Што е Кајмакот?

Кајмакот е интерактивен интернет сервис кој содржи врски до интересни интернет статии од македонски страници или македонски автори. Интересните статии испливуваат на површина со гласање на уредниците - урeдници сте вие посетителите.
Повеќе.

Свежи страници

Гласајте за штотуку објавените страници и направете ги популарни.

 

Пријави страница

Пријавете интересна страница за да ја споделите со останатите.

Кајмакот се пензионира на 10.04.2010. Ова што го гледаш е статичка верзија преземена на 10.04.2010. Од април 2007 до април 2010 на Кајмак.от се регистрираа 1.449 корисници и пријавија 5938 страници. Гласаа 58.519 пати и 2.517 страници станаа популарни. Од април 2007 корисниците коментариаа 14.889 пати и 11.641 пати гласаа за туѓите коментари на страниците.

Погачата за Божиќ српски обичај?

пријавена од новица пред 1 година, 3 месеци. (www.a1.com.mk)

Лелееееее... што правиме сега?

станала популарна пред 1 година, 3 месеци | проблем? |  кој гласал? |  категорија: Сешто

За да коментирате треба да се најавите или регистрирате.


 • +1 глас

  "погача" е маџарски збор

 • +1 глас

  Исус бил Евреин.

 • +1 глас

  И BTW правењето “оган“ е казниво со закон

 • +1 глас

  Мојата баба и дедо беа македонци од Егејскиот дел на Македонија. Потекнуваа од две различни села во близина на Солун - Ајватово (денес Лити) и Ново Село (денес Неохоруда). Баба ми цел живот правеше погачи со парички и за Бадник и за Василица, оти двете села имале различен обичај, па на сите да угоди. Притоа да не заборавам да го кажам фактот дека обичаите ги наследиле од нивните семејства кои тука живееле со генерации. Селата се инаку многу блиску до Струмица и таму србите никогаш не ни стапнале.

 • +1 глас

  Мојата баба и дедо беа македонци од Егејскиот дел на Македонија. Потекнуваа од две различни села во близина на Солун - Ајватово (денес Лити) и Ново Село (денес Неохоруда). Баба ми цел живот правеше погачи со парички и за Бадник и за Василица, оти двете села имале различен обичај, па на сите да угоди. Притоа да не заборавам да го кажам фактот дека обичаите ги наследиле од нивните семејства кои тука живееле со генерации. Селата се инаку многу блиску до Струмица и таму србите никогаш не ни стапнале.

 • +1 глас

  Мојата баба и дедо беа македонци од Егејскиот дел на Македонија. Потекнуваа од две различни села во близина на Солун - Ајватово (денес Лити) и Ново Село (денес Неохоруда). Баба ми цел живот правеше погачи со парички и за Бадник и за Василица, оти двете села имале различен обичај, па на сите да угоди. Притоа да не заборавам да го кажам фактот дека обичаите ги наследиле од нивните семејства кои тука живееле со генерации. Селата се инаку многу блиску до Струмица и таму србите никогаш не ни стапнале.

 • +1 глас

  Наместо да се прашаат етнолозите зошто сите овие обичаи и го нашле местото и се инкорпорирале во современите религии, челниците на МПЦ се повеќе заинтересирани за формата и традицијата, отколку за суштината на самата религија. Свашта!!!

 • +7 гласови

  Челниците на МПЦ се заинтересирани за најновиот модел на џипови Мерцедес.

 • +2 гласови

  Дедо Изгрев поделил што ќе оди под бугарската, што под српската а што под грчката... Жими се на снимка го имам видено Владиката Петар во битола да пее исклучиво на грчки „Ристос Анести...“

  Е сега, мора да се прилагоди народот во Струмица, бидејќи тоа во бугарија не е дозволено. Ете сигурно и битолчани ќе ги учат да не јадат слатководни риби и да не се коцкаат.

 • +4 гласови

  Слушнав дека деновиве МПЦ делеле флаери низ Струмица, да не се прават огнови и слични „пагански ѓаволштини“ :). Очекувајте догодина да има некој „проект на Владата на РМ“ за оваа проблематика.

 • +1 глас

  абе нормално е црквата да не го одобрува палењето огнови и печењето скара на коледе, во деновите кога завршуваат постите.
  комшија на луѓето каде што се збиравме на коледе им е еден поп и никогаш не доаѓаше на огнот и истото го велеше: неможам јас денеска да се збирам на колбаси...

 • +1 глас

  Многу нелогичности постојат околу термините за празнување на некои традиционални празници во православниот свет. Kако прво контрирањето на “Грегоријански v.s. Јулијански календар“, за подоцна секое отстапување да го бараме во тоа што ,,Крив ни е календарот".
  Во средновековното фрескосликарство исто како и во црковните канони, си постојат правила и редоследи како се сликаат некои икони и циклуси кои останале непроменети стотици години. Редоследот по кои се сликаат сцените е истиот оној кој е запишан во Новиот Завет.

 • +1 глас

  Чинам малку повеќе ни се изместиле репериве за прославување, зошто прво ја славиме Нова година кога Исус (веќе роден) го претставиле на Симеон во храмот (т.н. Сретение т.е. Обрезување на Исус), за да неколку дена подоцна го славиме и официјално неговото Раѓање. Така да навистина нашето славење го гледам како крајно нелогично. И нецрковно.

  За воља на вистината, МПЦ уште во 1967 год. донела одлука да се напушти Јулијанскиот календар, но оваа одлука никогаш не стапила на сила. Црквата била паметна, па рекла дека научниот свет треба да го реши тоа, оградувајќи се мудро од било какви промени. Но, мислам дека е крајно време МПЦ да не чучи по страна и да го даде својот став.

 • +3 гласови

  научниот свет одамна има одлучено. додатна корекција се престапните денови и секунди (имавме таква на 1 Јануари).

 • +1 глас

  На погачава никако да и нарасне "популарноста", а? :)

 • +1 глас

  Значи Арвена, црквата била паметна па чекала научниот свет да пресече. А очигледно дека нашиот научен свет никогаш не се ни мешал во јулијански грегоријански календар оти го сметаме времето по овој вториов.

  Ако веќе донела одлука навистина е зачудувачки зошто истата не ја аплицирала?
  Секако , денес ќе си најдат милион оправдувања, “е рускиот патријарх не ни даде дозвола“ “е српскиот“ “е романскиот“..

 • +1 глас

  Ова со паричката и василица де стара нова година и контроверзијата околу тоа , па тоа се живи смешки, очаи , мизерии.Кој сака да исконтактира некој бугар може да се информира и види како кај нив тој обичај е паричка на василица и некако очекувачки да Струмичкиот регион го практикува тој метод , додека пази останативе региони како Ск. велес ,прилепа ти биле посрбизирани и тие ја ставаат паричката на ЛОШИОТ ден!!! значи треба на кантар да се стави, да се мери или бира, ќе го следиме српскиот или бугарскиот ден на ставање паричка во...што и да е !
  хао-си & лу-дила

 • +1 глас

  vuna , погача е турцизам инаку збор од ориентот..

 • +1 глас

  ја мислам сите што им паднало паричето при ваква србоманска прослава на божич, одма да бидат депортирани :-)