Кајмакот / tehnologijahttp://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Послeдни популарни статии во /tehnologija/mk„Бесплатен“ е слаба маркетинг стратегија http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Besplaten_e_slaba_marketing_strategija/Кога ќе помислите на Mozilla Firefox, на која негова особина прво ви текнува? Tue, 13 Oct 2009 21:35:02 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Besplaten_e_slaba_marketing_strategija/Google го официјализира google.mk http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Google_go_oficijalizira_googlemk/Од денес Google како официјален домен за Македонија го користи google.mk. Порано тоа беше http://www.google.com/intl/mk Tue, 29 Sep 2009 13:02:20 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Google_go_oficijalizira_googlemk/Швајцарија: Политичарите бараат поголема застапеност на слободен софт. http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Shvajcarija_Politicharite_baraat_pogolema_zastapenost_na_sloboden_soft/Школото не сакало никакво друго решение освен MS, а политичарите се спротивставиле на тоа, „Ова иритира, особено кога станува збор за набавките од страна на училиштата, бидејќи државните и меѓународните примери покажуваат дека Линукс е валидна алтернатива“. Кај се нашиве политичари вака? Tue, 15 Sep 2009 09:19:07 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Shvajcarija_Politicharite_baraat_pogolema_zastapenost_na_sloboden_soft/IPCOP Вашиот полицаец во локалната мрежа а богами и прекрасен Firewall http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/IPCOP_Vashiot_policaec_vo_lokalnata_mrezha_a_bogami_i_prekrasen_Firewa/Еве една цела година се токмев да инсталирам нешто што целосно ќе може да го менаџирам, нешто што ќе го контролира интернет сообраќајот, ќе ми биде гејтвеј ќе има веб пристап и user friendly околина и покрај тоа ќе може да се поврзам преку SSH. Sun, 06 Sep 2009 16:11:33 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/IPCOP_Vashiot_policaec_vo_lokalnata_mrezha_a_bogami_i_prekrasen_Firewa/Google Translate: конечно и на македонски! http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Google_Translate_konechno_i_na_makedonski/Ете, после неколку месеци тестирање (меѓу другото, и на picasa приметив дека имаа обиди :)), Гугл ја објави алатката за преведување и на македонски! Ај честито :) Tue, 25 Aug 2009 08:53:40 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Google_Translate_konechno_i_na_makedonski/Батерија за домашни потреби? :) http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Baterija_za_domashni_potrebi/Нов начин на чување и складирање на енергија. Ќе дозволат ли само големите енерго-играчи да заживее?? Sat, 22 Aug 2009 23:31:34 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Baterija_za_domashni_potrebi/Норвешка: Владата ги усвојува отворените стандарди http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Norveshka_Vladata_gi_usvojuva_otvorenite_standardi/Уште една државна администрација на правилен пат. Tue, 28 Jul 2009 11:35:26 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Norveshka_Vladata_gi_usvojuva_otvorenite_standardi/Енкриптирана комуникација http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Enkriptirana_komunikacija/OTR е додаток (plugin) кој што се користи за енкриптирана комуникација. Автоматски доаѓа со популарниот мулти-платформски мулти-протоколски клиент Pidgin. Ако сакате да се осигурате дека користите енкриптирана комуникација ѕирнете го текстов. Mon, 20 Jul 2009 12:33:52 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Enkriptirana_komunikacija/0.мк http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/0mk/0.мк е македонски сервис за кратење на долги линкови. Браво! Wed, 15 Jul 2009 12:06:14 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/0mk/Македонија.тв http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Makedonijatv/Алал да му се потрошените 50 евра за доменот? Thu, 11 Jun 2009 08:46:08 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Makedonijatv/Топ 10 гиковски ТВ серии http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Top_10_gikovski_TV_serii/Во продолжение следи листата на топ 10 гиковски ТВ серии според IT.com.mk... Tue, 09 Jun 2009 13:07:43 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Top_10_gikovski_TV_serii/Паметен Street View за Google Maps http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Pameten_Street_View_za_Google_Maps/Уште еден чекор на Google кој покажува зошто се во моментов толку напред од конкуренцијата (Yahoo и Microsoft, првенствено). Tue, 09 Jun 2009 08:56:53 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Pameten_Street_View_za_Google_Maps/Фејсбук национализам http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Fejsbuk_nacionalizam/Начинот на кој технологијата ги менува комуникациските полиња во основа е редефинирање на нивните граници (или дури и нивно бришење). Комуникацијата денес е детериторијализирана, во смисла на тоа што физичкиот простор не е битен (па дури да се во прашање различни континенти). Mon, 08 Jun 2009 22:20:50 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Fejsbuk_nacionalizam/alati.org http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/alatiorg/Корисни веб апликации кои се со општа намена, сублимирани во еден сајт кој има намера да се шири. Wed, 03 Jun 2009 15:26:17 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/alatiorg/Земјотреси http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Zemjotresi/Скорешните 300+ земјотреси кои што се случуваа во југоисточна Македонија ми дадоа идеа да изработам веб апликација која што ќе ги листа земјотресите на територија на Македонија. Така и беше. :) Thu, 28 May 2009 17:41:35 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Zemjotresi/Википедија на македонски јазик надмина 30.000 статии http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Vikipedija_na_makedonski_jazik_nadmina_30000_statii/Википедија на македонски јазик има повеќе од 10.000 регистрирани корисници, тринаесет администратори и три бирократи, кои заедно со останатите нерегистрирани корисници работат на достапност на светското знаење на македонски јазик. Thu, 30 Apr 2009 08:59:59 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Vikipedija_na_makedonski_jazik_nadmina_30000_statii/Firefox 3.5 Beta достапен за симнување http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Firefox_35_Beta_dostapen_za_simnuvanje/Тимот на Firefox ја пушти во употреба првата Firefox бета верзија со ознака 3.5. Што вклучува? За почеток, тука е подобреното приватно сурфање и ултра брзиот TraceMonkey JavaScript пребарувач. Tue, 28 Apr 2009 18:29:50 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Firefox_35_Beta_dostapen_za_simnuvanje/Што е lawful intercept и како сите нас ќе не боли http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Shto_e_lawful_intercept_i_kako_site_nas_kje_ne_boli/Законот ги обврзува операторите да му обезбедат на МВР да може во било кој момент да ја прислушува целата комуникација која ја прави некој корисник. Fri, 24 Apr 2009 23:10:48 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Shto_e_lawful_intercept_i_kako_site_nas_kje_ne_boli/ Како да се надогради од Убунту 8.10 на 9.04 http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Kako_da_se_nadogradi_od_Ubuntu_810_na_904/Како да надградите, низ слики. Fri, 24 Apr 2009 15:45:52 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Kako_da_se_nadogradi_od_Ubuntu_810_na_904/Првостепената пресуда за екипата на ПајратБеј: Виновни [Англиски] http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Prvostepenata_presuda_za_ekipata_na_PajratBej_Vinovni_Angliski/Just minutes ago the verdict in the case of The Pirate Bay Four was announced. All four defendants were accused of ‘assisting in making copyright content available’. Peter Sunde: Guilty. Fredrik Neij: Guilty. Gottfrid Svartholm: Guilty. Carl Lundström: Guilty. All receive 1 year in jail. Fri, 17 Apr 2009 10:00:33 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Prvostepenata_presuda_za_ekipata_na_PajratBej_Vinovni_Angliski/