Што е Кајмакот?

Кајмакот е интерактивен интернет сервис кој содржи врски до интересни интернет статии од македонски страници или македонски автори. Интересните статии испливуваат на површина со гласање на уредниците - урeдници сте вие посетителите.
Повеќе.

Свежи страници

Гласајте за штотуку објавените страници и направете ги популарни.

 

Пријави страница

Пријавете интересна страница за да ја споделите со останатите.

Кајмакот се пензионира на 10.04.2010. Ова што го гледаш е статичка верзија преземена на 10.04.2010. Од април 2007 до април 2010 на Кајмак.от се регистрираа 1.449 корисници и пријавија 5938 страници. Гласаа 58.519 пати и 2.517 страници станаа популарни. Од април 2007 корисниците коментариаа 14.889 пати и 11.641 пати гласаа за туѓите коментари на страниците.

Софтверот со отворен код - добар за безбедноста

пријавена од razvigor пред 1 година, 7 месеци. (www.metamorphosis.org.mk)

„Клучот за безбедност во ИТ е сигурен софтвер – софтвер програмиран не само со одликите туку и со безбедноста на ум, вели Дејвид Џејкобсон, технички директор во компанијата за услуги поврзани со Линукс – Сајнек. “

станала популарна пред 1 година, 7 месеци | проблем? |  кој гласал? |  категорија: Технологија

За да коментирате треба да се најавите или регистрирате.


 • -2 гласови

  Шо бе, не гласаме веќе групно за 30 минути?

 • -1 глас

  Перо, ти благодарам што го следиш секој мој чекор. Кога ќе пишувам мемоари ќе ти се обратам за потсетување.

 • -2 гласови

  :) Едвај чекам. Ти благодам многу. Срце си.

 • -1 глас

  Гемо, само на машко плескање мислиш :)

 • -1 глас

  Извини развигор, овде има ред. Застани позади мене. Јас и перо практично сме побратими. Тој спие по два саат дневно за не испушти нешто од мене. :)

 • -2 гласови

  Вордан, ја и ти сме од ист калибар, се разбираме.

 • -2 гласови

  перо, твојот респонс тајм кон мене е 26 минути. Нешто си се успал...

 • -1 глас

  Е да, сега не е апла, риспонс тајмот не е неколку минути, туку неколку саати. Спаринг партнерите на развигорче повторно у акција:
  # capricorn
  # Lila
  # propercare
  Аи лаајк. Хај фаајв.

 • -2 гласови

  Мене не ме рачунаш? :)

 • -2 гласови

  jpetrov is back in town :))))

 • -2 гласови

  значи ... :) ако гласаме за најсељак на кајмакот тоа сите знаеме кој ќе биде прв.

 • +2 гласови

  Метаморфозис - научете еднаш: софтвер со отворен код на македонски се вика слободен софтвер, причините поради кои што би требало да го користиме само овој еден термин би требало да ви се јасни досега. ;)

 • +1 глас

  Не сум во Метаморфозис, но искрено ме интересира преводот за Free and Open Source Software?

 • +3 гласови

  Па преводот на Free Open Source Software е слободен софтвер.

  Знам дека разликата е подлабоко а и не сум сигурен дали е валидно објаснувањето ама мене ми е логично дека пошто free/open дилемата е настаната поради двозначноста на free во англиски нема потреба да ја потенцираме и во македонски јазик.

 • +1 глас

  Мислам дека софтвер со отворен код (Open source software) и слободен/бесплатен софтвер (free software) не би требало да се мешаат, тоа се две различни категории. Има еден куп софтвер што е со отворен код (open source), а не е бесплатен. Лесно ќе се најде пример и за обратното.

 • +1 глас

  Арангел, види ја оригиналната вест на англиски..

  Заради прецизност, го применуваме следното правило: ако пишува Free and Open Source Software (FOSS), тогаш го преведуваме како слободен софтвер. Ако пишува open source software, тогаш е софтвер со отворен код.

 • +4 гласови

  JetLiChan, слободниот софтвер не е free sofware aka freeware. Тоа што е бесплатен му е еден фичр, да, но покрај тоа неговиот код е отворен за менување, прегледување и сл. Во англиски постојат два термина како што објасни Глиша. Поради тоа што free има повеќе значења една група на луѓе поддржувачи на слободниот софтвер сметале дека free software е премногу конфузен термин. Тие почнале да го користат терминот open source, иако се работи за истиот софтвер кој што најчесто е објавен под условите во GPL лиценцата. Стварно нема потреба да создаваме дополнителна конфузија кога во нашиот јазик „слободен софтвер“ е термин кој што е дефинитивно најсоодветен.

  http://www.fsf.org/about/what-is-free-so...