Што е Кајмакот?

Кајмакот е интерактивен интернет сервис кој содржи врски до интересни интернет статии од македонски страници или македонски автори. Интересните статии испливуваат на површина со гласање на уредниците - урeдници сте вие посетителите.
Повеќе.

Свежи во категорија

Гласајте за штотуку објавените страници од оваа категорија и направете ги популарни.

 

Пријави страница

Пријавете интересна страница за да ја споделите со останатите.Топ 10 седмицава

  сите топ листи...

  Кајмакот се пензионира на 10.04.2010. Ова што го гледаш е статичка верзија преземена на 10.04.2010. Од април 2007 до април 2010 на Кајмак.от се регистрираа 1.449 корисници и пријавија 5938 страници. Гласаа 58.519 пати и 2.517 страници станаа популарни. Од април 2007 корисниците коментариаа 14.889 пати и 11.641 пати гласаа за туѓите коментари на страниците.

  Ова е листа на статиите кои штотуку станале популарни благодарение на вашите гласови. Можете да гласате за статиите кои Ви се интересни. Се разбира гласајте и за свежите статии и помогнете да станат популарни.

  JoomlaPack 1.2.2 на Македонски

  пријавена од strumjan популарна пред 1 година, 5 месеци. (top.net.mk)

  JoomlaPack е компонента за Joomla која може да направи бекап од целиот Ваш сајт (документи и бази на податоци) како еден пакет.

  0 коментари | проблем? | категорија: Технологија

  КАНО-ЕКО СИСТЕМ за ефтино греење

  пријавена од zlochko популарна пред 1 година, 5 месеци. (www.forum.zazabava.com)

  Самиот иноватор на системот на наш форум си го промовира пронајдокот - систем за греење на електринчна енергија со досега најмала потрошувачка на струја.

  21 коментари | проблем? | категорија: Технологија

  Промена на collation на сите табели/колони во MySQL

  пријавена од eclipsemk популарна пред 1 година, 5 месеци. (blog.vision4web.net)

  Мала PHP скрипта која прави промена на collation на сите табели/колони во MySQL за само неколку секунди.

  7 коментари | проблем? | категорија: Технологија

  Microsoft е за никаде!

  пријавена од Damjaan популарна пред 1 година, 5 месеци. (it.com.mk)

  Престанете со користење на продуктите на Microsoft. Windows XP, Vista, MSN, Xbox, Windows Server, Internet Explorer и многуте други, сите се за никаде! Некорисни, спори, создадени само за да може Microsoft да профитира и да ве шпиунира. Сите вие кои користите Windows немате појма од животот, а не...

  40 коментари | проблем? | категорија: Технологија

  Youtube: Пријавете содржина со навредлива содржина

  пријавена од gemidjy популарна пред 1 година, 5 месеци. (www.youtube.com)

  Прво треба да имате содржина со навредлива тематика која повикува на омраза и нетрпение. Под видеото имате копче "Flag", од менито што ќе се отвори избирате Hateful or Abusive content и кликате Flag. Ајде, сторете го тоа.

  23 коментари | проблем? | категорија: Технологија

  Петиција за запирање на софтверските патенти во Европа

  пријавена од Арангел популарна пред 1 година, 5 месеци. (stopsoftwarepatents.eu)

  Системот за патентирање се злоупотребува за да се ограничи конкуренцијата со цел економска добивка на малкумина, но не успева да промовира иновација. Околината на пазарот на софтвер ќе биде во поповолна позиција ако воопшто нема патенти врз софтвеорот. „НЕ“ за софтверските патенти во Европа!

  1 коментар | проблем? | категорија: Технологија

  Како треба да се реализира ова и кај нас (и во образованието)

  пријавена од gemidjy популарна пред 1 година, 5 месеци. (www.infoworld.com)

  Транспарентноста на софтверската технологија која ќе се применува при е-гласањето треба да биде суштината на платформата. Истото што го зборував и јас за транспарентноста кај технологијата за оценување во мојата „пред-некое-време“ објавена реч на мојоблог.

  3 коментари | проблем? | категорија: Технологија

  На македонското интернет поднебје 12773 регистрирани домени

  пријавена од глиша популарна пред 1 година, 5 месеци. (isengard.unet.com.mk)

  Од јавно достапните податоци на Марнет и неколку сприптички за проверка на днс/веб серверите направив анализа на регистираните .мк домени до 23.10.2008 година.

  12 коментари | проблем? | категорија: Технологија

  Kaко да и раскинете на Линукс заедницата

  пријавена од dime популарна пред 1 година, 5 месеци. (www.crn.com)

  На типов му дошло преку глава со макотрпното едитирање, конфигурирање и сл. заебанции кои се "нормални" во Линукс светот.

  11 коментари | проблем? | категорија: Технологија

  Windows Live Messenger решение за ГНУ/Линукс

  пријавена од vikt0r популарна пред 1 година, 5 месеци. (www.emesene.org)

  Факт е дека за ништо не би го заменал Пиџин, меѓутоа ова ми излгеда доста интересно.

  9 коментари | проблем? | категорија: Технологија

  Pure Open Source No Longer a Viable Business Model

  пријавена од samuil популарна пред 1 година, 5 месеци. (www.readwriteweb.com)

  Размислување од бизнис апект за Open Source.

  2 коментари | проблем? | категорија: Технологија

  Нов речник, со доста зборови и интересни опции

  пријавена од mrmr популарна пред 1 година, 5 месеци. (recnik.nabu.mk)

  Македонско - Англиски - Лексикон анд вајс верса речник, FOC афкорс.. Check it out....

  18 коментари | проблем? | категорија: Технологија

  Апсолвентите и годинава ќе добијат ваучери за компјутери

  пријавена од vordan популарна пред 1 година, 5 месеци. (www.makfax.com.mk)

  Само се надевам дека овој пат ќе го спроведат она што го предлагаат ИТ компаниите за да се намалат злоупотребите. Лани не` слушаа, но не не послушаа. Во секој случај, добра акција.

  9 коментари | проблем? | категорија: Технологија

  Излезе првиот број на Лугархија

  пријавена од vikt0r популарна пред 1 година, 5 месеци. (ezine.lugola.net)

  Многу сме јаки!

  24 коментари | проблем? | категорија: Технологија

  Македонија е ризична за интернет трговија

  пријавена од vordan популарна пред 1 година, 5 месеци. (globusmagazin.com.mk)

  Развигор бе, не ставиле на Интернетиве! :) (Self-spam). Шега на страна, најновото истражување на „Глобус“ каде кочи работата...

  17 коментари | проблем? | категорија: Технологија

  iPhone/iPod за секој студент

  пријавена од Damjaan популарна пред 1 година, 5 месеци. (it.com.mk)

  Универзитетот Абилејн во Тексас оваа школска година ја започна со интересен веб 2.0 проект преку кој на секој нов студент му даде можност да избере помеѓу iPhone 3G или iPod Touch. Проектот има за цел да го истражи и подобри начинот на мобилно учење.

  2 коментари | проблем? | категорија: Технологија

  Нова верзија на OpenOffice, пристигна 3.0

  пријавена од игор популарна пред 1 година, 5 месеци. (linux.net.mk)

  Среден невидена побарувачка за канцелариски пакети, пристигна новата верзија на OpenOffice.

  6 коментари | проблем? | категорија: Технологија

  Интервју со Никола Љушев, Вип

  пријавена од kzograf популарна пред 1 година, 5 месеци. (it.com.mk)

  Околу корпоративното владеење, оддржување на односи со клиенти, промовирање и имиџ, инволвираноста на ВИП во разновидни маркетинг кампањи...

  2 коментари | проблем? | категорија: Технологија

  Во Србија објавен P2P пребарувач

  пријавена од Damjaan популарна пред 1 година, 5 месеци. (it.com.mk)

  Edgios користи дистрибутивен индекс кој го создаваат самите корисниците со меѓусебно споделување на информации, успехот и квалитетот на резултатите на пребарувачот директно ќе зависи од бројот на членови кои ќе контрибуираат.

  2 коментари | проблем? | категорија: Технологија

  Како до IPv6 адреса?

  пријавена од liquidworm популарна пред 1 година, 6 месеци. (it.com.mk)

  Секој компјутер кој е поврзан на интернет има своја сопствена ИП (Интернет Протокол) адреса. Моментално во највеќе се користи верзијата 4 на интернет протоколот т.е. IPv4. IPv4 верзијата се состои од 4 октави од по 8 бајти, значи една ИП адреса од верзијата 4 е голема 32 бајти. Во последно време...

  2 коментари | проблем? | категорија: Технологија