Што е Кајмакот?

Кајмакот е интерактивен интернет сервис кој содржи врски до интересни интернет статии од македонски страници или македонски автори. Интересните статии испливуваат на површина со гласање на уредниците - урeдници сте вие посетителите.
Повеќе.

Свежи страници

Гласајте за штотуку објавените страници и направете ги популарни.

 

Пријави страница

Пријавете интересна страница за да ја споделите со останатите.

Кајмакот се пензионира на 10.04.2010. Ова што го гледаш е статичка верзија преземена на 10.04.2010. Од април 2007 до април 2010 на Кајмак.от се регистрираа 1.449 корисници и пријавија 5938 страници. Гласаа 58.519 пати и 2.517 страници станаа популарни. Од април 2007 корисниците коментариаа 14.889 пати и 11.641 пати гласаа за туѓите коментари на страниците.

„Телеком Словенија“ го доби тендерот за дигитална телевизија

пријавена од mitko пред 11 месеци, 2 седмици. (www.a1.com.mk)

„Телеком Словенија“ победи на тендерот за пренос на дигитални телевизиски услуги преку јавна комуникациска мрежа (DVB-T) на територијата на Македонија.

станала популарна пред 11 месеци, 2 седмици | проблем? |  кој гласал? |  категорија: Вести

За да коментирате треба да се најавите или регистрирате.


 • +1 глас

  Колку што знам, планираат да употребуваат MPEG-4 кодирање.

 • +1 глас

  Мене не ми е јасно дали има некаква разлика од ова и тоа што го нуди T-Home? И друго, ова значи дека во Македонија се дозволени само две национални лиценци за дигитален пренос на ТВ услуги?

  Кој кајмакам ни е по овие работи, па да ни разјасни?

 • +1 глас

  T-Home користат DVB-C (cable) технологија а ова од словенците е DVB-T (terrestrial). До кога и да е ДВБ-Т тотално ќе ја замени старата (аналогна) технологија за пренос на тв сигнал (нешто што се веќе има случено во Австрија). Засега најголемиот број телевизори немаат вграден ДВБ-Т декодер па мора да се купува посебна „антена“ за да може да се гледаат тв каналите пренесувани преку DVB-T

 • +1 глас

  Не е ДВБ-Ц туку ИПТВ.

  Поентата тука е дека каналите нема да бидат фри-ту-еир па нема да ти врши никаква улога тјунерот.

  Дали дигитализацијата на ТВ е заклучена и пред да почне?

 • +1 глас

  Она што го нуди T-Home оди преку кабел, а ова од Он.нет ќе оди преку воздух :). Во тоа е основната разлика. Веројатно станува збор и за различни типови на лиценци.

 • +1 глас

  Не мора T-Home да плаќа лиценца. Он.нет плаќа за радиоспектарот.

 • +1 глас

  Мене ме интересира кој дел од спектарот им е доделен и колку канали се во прашање. Ако мора да ги пренесуваат сите локални и национални телевизии, како што мораат кабелските, тогаш само за нив, за квалитен пренос ќе им требаат 3-4 канали (за во Скопје) .

 • +1 глас

  Во Америка мораа со сила да ја турнат дигиталната телевизија (зборувам за онаа која оди преку радио бранови).

 • +3 гласови

  Welcome to the DRM future!

 • +3 гласови

  ... sponsored with targeted advertising.