Што е Кајмакот?

Кајмакот е интерактивен интернет сервис кој содржи врски до интересни интернет статии од македонски страници или македонски автори. Интересните статии испливуваат на површина со гласање на уредниците - урeдници сте вие посетителите.
Повеќе.

Свежи страници

Гласајте за штотуку објавените страници и направете ги популарни.

 

Пријави страница

Пријавете интересна страница за да ја споделите со останатите.

Кајмакот се пензионира на 10.04.2010. Ова што го гледаш е статичка верзија преземена на 10.04.2010. Од април 2007 до април 2010 на Кајмак.от се регистрираа 1.449 корисници и пријавија 5938 страници. Гласаа 58.519 пати и 2.517 страници станаа популарни. Од април 2007 корисниците коментариаа 14.889 пати и 11.641 пати гласаа за туѓите коментари на страниците.

Донирај од својот персонален данок на доход

пријавена од bobir пред 1 година, 2 месеци. (www.mcms.org.mk)

МЦМС ја започна својата нова кампања наречена „Донирај од својот персонален данок на доход“. Со кампањата се актуелизираат даночните олеснувања и ослободувања за донирањето и спонзорирањето на проектите од јавен интерес што ги предвиде Законот за донации и спонзорства во јавните дејности.

станала популарна пред 1 година, 2 месеци | проблем? |  кој гласал? |  категорија: Вести

За да коментирате треба да се најавите или регистрирате.


 • +1 глас

  Да, одлична информација. Уште минатата недела го задолжив моето сметководство да види колку максимум можеме да донираме.

 • +1 глас

  Намалувањето на данокот не може да биде поголемо од:

  1. 20% од персоналниот данок кој треба да се плати;

  2. не повеќе од 24.000 ден.

  http://www.mcms.org.mk/pdf/vesti-i-javno...

 • +1 глас

  Сметководството ти одговори досега? ;-)

 • +1 глас

  Во понеделник, ќе ве известам, секако.

 • +1 глас

  Ма не, се зезав, сакав да кажам, службата за сметководство ти пребарува (со денови?) нешто што го најдов за нецела минута од сајтот на МЦМС. Нема везе. :-)

 • +2 гласови

  И натаму, да се придружиме сите во донирањето на дел од нашите даноци на оние кои имаат потреба, наместо нашите да бидат трошени на безумни и бескрајни државни реклами.
  .
  Има една квака, да предупредам. Во законот е многу нејасно наведено дека може да се донира во „разни проекти“. Внимавајте на кого донирате, за да не се случи после УЈП да ви тумачи што е „проект“, а што не е. Најпаметно е, барем додека да се расчистат овие двоумења, да се донира во етаблирани добротворни организации: Црвен крст, Дом за деца без родители или нешто слично...

 • +1 глас

  Ако МЦМС може да ги средува овие работи, треба да видиме дали може нешто околу слободен софтвер да се регистрира како ваков проект.

 • +1 глас

  МЦМС издаде една книшка - водич, која ја имам, и во која се наоѓаат извдаоци од законот и упатства како да се врши донирањето.
  Не верувам дека МЦМС на било кој начин „посредува“, дури и не верувам дека воопшто постои некаков званичен список на валидни проекти.
  Иако, лично мене, с2мк ми личи на сосема валиден „проект“. :)
  Консултирајте се со вашиот книговодител, или со некој експерт за даночна политика.

 • +1 глас

  Да, слободен софтвер би требало да направат проект со кој би аплицирале по фирми за делумно покривање (бидејќи не верувам дека 24.000 би завршиле работа). Потоа да направат писмо - барање за донација, во прилог проектот, ЦВ-а и профил на НВО.

  Така отприлика би требало да работи.

 • +1 глас

  Постапка:

  1. Склучуваш договор за донација со примателот.
  2. Даваш донација.
  3. Тој ти дава потврда.
  4. Правиш барање за потврда и со тоа одиш во Мин. за правда.
  5. Мин. ти дава решение.
  6. Во даночната пријава го наведуваш донираниот износ, заедно со решението, договорот, потврдата и документ за трансакцијата.
  7. Има и некаков извештај кој излегува по 30 дена, не е јасно.

 • +1 глас

  Да, тоа е постапката, но, како што реков, проблемот може да искрсне потоа, кога УЈП може да го спори валидитетот на „примателот“. Така барем ме предупредија пријателите од МЦМС.
  .
  Не дека нема да се појават преваранти кои ќе „донираат“ на фантомски приматели и здруженија кои се регистрирани само за таа потреба. Нашиот народ е инвентивен, збор нема.