Кајмакот / vestihttp://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Послeдни популарни статии во /vesti/mkСкопје го доби првиот хаклаб http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Skopje_go_dobi_prviot_haklab/КИКА е прва технолошка автономна зона што ќе се користи за промовирање и развој на еманципирачки технологии. Целта на основачите е да ја поттикнат креативната употреба на компјутерската технологија наспроти отуѓувањето и пасивното консумирање кои се најчеста асоцијацијa Sat, 17 Oct 2009 15:03:14 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Skopje_go_dobi_prviot_haklab/Франција: Речиси целиот јавен сектор користи софтвер со отворен код http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Francija_Rechisi_celiot_javen_sektor_koristi_softver_so_otvoren_kod/Речиси целата администрација (96 отсто) користи софтвер со отворен изворен код, според едно истражување на францускиот пазар на софтвер. Најкористени апликации се системите за управување со бази на податоци и системите за управување со содржини. Tue, 06 Oct 2009 13:40:07 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Francija_Rechisi_celiot_javen_sektor_koristi_softver_so_otvoren_kod/Учебници за основно во PDF формат http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Uchebnici_za_osnovno_vo_PDF_format/Владата на својот сајт објави учебници за основно, во PDF формат. Panta Rei ја нуди прочистената колекција за преземање преку торент. Има и објаснување зошто... Sun, 20 Sep 2009 00:23:46 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Uchebnici_za_osnovno_vo_PDF_format/Најчест облик на дискриминацијата е онаа по партиска основа http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Najchest_oblik_na_diskriminacijata_e_onaa_po_partiska_osnova/МЦМС го спроведе истражувањето наречено Барометар за еднакви можности. Дури 60% од граѓаните на РМ сметаат дека дискриминацијата по основа на партиска припадност е почеста сега, отколку пред пет години. Wed, 09 Sep 2009 12:09:26 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Najchest_oblik_na_diskriminacijata_e_onaa_po_partiska_osnova/Збогум кралу! http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Zbogum_kralu/Педесетгодишниот крал на поп музиката почина од срцев удар во својот дом во Холмби Хилс. Вестта ја потврди и неговиот татко, Џо Џексон. Според изворите... Fri, 26 Jun 2009 06:58:59 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Zbogum_kralu/Мултиетнички хепенинг „Под исто сонце” во Струга http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Multietnichki_hepening_Pod_isto_sonce_vo_Struga/Голем мултиетнички хепенинг „Под исто сонце” во Автокамп „АС“ во Струга на 4 јули 2009 год. од 12 до 24 ч.- дискусии, традиција, фолклор, концерт: Мајка бенд, Паркети, Бени & Нон стоп, Кирил Џајковски. ВЛЕЗ СЛОБОДЕН! Thu, 25 Jun 2009 13:18:12 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Multietnichki_hepening_Pod_isto_sonce_vo_Struga/Бисер на македонското судство http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Biser_na_makedonskoto_sudstvo/Наместо за ТАЈВАН, Циле осуден за ТАЈЛАНД Sun, 14 Jun 2009 12:05:58 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Biser_na_makedonskoto_sudstvo/Macedonia Timeless - клапа 2 http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Macedonia_Timeless_-_klapa_2/За разлика од спотот на Манчевски, сметам дека овој во изведба на Изи во центар ги има погодено наменските потреби на кампањата. Браво за делото, но и едно УА што сосила се правиме слепци па наоколу гледаме само цркви, а џамии не. Fri, 12 Jun 2009 16:30:49 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Macedonia_Timeless_-_klapa_2/MACEDONIA TIMELESS http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/MACEDONIA_TIMELESS_1244761778/new PR MK video Thu, 11 Jun 2009 23:09:38 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/MACEDONIA_TIMELESS_1244761778/Ред Хет ја тужи Швајцарија поради монополската зделка со Мајкрософт http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Red_Het_ja_tuzhi_Shvajcarija_poradi_monopolskata_zdelka_so_Majkrosoft/Ред Хет, заедно со 17 други дистрибутери на Линукс протестираше против договорот што Швајцарската влада го склучи со Мајкрософт без да распише тендер за јавна набавка. Thu, 28 May 2009 17:14:03 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Red_Het_ja_tuzhi_Shvajcarija_poradi_monopolskata_zdelka_so_Majkrosoft/Онлајн дебатирање (дискутирање) и негово менаџирање - локални искуства http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Onlajn_debatiranje_diskutiranje_i_negovo_menadzhiranje_-_lokalni_iskus/Локаланта традиција вели дека се треба да се најави во последен момент. Не бевме далеку од ова, но ете изгледа сепак ќе успееме да изорганираме уште еден од серијата настани именувани како F2F (face 2 face). За што станува збор? Thu, 28 May 2009 09:31:39 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Onlajn_debatiranje_diskutiranje_i_negovo_menadzhiranje_-_lokalni_iskus/Македонија е социјално конзервативна средина http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Makedonija_e_socijalno_konzervativna_sredina/Македонскиот центар за меѓународна соработка за прв пат ги истражуваше ставовите на граѓаните во однос на животот. Истражувањето покажа дека Македонија е социјално конзервативна средина. Fri, 15 May 2009 07:56:37 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Makedonija_e_socijalno_konzervativna_sredina/„Македонија - Вечна“ на Манчевски доби награда http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Makedonija_-_Vechna_na_Manchevski_dobi_nagrada/Колку само се зборуваше за овој рекламен спот во негативна, уметничка и финансиска смисла. Thu, 14 May 2009 10:18:53 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Makedonija_-_Vechna_na_Manchevski_dobi_nagrada/Glocal: Inside Social Media http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Glocal_Inside_Social_Media/Tемите на кои може да се земе активно учество: право, бизнис, маркетинг, комуникации, па до социологија и етнографија. Tue, 05 May 2009 07:38:15 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Glocal_Inside_Social_Media/Не сакаме скара, сакаме права! http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Ne_sakame_skara_sakame_prava/Празни јарболи, празни улици. Државата го заборави, работниците и невработените го празнуваа дома. Честа на Први мај ја бранеа младите и членовите на невладината Ленка. Fri, 01 May 2009 15:00:30 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Ne_sakame_skara_sakame_prava/YouTube конечно рече Македонија http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/YouTube_konechno_reche_Makedonija/По неколку месечно креирање видеа, пишување коментари, праќање на протестни пораки и лобирање на секаков можен начин, задоволство ми е да ве информирам дека македонската YouTube заедница конечно успеа да го натера YouTube да не нарече кратко и јасно Macedonia Thu, 30 Apr 2009 22:01:10 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/YouTube_konechno_reche_Makedonija/Следете го ширењето на свинскиот грип во реално време со Google Maps http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Sledete_go_shirenjeto_na_svinskiot_grip_vo_realno_vreme_so_Google_Maps/Моменталниот свински грип H1N1, кој со тек на времето се претвора во пандемија, сега можете да го следите неговото ширење во реално време со помош на Google Maps. Mon, 27 Apr 2009 18:40:17 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Sledete_go_shirenjeto_na_svinskiot_grip_vo_realno_vreme_so_Google_Maps/Лиценците Криејтив комонс во Република Чешка http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Licencite_Kriejtiv_komons_vo_Republika_Cheshka/Локализираната верзија на лиценците Криејтив комонс беше промовирана на 15 април во Чешката Република, која стана педесет и втората јуриздикција на светско ниво којашто понуди локализирани Криејтив комонс лиценци. Tue, 28 Apr 2009 13:21:34 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Licencite_Kriejtiv_komons_vo_Republika_Cheshka/In your face! http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/In_your_face/Берлин на референдум го отфрли барањето за еднаков третман на веронауката и наставниот предмет етика во училиштата во германската престолнина. Насловот на веста гласи: Референдум во Берлин – Етика може, веронаука не Mon, 27 Apr 2009 09:27:03 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/In_your_face/„Телеком Словенија“ го доби тендерот за дигитална телевизија http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Telekom_Slovenija_go_dobi_tenderot_za_digitalna_televizija/„Телеком Словенија“ победи на тендерот за пренос на дигитални телевизиски услуги преку јавна комуникациска мрежа (DVB-T) на територијата на Македонија. Sun, 26 Apr 2009 13:51:25 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Telekom_Slovenija_go_dobi_tenderot_za_digitalna_televizija/