Кајмакот / kulturahttp://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Послeдни популарни статии во /kultura/mkPut it On: Глобален онлајн натпревар за креатори на филмови http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Put_it_On_Globalen_onlajn_natprevar_za_kreatori_na_filmovi/Наградата на филмскиот натпреварот на Put it On е стипендија на Њујоршката филмска академија и парична награда од 5000 долари како прва награда во категориите за најдобар долгометражен, најдобар краток филм и најдобро актерско достигнување. Рок: 26 ноември 2009. Fri, 18 Sep 2009 20:02:20 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Put_it_On_Globalen_onlajn_natprevar_za_kreatori_na_filmovi/Скопскиот аквадукт заробен во сајбер просторот http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Skopskiot_akvadukt_zaroben_vo_sajber_prostorot/Ако општина Бутел не се способни да одржуваат еден веб сајт, кажете ми ве молам како ќе бидат спремни да заштитат монументален архитектонски објект каков што е Скопскиот Аквадукт? Fri, 18 Sep 2009 12:35:26 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Skopskiot_akvadukt_zaroben_vo_sajber_prostorot/Увид во оштетувањата на локалитетот Градиште, с. Граиште, Демир Хисар http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Uvid_vo_oshtetuvanjata_na_lokalitetot_Gradishte_s_Graishte_Demir_Hisar/Мој скромен обид во борбата против уништување на културното наследство на Република Македонија Wed, 09 Sep 2009 17:30:01 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Uvid_vo_oshtetuvanjata_na_lokalitetot_Gradishte_s_Graishte_Demir_Hisar/Архитортура и гробализација http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Arhitortura_i_grobalizacija/Извадоци од тајната преродба, добиени со помош на кртови, стаорци и лебарки. Се појавуваат впечатливи призраци на вистински ликови... Thu, 13 Aug 2009 20:59:34 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Arhitortura_i_grobalizacija/Нов спот на Манчевски за Македонија http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Nov_spot_na_Manchevski_za_Makedonija/„Македонски храмови“ е насловен новиот спот за промоција на Македонија на режисерот Милчо Манчевски, што деновиве премиерно ќе биде прикажан на Си-Ен-Ен. Mon, 22 Jun 2009 11:38:45 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Nov_spot_na_Manchevski_za_Makedonija/Битката на скулптурите http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Bitkata_na_skulpturite/Се сврте нагоре и го виде по кој знае пат, плоштадот исполнет со грандиозни скулптури од славното минато. Александар Македонски на својот славен Букефал, распослан грандиозно на средината на плоштадот, до него Никола Карев и Гоце Делчев, нешто подолу Јустинијан, па до нив Цар Самуил, Гемиџии, Кирил Wed, 20 May 2009 13:19:25 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Bitkata_na_skulpturite/Гугл шкрабаници со македонското знаме. http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Gugl_shkrabanici_so_makedonskoto_zname/Grades 7-9->Region 4, Grades 7-9->Region 10. Mon, 11 May 2009 13:55:05 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Gugl_shkrabanici_so_makedonskoto_zname/Размер на споменикот на Александар на плоштад http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Razmer_na_spomenikot_na_Aleksandar_na_ploshtad/Колку ќе биде голем споменикот на Александар на плоштад. Fri, 08 May 2009 19:12:06 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Razmer_na_spomenikot_na_Aleksandar_na_ploshtad/Кодексот на Џедаите http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Kodeksot_na_Dzhedaite/Кодексот на Џедаите претставува збирка на неколку принципи според кои Џедаите го одредуваат начинот на живеење. Со придржување до Кодексот, Џедаите успеваат да остварат само-контрола... Wed, 29 Apr 2009 10:50:34 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Kodeksot_na_Dzhedaite/Arwena - Археолошки дневник под лиценцата на Криејтив Комонс http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Arwena_-_Arheoloshki_dnevnik_pod_licencata_na_Kriejtiv_Komons/Им благодарам на сите луѓе кои изминативе години ме читаа, ми коментираа, ме подржуваа, посебно на оние кои березервно ми помагаа, ме советуваа и направија Археоблогот да добие една форма приемчива за секого. Ја добив првата битка во игрите без граници на војните без солзи. Show must go on … Thu, 23 Apr 2009 18:04:58 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Arwena_-_Arheoloshki_dnevnik_pod_licencata_na_Kriejtiv_Komons/Перспективите на македонската неразумност. http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Perspektivite_na_makedonskata_nerazumnost/инспирирано од духот и гробницата на Александар и поповите и слично Fri, 17 Apr 2009 15:36:29 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Perspektivite_na_makedonskata_nerazumnost/Рибаро - Од CABARET до OZ - под лиценцата на Криејтив Комонс http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Ribaro_-_Od_CABARET_do_OZ_-_pod_licencata_na_Kriejtiv_Komons/Оваа книга е првото дело на Јане Ѓорѓиоски познат како Рибаро. Печатеното издание го објави издавачката куќа „Аквариус пет“ во едицијата „Блог записи“. Од мене само честитки! Thu, 16 Apr 2009 08:34:15 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Ribaro_-_Od_CABARET_do_OZ_-_pod_licencata_na_Kriejtiv_Komons/Рени Глисон на TED [Видео] http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Reni_Glison_na_TED_Video/...the experience we're having right now is less interesting than what we'll tweet about it later. (трае само 3 минути.) Sat, 11 Apr 2009 07:43:37 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Reni_Glison_na_TED_Video/Кон нова одржлива економија http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Kon_nova_odrzhliva_ekonomija/Но светот драматично се промени. Ние денес живееме во свет релативно полн со луѓе и изградена капитална инфраструктура. Во овој нов контекст, ние треба најпрво да разбереме дека целта на економијата е одржливо да ја подобри човековата благосостојба и квалитетот на живот... Thu, 26 Mar 2009 15:12:33 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Kon_nova_odrzhliva_ekonomija/Книгите низ Скопје http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Knigite_niz_Skopje/Дали сте го забележале трендот во декорирањето на јавни објекти од типот на кафетерии,ресторани, клубчиња и јас веќе не знам што, со книги горе, долу,лево,десно, абе сегде. Sat, 14 Mar 2009 15:59:56 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Knigite_niz_Skopje/Интервенционизмот на Трифуновски http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Intervencionizmot_na_Trifunovski/Џаман го анализира „капиталистот“ Виктор Трифуновски Mon, 09 Mar 2009 22:26:28 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Intervencionizmot_na_Trifunovski/Спомениците во Скопје http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Spomenicite_vo_Skopje/Никој не веруваше дека споменикот е поклон од Бугарија. Но некој будала кој најверојатно се разбудил и поминува низ фазата на БУДЕЊЕ, го изчукал со некој метален предмет делот од постаментот на споменикот, каде пишува Софија... Mon, 09 Mar 2009 18:44:54 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Spomenicite_vo_Skopje/Спомен куќата на Мајка Тереза - дефиницја за кич http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Spomen_kukjata_na_Majka_Tereza_-_definicja_za_kich/Овде имаме градба која општо земено личи на соковник, со додадени чудни столбови, разни материјали, кои освен на хартија еден под друг, не би требало да ги гледаме на едно место сите заедно. Барем ако имаме око гладно за естетски решенија... Mon, 02 Mar 2009 23:35:43 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Spomen_kukjata_na_Majka_Tereza_-_definicja_za_kich/Атеизам - цитати http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Ateizam_-_citati/Сите луѓе што размислуваат се атеисти“ - Ernest Hemingway Mon, 02 Mar 2009 15:01:46 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Ateizam_-_citati/Скопје ќе умре од невкус http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Skopje_kje_umre_od_nevkus/Уште отсега верувам дека идните генерации нема да бидат горди на таквиот еклектицизам, како што сум јас горд на модернистичката проективност и визија за постземјотресно Скопје. Sat, 28 Feb 2009 20:23:00 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Skopje_kje_umre_od_nevkus/