Што е Кајмакот?

Кајмакот е интерактивен интернет сервис кој содржи врски до интересни интернет статии од македонски страници или македонски автори. Интересните статии испливуваат на површина со гласање на уредниците - урeдници сте вие посетителите.
Повеќе.

Свежи страници

Гласајте за штотуку објавените страници и направете ги популарни.

 

Пријави страница

Пријавете интересна страница за да ја споделите со останатите.

Кајмакот се пензионира на 10.04.2010. Ова што го гледаш е статичка верзија преземена на 10.04.2010. Од април 2007 до април 2010 на Кајмак.от се регистрираа 1.449 корисници и пријавија 5938 страници. Гласаа 58.519 пати и 2.517 страници станаа популарни. Од април 2007 корисниците коментариаа 14.889 пати и 11.641 пати гласаа за туѓите коментари на страниците.

Што е lawful intercept и како сите нас ќе не боли

пријавена од новица пред 11 месеци, 2 седмици. (softver.org.mk)

Законот ги обврзува операторите да му обезбедат на МВР да може во било кој момент да ја прислушува целата комуникација која ја прави некој корисник.

станала популарна пред 11 месеци, 2 седмици | проблем? |  кој гласал? |  категорија: Технологија

За да коментирате треба да се најавите или регистрирате.


 • +1 глас

  Законов е воведен во Македонија? Знам во Србија имаше вакво нешто, но не знам за МК?

 • +1 глас

  постои зконот, имплементиран е кај мобилните оператори...

 • +1 глас

  како се вика законов?
  кога е изгласан, од кога е воведен?

 • +1 глас

  може законов не може да помогне многу за следење на организиран криминал или тероризам ама сигурен сум дека може да помогне да се гонат педофили кои си бараат „пријателки“ на интернет. според мене проблемот не е законот сам по себе туку тоа како ќе функционира тоа прислушување т.е. како ќе се добива дозвола за да се „прислушува“ одредено лице, кој ќе има увид во работата на тие што прислушкуваат и слично

 • +2 гласови

  увид има дбк, а одговара пред мвр. убавини

 • +1 глас

  заканата од педофили е толку мала (генерално во светот) за толку голема промена во балансот на моќ во општеството.

  иначе, неретко се користи застрашувањето со педофили

 • +2 гласови

  Законот е наменет за увид на парите што се акумулираат во одредени фирми, институции и луѓе! Тоа со педофили, криминалци, терористи е мачкање очи. Целата математика е да се има пристап до парите на луѓето и плус да можат да им ги земат "на легален" начин. Какви морални вредности, какви бакрачи! :)

 • +1 глас

  Cloud/OpenVPN, SSL/TLS, PGP/GPG и Tor каде и да сретнете некоја од овие опции штиклирајте!!!!