Што е Кајмакот?

Кајмакот е интерактивен интернет сервис кој содржи врски до интересни интернет статии од македонски страници или македонски автори. Интересните статии испливуваат на површина со гласање на уредниците - урeдници сте вие посетителите.
Повеќе.

Свежи страници

Гласајте за штотуку објавените страници и направете ги популарни.

 

Пријави страница

Пријавете интересна страница за да ја споделите со останатите.

Кајмакот се пензионира на 10.04.2010. Ова што го гледаш е статичка верзија преземена на 10.04.2010. Од април 2007 до април 2010 на Кајмак.от се регистрираа 1.449 корисници и пријавија 5938 страници. Гласаа 58.519 пати и 2.517 страници станаа популарни. Од април 2007 корисниците коментариаа 14.889 пати и 11.641 пати гласаа за туѓите коментари на страниците.

Интернет страници достапни за слепи лица

пријавена од drugarce пред 1 година. (www.a1.com.mk)

Македонските весници, интернет страници и книги, ќе станат достапни за слепите лица. Новиот софтвер на кој работат професорите и студентите од Универзитетот ФОН, овозможува претворање на македонскиот текст во говор.

проблем? |  кој гласал? |  категорија: Технологија

За да коментирате треба да се најавите или регистрирате.


  • +2 гласови

    Конечно screen reader и за македонски. Ова ќе ја актуелизира и потребата за воспоставување стандарди за accessibility на веб содржините. Многу ќе помогне и (дел од) закон кој ќе бара од сите учесници на тендер за веб апликации за државната администрација да мора да нудат accessible решенија. Нешто во стилот на американската Section 508 регулатива (http://www.section508.gov/).