Кајмакот / biznishttp://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Послeдни популарни статии во /biznis/mkФејсбук достигна 300 милиони корисници – и почна да заработува http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Fejsbuk_dostigna_300_milioni_korisnici_i_pochna_da_zarabotuva/По пет години и повеќе од 700 милиони долари инвестиции, Фејсбук сега генерира позитивен готовински тек, благодарение на неговите 300 милиони корисници ширум светот. Fri, 18 Sep 2009 11:53:23 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Fejsbuk_dostigna_300_milioni_korisnici_i_pochna_da_zarabotuva/Реклами на Facebook. Може ли да променат нешто? http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Reklami_na_Facebook_Mozhe_li_da_promenat_neshto/Актуелна тема. Мноооогу актуелна тема. Всушност тема која може конечно да мрдне некои закоравени работи на полето Интернет огласување во Македонија. Mon, 01 Jun 2009 12:12:43 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Reklami_na_Facebook_Mozhe_li_da_promenat_neshto/Анкета за корисниците на Фејсбук од Македонија http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Anketa_za_korisnicite_na_Fejsbuk_od_Makedonija/Ако го користите Фејсбук и имате 3 минути време, ве молам повелете да одговорите на прашањето: „Што правите со огласите од македонските фирми кои се појавуваат најдесно од страна?“ Fri, 22 May 2009 11:00:16 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Anketa_za_korisnicite_na_Fejsbuk_od_Makedonija/[Англиски] Oracle ќе го купи Sun http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Angliski_Oracle_kje_go_kupi_Sun/Oracle ќе го купи Sun, што веројатно е најголемото спојување во IT светот во последно време, откако Sun го купи Mysql. Останува уште да се види што ново ќе искочи од Oracle сега кога ги имаат Mysql, Java и останатите производи на Sun. Mon, 20 Apr 2009 14:41:15 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Angliski_Oracle_kje_go_kupi_Sun/Кеширање на Гугл чекови http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Keshiranje_na_Gugl_chekovi/Во која банка се кешираат Гугл чекови без чекање? Mon, 20 Apr 2009 00:22:33 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Keshiranje_na_Gugl_chekovi/Нека пропаднат! http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Neka_propadnat/Верувам дека, како последица од фактот дека излеговме од социјалистичка федерација, многу македонски граѓани ќе размислуваат поинаку од капиталистички индоктринираните Американци. Sun, 12 Apr 2009 08:00:26 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Neka_propadnat/Продавачите не смеат да ви наплаќаат повеќе ако плаќате со картичка http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Prodavachite_ne_smeat_da_vi_naplakjaat_povekje_ako_plakjate_so_kartich/5.9.2 Charges to Cardholders A Merchant must not directly or indirectly require any Cardholder to pay a surcharge or any part of any Merchant discount or any contemporaneous finance charge in connection with a Transaction. Sat, 11 Apr 2009 00:19:23 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Prodavachite_ne_smeat_da_vi_naplakjaat_povekje_ako_plakjate_so_kartich/Глобален успех на Broker Inc. http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Globalen_uspeh_na_Broker_Inc/Македонската компанија Broker Inc. со својот проект за финансиска платформа наречен Finex Pro, го освои второто место на глобалниот натпревар „Youth 2 Innovation“. Само три проекти, во конкуренција на натпреварувачи од земјите во Европа и централна Азија, беа избрани како победници на натпреварот. Tue, 17 Mar 2009 17:24:55 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Globalen_uspeh_na_Broker_Inc/Трудница http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Trudnica/Со речникот на министерот за финансии, објаснето надоаѓањето на рецесијата :) Thu, 05 Mar 2009 14:56:22 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Trudnica/Како Порше го хакна финансискиот систем [англиски] http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Kako_Porshe_go_hakna_finansiskiot_sistem_angliski/Супер информативен и забавен текст за тоа како Порше играјќи со акции направил повеќе профит од неговиот годишен приход. Текстот е на Иван Крстиќ и е на англиски. Не ми текнува да провејал на кајмаков. Tue, 17 Feb 2009 21:37:38 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Kako_Porshe_go_hakna_finansiskiot_sistem_angliski/Фејсбук ги има правата над вашите содржини, засекогаш! http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Fejsbuk_gi_ima_pravata_nad_vashite_sodrzhini_zasekogash/Условите на користење на Facebook се изменети. Сега се што ќе закачите и објавите може да биде искористено од страна на компанијата не само додека сте член, туку и по вашето откажување на корисничкиот профил. Mon, 16 Feb 2009 16:01:58 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Fejsbuk_gi_ima_pravata_nad_vashite_sodrzhini_zasekogash/Ја оплеска! http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Ja_opleska/Ја оплескав! Вака, во стилот на американскиот претседател Барак Обама, министерот Трајко Славески треба да го признае поразот во првата битка со бруто-платите. Thu, 12 Feb 2009 17:53:12 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Ja_opleska/[eng] Претставување на Broker Inc. на iDISC http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/eng_Pretstavuvanje_na_Broker_Inc_na_iDISC/Интервју со основачот на broker.com.mk за iDISC (виртуелна мрежа на инкубатори). Wed, 21 Jan 2009 14:11:19 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/eng_Pretstavuvanje_na_Broker_Inc_na_iDISC/Претстоечки состанок со министрите http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Pretstoechki_sostanok_so_ministrite/На 21 јануари 2009, во х. Александар Палас ќе имаме средба со министрите за информатичко општество и за образование, како и со други функционери од овие институции. Еве ги нашите (на ИКТ комората) тези за разговорот, чија тема е Едукативни содржини во образованието. [self-spam!] Tue, 20 Jan 2009 11:31:09 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Pretstoechki_sostanok_so_ministrite/Цени на нафтените деривати во Македонија http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Ceni_na_naftenite_derivati_vo_Makedonija/Графички приказ на цените на нафтените деривати во Македонија во периодот од март 2006 до денес. Цената денес е прилично пониска од таа во 2006. Од тогаш цените на градски и меѓуградски превоз се неколку пати покачени, а ниеднаш намалени. Mon, 19 Jan 2009 17:51:59 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Ceni_na_naftenite_derivati_vo_Makedonija/Колку Facebook пријатели би избришале за еден сендвич? http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Kolku_Facebook_prijateli_bi_izbrishale_za_eden_sendvich/Ланецот на ресторани за брза храна Burger King помогнат од својата маркетинг агенција пред само две недели создаде Facebook апликација која бара од корисниците да избришат 10 од своите виртуелни пријатели, со што ќе добијат бесплатен сендвич, популарниот Whopper на Burger King. Најоргинална кампања! Fri, 16 Jan 2009 14:09:19 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Kolku_Facebook_prijateli_bi_izbrishale_za_eden_sendvich/Финансиска ретроспектива на 2008 http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Finansiska_retrospektiva_na_2008/За повеќето луѓе, финансиски, 2008 беше најлошата во нивниот живот. Вредноста на нивните средства се намали драматично. За оние пак, понесреќните, минатата година значеше и губење на сопствениот дом, губење на работното место, или пак, бизнисот. Како започна се? Mon, 12 Jan 2009 08:57:20 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Finansiska_retrospektiva_na_2008/МЕПСО против ЕВН - го блокираше увозот на струја http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/MEPSO_protiv_EVN_-_go_blokirashe_uvozot_na_struja/Ова ја објаснува изјавата на Груевски дека „ЕВН е најпроблематичен“. МЕПСО, т.е. неговите вмро-поставени директори си ги сакаат провизиите од увозот на струја. ЕВН сакал нешто и за себе, па е прогласен за „неподобен“. Знам дека ви е збоктисано од ова, ама морав да докажам... :) Thu, 08 Jan 2009 16:18:23 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/MEPSO_protiv_EVN_-_go_blokirashe_uvozot_na_struja/Светската економија во 2009 - црни прогнози http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Svetskata_ekonomija_vo_2009_-_crni_prognozi/Интересни предвидувања на данската Саксо Банка за 2009. Нас не не` споменуваат, премногу сме мали, но може да се екстраполира. [self-spam] Wed, 07 Jan 2009 13:04:10 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Svetskata_ekonomija_vo_2009_-_crni_prognozi/Калина од Македонија http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Kalina_od_Makedonija/колку да промениме од репертоарот .. Mon, 29 Dec 2008 12:59:24 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Kalina_od_Makedonija/