Што е Кајмакот?

Кајмакот е интерактивен интернет сервис кој содржи врски до интересни интернет статии од македонски страници или македонски автори. Интересните статии испливуваат на површина со гласање на уредниците - урeдници сте вие посетителите.
Повеќе.

Свежи страници

Гласајте за штотуку објавените страници и направете ги популарни.

 

Пријави страница

Пријавете интересна страница за да ја споделите со останатите.

Кајмакот се пензионира на 10.04.2010. Ова што го гледаш е статичка верзија преземена на 10.04.2010. Од април 2007 до април 2010 на Кајмак.от се регистрираа 1.449 корисници и пријавија 5938 страници. Гласаа 58.519 пати и 2.517 страници станаа популарни. Од април 2007 корисниците коментариаа 14.889 пати и 11.641 пати гласаа за туѓите коментари на страниците.

Qt е лиценцирана под LGPL

пријавена од bobibobi пред 1 година, 2 месеци. (www.qtsoftware.com)

Тргната е последната пречка кон светска доминација :) Сега веќе нема оправдување дека е подостапно за програмерите да користат GTK и GNOME заради лиценцата.

станала популарна пред 1 година, 2 месеци | проблем? |  кој гласал? |  категорија: Технологија

За да коментирате треба да се најавите или регистрирате.


 • +1 глас

  И досега беше достапен, ама со GPL лиценца.

 • +1 глас

  Trolltech имаше dual-licensing модел, QPL и GPL (QPL е Trolltech-овата, Copyleft/GPL compatible/ GPL верзија). Постои комерцијална верзија на фрејмворкот со која можат да се развиваат неслободни апликации. Сега со воведувањето на LGPL ќе може да се развиваат proprietary апликации и неслободни сегменти од слободни апликации и без комерцијалната лиценца.

 • +1 глас

  Верувај ми, добро знам за лиценцирањето. Дел од програмерите се жалеа баш на GPL-от, дека нема LGPL. Но вистинскиот проблем е што ако земеше било која лиценца од дуалната лиценца мораше да останеш со неа, т.е. ако се решам за GPL не можам да се префрлам на комерцијалната. Додатно комерцијалната е доста скапа (3000$ по програмер, 1000$ со попуст) но со ужасно добра техничка подршка.

 • +1 глас

  Java и C++, мајко мила!

 • +1 глас

  Башка и тоа на Windows, Linux, MacOS X, Windows CE, Linux Embedded, Symbian.

 • +1 глас

  Имаш pyqt за python

 • +1 глас

  C++ во комбинација со Qt воопшто не е тоа што е обичен C++