Што е Кајмакот?

Кајмакот е интерактивен интернет сервис кој содржи врски до интересни интернет статии од македонски страници или македонски автори. Интересните статии испливуваат на површина со гласање на уредниците - урeдници сте вие посетителите.
Повеќе.

Свежи страници

Гласајте за штотуку објавените страници и направете ги популарни.

 

Пријави страница

Пријавете интересна страница за да ја споделите со останатите.

Кајмакот се пензионира на 10.04.2010. Ова што го гледаш е статичка верзија преземена на 10.04.2010. Од април 2007 до април 2010 на Кајмак.от се регистрираа 1.449 корисници и пријавија 5938 страници. Гласаа 58.519 пати и 2.517 страници станаа популарни. Од април 2007 корисниците коментариаа 14.889 пати и 11.641 пати гласаа за туѓите коментари на страниците.

Дамка на сјајот на Хромот

пријавена од vordan пред 1 година, 7 месеци. (www.theregister.co.uk)

Според лиценцата за користење на Google Chrome, вие на Гугл му ги отстапувате сите права за користење на било ккаков материјал кој ќе го прикажете или испратите преку „Гугл Хром“. Дури и оној кој припаѓа на вашите вработувачи... [текстот е на англиски]

станала популарна пред 1 година, 7 месеци | проблем? |  кој гласал? |  категорија: Технологија

За да коментирате треба да се најавите или регистрирате.


 • +1 глас

  Да, лош момент... од друга страна, од Google тоа воопшто не е нова работа:

  http://www.google.com/accounts/TOS

  Види точка 11.

 • -1 глас

  Па и не е баш дамка, пре би рекол флека на сите сервиси на Google. Хм.
  Но јеби га, ништо добро не е за џабе.

 • -1 глас

  Google,

  Don't be evil.

 • +3 гласови

  Но добро... по ова прашање барем реагираа брзо. Уште еден добар пример на internet hype искористен во позитивни цели.
  Еве ја реакцијата:
  Now, Google tells Ars that it's a mistake, the EULA will be corrected, and the correction will be retroactive.

  И нешто на кое што воопшто не ми текна: It's worth noting that the EULA is largely unenforceable because the source code of Chrome is distributed under an open license. Users could simply download the source code, compile it themselves, and use it without having to agree to Google's EULA.

  Се имате тука:

  http://arstechnica.com/news.ars/post/200...

 • -1 глас

  аман бре луѓе не се правете како нашите железнички станици што не дозволувааат фотографирање на нивната убавина (поради стратешки причини).
  ако ви смета тоа што вашата приватност е нарушена одете в планина, пуштете коси и бради, земете овци и кулирајте.
  стварно сте ми чудни доколку очекувате дека некого што го интересира од вашата онлајн приватност да не може тоа да го постигне...
  ако не ви одговара гугл пребарувајте низ алта виста...

 • +2 гласови

  dasaf, сепак можат да се појават реални ситуации во кои конкретниов случај може да биде проблем.
  Замисли да работиш во голема корпорација која, меѓу другото, се тргува на берза а притоа да користиш гХром во своето работење.
  Сите деловни тајни ти поминуваат низ прелистувачот, на пример, твојата фирма (не дај боже) ќе објавува отпуштање на многу луѓе заради намалување на прометот. Тоа би била многу вредна информација за акционерите кои, нормално, би сакале веднаш да се ослободат од акциите, а со тоа (продажбата), нивната вредност драстично ќе се намали. Тоа би ја довело компанијата во уште поголема криза.
  Е сега, ако Гугл вели дека информациите низ прелистувачот смеат да ги користат, што ги спречува да ги стават во нивниот search cache и некој, користејќи Гугл пребарувач да ги дознае?

 • +2 гласови

  Најинтересно е што сите работи кои ги внесувате во Omnibar-от (адреса на страна, зборови и слично) тие се праќаат кон Гугл. Поголемо нарушување на приватност од тоа на јавно ниво нема.