Кајмакот / naukahttp://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Послeдни популарни статии во /nauka/mkМозочни болести кои даваат суперчовечки особини http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Mozochni_bolesti_koi_davaat_superchovechki_osobini/Една страница на Интернет: Brain Diseases I Wish I Had („Мозочни болести кои би сакал да ги имам“), резимирана со по еден краток коментар за секоја болест. Wed, 14 Oct 2009 17:30:00 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Mozochni_bolesti_koi_davaat_superchovechki_osobini/Како работи TIME.mk ? http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Kako_raboti_TIMEmk/Сите детали за тоа како работи TIME.mk Оваа статија е дел од ICT Innovations Conference (http://ict-act.org/) одржана во Охрид, од 28 до 29 Септември 2009. Tue, 29 Sep 2009 17:58:46 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Kako_raboti_TIMEmk/Македонци работеа на Терминатор! http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Makedonci_rabotea_na_Terminator/Во новиот хит, Арнолд Шварценегер не го спасува светот, но од скопското студио "Фх3х" работеа 42 кадри, односно на три минути од "Терминатор 4: Спасување" Thu, 11 Jun 2009 06:17:57 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Makedonci_rabotea_na_Terminator/Духови, гробови и останати салтанаати http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Duhovi_grobovi_i_ostanati_saltanaati/Додека не се проверат сите опциии и не се отстрани било каква можност за сомнеж, научната јавност треба да биде лишена од вакви турбулентни емоционални медиумски опсервирања. Не ми е јасно зошто мораме преку техника на самодефиниција низ порекнување, да потврдуваме било каков идентитет. Tue, 14 Apr 2009 21:14:51 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Duhovi_grobovi_i_ostanati_saltanaati/Тековни проекти: По трагите на Via Egnatia http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Tekovni_proekti_Po_tragite_na_Via_Egnatia/Би сакала информацијата за овој проект малку поинтензивно да се дистрибуира преку интернетот и да стигне до сите заинтересиранои луѓе, независно дали се научници или љубители на старините. На сите што ќе учествуваат во било која од етапите однапред им посакувам успех, учење и многу забава. Thu, 12 Mar 2009 06:49:32 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Tekovni_proekti_Po_tragite_na_Via_Egnatia/Македонија до 2050 година ќе се претвори во пустина http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Makedonija_do_2050_godina_kje_se_pretvori_vo_pustina/Со оваа изјава, Ордан Чукалиев, деканот на факултетот за Земјоделие и Храна предупредува за намалените врнежи и нерационалното трошење на водата во индустријата, земјоделието и особено во град Скопје. Wed, 04 Mar 2009 10:39:17 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Makedonija_do_2050_godina_kje_se_pretvori_vo_pustina/Дигитален архив на македонскиот јазик http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Digitalen_arhiv_na_makedonskiot_jazik_1235307237/Победник во категоријата е-наука на Светскиот самит за информатичко општество - Македонија 2009. Чисто колку да се знае дека сепак во МАНУ има и луѓе кои нешто работат. Sun, 22 Feb 2009 12:53:57 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Digitalen_arhiv_na_makedonskiot_jazik_1235307237/Гените не може да ја потврдат „чистота“ на нациите http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Genite_ne_mozhe_da_ja_potvrdat_chistota_na_naciite/Во врска со генетската генеологија, од еднаква важност е да се знае што може да се дознае и што не може да се дознае. Wed, 04 Feb 2009 13:51:42 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Genite_ne_mozhe_da_ja_potvrdat_chistota_na_naciite/Новата фунција на Александар и можностите на една “антиквизација” http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Novata_funcija_na_Aleksandar_i_mozhnostite_na_edna_antikvizacija/сум се распишал Wed, 04 Feb 2009 03:38:26 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Novata_funcija_na_Aleksandar_i_mozhnostite_na_edna_antikvizacija/Многу неморал и премалку објективност и кај научниците http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Mnogu_nemoral_i_premalku_objektivnost_i_kaj_nauchnicite/Половина век имавме историја, па и археологија, уште подефектна од комшиските, бидејќи претставува реинтерпретирање на нивните ставови Mon, 02 Feb 2009 08:32:20 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Mnogu_nemoral_i_premalku_objektivnost_i_kaj_nauchnicite/Светот после Александар http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Svetot_posle_Aleksandar/Многумина од незнаење го нарекуваат убиец, крволочен освојувач кој газел се` пред себе, многумина пред грчкиот притисок не сакаат да имаме ништо со него, но знаете ли дека освен што го слави целиот свет, научниците го сметаат Александар за најголемиот истражувач на сите времиња? Thu, 29 Jan 2009 01:39:03 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Svetot_posle_Aleksandar/Македонска мистерија http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Makedonska_misterija/Јас прв пат слушам за ова место...Прочитајте,доста интересно! Fri, 23 Jan 2009 08:28:48 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Makedonska_misterija/Рунтава семакедонска карта на светот http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Runtava_semakedonska_karta_na_svetot/и треба доработка, застарена е (октомври 2008) Mon, 19 Jan 2009 00:55:36 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Runtava_semakedonska_karta_na_svetot/Кралството на Античките Босанци http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Kralstvoto_na_Antichkite_Bosanci/Во неверојатната кампања за признавање на идентитетите, најновата нелустрирана и нецензурирана историја на Балканот зборува за Кралството на Античките Босанци и највиокиот технички градителски дострел на Леденото Доба - Пирамидата во Високо. :))) Sun, 21 Dec 2008 11:06:16 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Kralstvoto_na_Antichkite_Bosanci/Како убив артефакт http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Kako_ubiv_artefakt/или со други зборови поднасловот на овој мој пост е непубликувањето на наодите кои се болна точка на македонската археологија. Само што ретко кој има доблест за тоа да зборува јавно. Sat, 13 Dec 2008 22:35:19 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Kako_ubiv_artefakt/Исус Христос не се родил на 25. декември, туку на 17. јуни http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Isus_Hristos_ne_se_rodil_na_25_dekemvri_tuku_na_17_juni/Австралиските астрономи тврдат дека ја разрешиле мистеријата на раѓање на Исус Христос... Wed, 10 Dec 2008 11:37:31 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Isus_Hristos_ne_se_rodil_na_25_dekemvri_tuku_na_17_juni/Археолошки впечатоци од 20 симпозиум на МАНД http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Arheoloshki_vpechatoci_od_20_simpozium_na_MAND/„На овој симпозиум како на ниту еден досега, имаше совршено грозни презентации. На некои колеги не само што би им забранила да истражуваат, туку би им ја одземала титулата археолог за ,,век и веков”... Sun, 07 Dec 2008 11:46:31 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Arheoloshki_vpechatoci_od_20_simpozium_na_MAND/Инфлацијата заврши... започна дефлација, а наскоро ќе има депресија! http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Inflacijata_zavrshi_zapochna_deflacija_a_naskoro_kje_ima_depresija/...или барем така тврдат одредени економски познавачи. Затоа на Обама му предвидуваа ватрено крштевање веќе после 3-4 месеци од инаогурацијата. И куриозитет: кога пазарот на кредити пропаѓа, банките се префрлаат на следната опција - позајмици за воена индустрија, те. нов глобален конфликт. Thu, 20 Nov 2008 12:26:31 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Inflacijata_zavrshi_zapochna_deflacija_a_naskoro_kje_ima_depresija/Генетска споредба на балканските народи во однос на античките http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Genetska_sporedba_na_balkanskite_narodi_vo_odnos_na_antichkite/Oткритијата кои iGENEA ги објави за Македонија и за соседните земји...текстот е достпен и на англиски. Thu, 23 Oct 2008 14:48:53 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Genetska_sporedba_na_balkanskite_narodi_vo_odnos_na_antichkite/Вероучение не е за нас http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Verouchenie_ne_e_za_nas/„воведувањето веронаука во јавното образование значи силување на базичните принципи врз кои стојат науката и образованието, особено на методите за доаѓање до научни вистини“ Sun, 31 Aug 2008 00:29:14 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Verouchenie_ne_e_za_nas/