Што е Кајмакот?

Кајмакот е интерактивен интернет сервис кој содржи врски до интересни интернет статии од македонски страници или македонски автори. Интересните статии испливуваат на површина со гласање на уредниците - урeдници сте вие посетителите.
Повеќе.

Свежи страници

Гласајте за штотуку објавените страници и направете ги популарни.

 

Пријави страница

Пријавете интересна страница за да ја споделите со останатите.

Кајмакот се пензионира на 10.04.2010. Ова што го гледаш е статичка верзија преземена на 10.04.2010. Од април 2007 до април 2010 на Кајмак.от се регистрираа 1.449 корисници и пријавија 5938 страници. Гласаа 58.519 пати и 2.517 страници станаа популарни. Од април 2007 корисниците коментариаа 14.889 пати и 11.641 пати гласаа за туѓите коментари на страниците.

Изгледа пак ја утнавме

пријавена од fidanovska пред 2 години. (on.net.mk)

Колку што се сеќавам владата покани неколку WiMAX оператори и кај нас... или се лажам?

проблем? |  кој гласал? |  категорија: Технологија

За да коментирате треба да се најавите или регистрирате.


 • +1 глас

  Мене текстот искрено ми е соминтелен... Да видиме во пракса - за некој месец преку сила...

 • +1 глас

  Нели е малку симптоматично што баш Он.нет ја објавува оваа вест. Плус, изворот од каде потекнува истата е непознат.

 • +2 гласови

  Како бе непознат. Не читаш Слешдот? :)

  http://mobile.slashdot.org/article.pl?si...

  А да ОнНет за жал како и другите мк.медиуми имаат навика да не ги објавуваат оригиналните текстови од кај се.

  И кога пријавувате сајтови од ОнНет доле под секој текст има (#) тараба линк, тоа е апсолутниот линк на статијата не тој во адрес барот што е.

 • +3 гласови

  Тоа со пермалинковите на весниците и оннет е приказна сама за себе. Тешко на Гугл :)

 • +1 глас

  WiMAX веќе две години работи низ Скопје (не сум сигурен за целата држава), а провајдер е (беше) Неотел.
  Од лично искуство можам да потврдам дека немаше никакви проблеми. 3MBps без проблем во двата правци ...

 • +1 глас

  Не е проблем протокот, проблем е латенцијата (стигнува до 1 секунда) како и слабата пробивност во внатрешност на објекти (ова зависи од случај до случај). Подобар линк е http://arstechnica.com/news.ars/post/200...

 • +2 гласови

  Латенцијата може да се јави заради две причини:

  - Физичка раздалеченост (ова важи најмногу за сателитските линкови)
  - Проблеми со капацитет, перформанси и дизајн на опрема (ова со време се поправа)

 • +1 глас

  WiMAX не треба да се позиционира како мрежа за достап од „внатре“, туку како надворешна конекција со Интернет.
  За внатре си имаме Wi-Fi.
  Латенцијата не е во директна врска со технологијата на WiMAX, туку повеќе со бројот на конекции на една базна станица. Но, во крајна линија, тоа е проблем на операторот.

 • +1 глас

  Успат, да одговорам - неколку оператори веќе наголемо работат на воспоставувањето на мрежата. Од Cosmofon ми кажуваат дека до јуни би требало да бидат оперативни, со оглед дека веќе имаат инфраструктура.
  Ааах, ќе си добијам брз интернет летово во викендичката во Преспа...