Што е Кајмакот?

Кајмакот е интерактивен интернет сервис кој содржи врски до интересни интернет статии од македонски страници или македонски автори. Интересните статии испливуваат на површина со гласање на уредниците - урeдници сте вие посетителите.
Повеќе.

Свежи страници

Гласајте за штотуку објавените страници и направете ги популарни.

 

Пријави страница

Пријавете интересна страница за да ја споделите со останатите.

Кајмакот се пензионира на 10.04.2010. Ова што го гледаш е статичка верзија преземена на 10.04.2010. Од април 2007 до април 2010 на Кајмак.от се регистрираа 1.449 корисници и пријавија 5938 страници. Гласаа 58.519 пати и 2.517 страници станаа популарни. Од април 2007 корисниците коментариаа 14.889 пати и 11.641 пати гласаа за туѓите коментари на страниците.

Кризирање

пријавена од ribaro пред 1 година, 5 месеци. (oksimoron.blog.com.mk)

„Ако државата не сака да се откаже од акцизите и даноците платени од уживателите на овој легален порок - тогаш мора да се потруди да им обезбеди барем минимални услови во вид на обележани простории за пушачи.“

станала популарна пред 1 година, 5 месеци | проблем? |  кој гласал? |  категорија: Сешто

За да коментирате треба да се најавите или регистрирате.


 • +5 гласови

  оф леле .. ВЕЌЕ .. до кога ќе одбиваат да сфатат дека законите против пушење се за да се заштитат луѓето кои не сакаат да дишат туѓи димови, а не пушачите

 • -2 гласови

  знаеш кога? кога чичкото полицаец ќе престани да ми се пули во рака како да сум некој криминалец и да ме чека каде ќе изгасам кога пушам на тротоар :)

 • +4 гласови

  afaik, каде ќе изгасиш на тротоар е поврзано со друг закон.

 • +2 гласови

  во дланка. :-) само немој да ми кажеш дека е оправдано да ја гасиш на тротоар?

 • -2 гласови

  во прилеп канти (улични) за ѓубре има само во строгиот центар, така да можиш да претпоставиш колку ѓубре врткам по џебови секој ден :). секако дека не одобрувам да се фрлаат пикавците, но муабетот ми беше за односот на полицијата!

 • -2 гласови

  """но муабетот ми беше за односот на полицијата"""
  со полиција колку проблеми има, ехеехеј

 • -4 гласови

  gdamjan,
  Разбираме ние дека законите се за заштита на непушачите, де (тоа со нашето пушачко здравје е иронично) ама непушачите беа заштитени со законот кој важеше последниве 10 месеца - со издвојување, т.е. одредување на карантин простории за пушачите :) Од некни и тие ни ги забранија, бре! Сеа стоиме до контењерите.... уште лента да ни врзат на раката.....

 • +5 гласови

  како беше она, просторија со дел за пушење е како базен со дел за мочање. :)

 • -4 гласови

  уште малце ќе шетаме со ознака П

 • +4 гласови

  пушачите се слично како и терористите. некој ги вика борци за човекови права, некој терористи.
  мене ми сметаат, затоа што немаат усул. завчера во еден млечен ресторан ме отруја 3 тетички. изедоа по една кифла и испушија по 5 цигари...

 • +1 глас

  јас имам сретнато повеќе пушачи без усул отколку пушачи со усул.

 • +1 глас

  А тоа дека државата ќе се откажела од акцизите и даноците не е сосема точно.
  Државата годишно повеќе троши на лечење на пушачите (и „загадените“ непушачи) отколку што добива од даноците...

 • +1 глас

  На еден друг блог каде темата е иста, постои еден ваков коментар врзано за место за пушење на работното место:
  @
  Definiciite za javni prostorii vo smisla na ~lenot 2 od ovoj zakon, za alineite 7-a (kafeani, kafeterii, no'ni barovi, kafe barovi, kabarea, diskoklubovi i pivnici) i 9 ((drugi javni prostorii (sali, kancelarii, rabotni prostorii, ~ekalni, hodnici i sli~no) koi 'e gi opredeli so akt pravnoto lice soglasno so ovoj zakon)), 'e se primenuvaat po istekot na 60 dena od denot na vleguvaweto vo sila na izmenite i dopolnuvawata na Zakonot (103/08), odnosno od 26 oktomvri 2008 godina).
  Odredbata na ~lenot 2 alineja 7-a (kafeani, kafeterii, no}ni barovi, kafe barovi, kabarea, diskoklubovi i pivnici) 'e zapo~ne da se primenuva od 1 januari 2010 godina.

 • +2 гласови

  Продолжува:
  @
  Не можам фонтот да го погодам. Но во тексто ке видиш дека јавни простории за алинеа 7 и 9, оваа вторава е за тебе интересантна, не ги одредува владата туку правното лице со акт согласно законот. Значи ако твојата фирма одреди дека сите се јавни простории со акт тогаш во сите простории е забрането пушење.Не е до владата.До фирмата е. И своето право треба да го бараш согласно тоа во својата фирма а не од владата.

 • +2 гласови

  ако успеат за ова синдикатите да се организираат, за разлика од сите неуспешни обиди претходно за позначајни теми... ќе се убијам

 • +2 гласови

  Хм, не сум сигурен. Да не е до 26 октомври правното лице да одреди кои се простории за пушење.

  Немам жал за пушачи!
  Овие маси се за пушачи оние за не пушачи - КОЈА ГЛУПОСТ! КОбајаги димот знае кај да не поминува.

 • +3 гласови
 • +2 гласови

  А за пафкајне шо прајме? :)

 • +1 глас

  пафкање може! :-) ем поздраво е, ем шири весеље :-)