Кајмакотhttp://kajmakot.softver.org.mk/Последни популарни статии во сите категории.mkСкопје го доби првиот хаклаб http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Skopje_go_dobi_prviot_haklab/КИКА е прва технолошка автономна зона што ќе се користи за промовирање и развој на еманципирачки технологии. Целта на основачите е да ја поттикнат креативната употреба на компјутерската технологија наспроти отуѓувањето и пасивното консумирање кои се најчеста асоцијацијa Sat, 17 Oct 2009 15:03:14 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Skopje_go_dobi_prviot_haklab/Мозочни болести кои даваат суперчовечки особини http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Mozochni_bolesti_koi_davaat_superchovechki_osobini/Една страница на Интернет: Brain Diseases I Wish I Had („Мозочни болести кои би сакал да ги имам“), резимирана со по еден краток коментар за секоја болест. Wed, 14 Oct 2009 17:30:00 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Mozochni_bolesti_koi_davaat_superchovechki_osobini/„Бесплатен“ е слаба маркетинг стратегија http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Besplaten_e_slaba_marketing_strategija/Кога ќе помислите на Mozilla Firefox, на која негова особина прво ви текнува? Tue, 13 Oct 2009 21:35:02 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Besplaten_e_slaba_marketing_strategija/Франција: Речиси целиот јавен сектор користи софтвер со отворен код http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Francija_Rechisi_celiot_javen_sektor_koristi_softver_so_otvoren_kod/Речиси целата администрација (96 отсто) користи софтвер со отворен изворен код, според едно истражување на францускиот пазар на софтвер. Најкористени апликации се системите за управување со бази на податоци и системите за управување со содржини. Tue, 06 Oct 2009 13:40:07 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Francija_Rechisi_celiot_javen_sektor_koristi_softver_so_otvoren_kod/Енциклопедијата на МАНУ е плагијат на Википедија?! http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Enciklopedijata_na_MANU_e_plagijat_na_Vikipedija/За прекршувањето на лиценцата Википедија може да ја тужи МАНУ. Ако не знаете англиски, може да ви се најде локализираната верзија на претходната верзија на лиценцата, односно договорот за неекслузивно пренесување на авторските права: Наведи извор-Сподели под исти услови верзија 2.5 Македонија. Wed, 30 Sep 2009 08:40:08 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Enciklopedijata_na_MANU_e_plagijat_na_Vikipedija/Google го официјализира google.mk http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Google_go_oficijalizira_googlemk/Од денес Google како официјален домен за Македонија го користи google.mk. Порано тоа беше http://www.google.com/intl/mk Tue, 29 Sep 2009 13:02:20 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Google_go_oficijalizira_googlemk/Како работи TIME.mk ? http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Kako_raboti_TIMEmk/Сите детали за тоа како работи TIME.mk Оваа статија е дел од ICT Innovations Conference (http://ict-act.org/) одржана во Охрид, од 28 до 29 Септември 2009. Tue, 29 Sep 2009 17:58:46 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Kako_raboti_TIMEmk/q Translate мулти јазичен додаток за Вордпрес http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/q_Translate_multi_jazichen_dodatok_za_Vordpres/Q Translate ви нуди можност да направите повеќе јазичен блог со многу едноставна инсталација, многу едноставно додаавање на Македонскиот јазик (со неколку клика и самиот плагин го има нашето знаменце), објавувањето на мулти јазичната содржина е исто така едноставна Sun, 20 Sep 2009 23:08:27 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/q_Translate_multi_jazichen_dodatok_za_Vordpres/Учебници за основно во PDF формат http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Uchebnici_za_osnovno_vo_PDF_format/Владата на својот сајт објави учебници за основно, во PDF формат. Panta Rei ја нуди прочистената колекција за преземање преку торент. Има и објаснување зошто... Sun, 20 Sep 2009 00:23:46 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Uchebnici_za_osnovno_vo_PDF_format/Ајде да се здружиме – Македонска независна блог заедница http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Ajde_da_se_zdruzhime_Makedonska_nezavisna_blog_zaednica/Системот се наоѓа на http://bloger.designova.info и е наменет да ги здружии сите блогери што работат на независна блог платформа, сакам да ве поканам сите вас да ми пишете e-mail (ivica.micev [at] gmail.com) и да се здружиме. За да постанете член треба да ми ги пратите следниве податоци: Wed, 16 Sep 2009 19:49:40 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Ajde_da_se_zdruzhime_Makedonska_nezavisna_blog_zaednica/Put it On: Глобален онлајн натпревар за креатори на филмови http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Put_it_On_Globalen_onlajn_natprevar_za_kreatori_na_filmovi/Наградата на филмскиот натпреварот на Put it On е стипендија на Њујоршката филмска академија и парична награда од 5000 долари како прва награда во категориите за најдобар долгометражен, најдобар краток филм и најдобро актерско достигнување. Рок: 26 ноември 2009. Fri, 18 Sep 2009 20:02:20 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Put_it_On_Globalen_onlajn_natprevar_za_kreatori_na_filmovi/Фејсбук достигна 300 милиони корисници – и почна да заработува http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Fejsbuk_dostigna_300_milioni_korisnici_i_pochna_da_zarabotuva/По пет години и повеќе од 700 милиони долари инвестиции, Фејсбук сега генерира позитивен готовински тек, благодарение на неговите 300 милиони корисници ширум светот. Fri, 18 Sep 2009 11:53:23 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Fejsbuk_dostigna_300_milioni_korisnici_i_pochna_da_zarabotuva/Скопскиот аквадукт заробен во сајбер просторот http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Skopskiot_akvadukt_zaroben_vo_sajber_prostorot/Ако општина Бутел не се способни да одржуваат еден веб сајт, кажете ми ве молам како ќе бидат спремни да заштитат монументален архитектонски објект каков што е Скопскиот Аквадукт? Fri, 18 Sep 2009 12:35:26 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Skopskiot_akvadukt_zaroben_vo_sajber_prostorot/Швајцарија: Политичарите бараат поголема застапеност на слободен софт. http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Shvajcarija_Politicharite_baraat_pogolema_zastapenost_na_sloboden_soft/Школото не сакало никакво друго решение освен MS, а политичарите се спротивставиле на тоа, „Ова иритира, особено кога станува збор за набавките од страна на училиштата, бидејќи државните и меѓународните примери покажуваат дека Линукс е валидна алтернатива“. Кај се нашиве политичари вака? Tue, 15 Sep 2009 09:19:07 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Shvajcarija_Politicharite_baraat_pogolema_zastapenost_na_sloboden_soft/Увид во оштетувањата на локалитетот Градиште, с. Граиште, Демир Хисар http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Uvid_vo_oshtetuvanjata_na_lokalitetot_Gradishte_s_Graishte_Demir_Hisar/Мој скромен обид во борбата против уништување на културното наследство на Република Македонија Wed, 09 Sep 2009 17:30:01 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Uvid_vo_oshtetuvanjata_na_lokalitetot_Gradishte_s_Graishte_Demir_Hisar/Многу точно..! http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Mnogu_tochno/Политички маркетинг, популизам или едноставно лошо планирање..?? Thu, 10 Sep 2009 23:38:36 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Mnogu_tochno/Најчест облик на дискриминацијата е онаа по партиска основа http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Najchest_oblik_na_diskriminacijata_e_onaa_po_partiska_osnova/МЦМС го спроведе истражувањето наречено Барометар за еднакви можности. Дури 60% од граѓаните на РМ сметаат дека дискриминацијата по основа на партиска припадност е почеста сега, отколку пред пет години. Wed, 09 Sep 2009 12:09:26 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Najchest_oblik_na_diskriminacijata_e_onaa_po_partiska_osnova/IPCOP Вашиот полицаец во локалната мрежа а богами и прекрасен Firewall http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/IPCOP_Vashiot_policaec_vo_lokalnata_mrezha_a_bogami_i_prekrasen_Firewa/Еве една цела година се токмев да инсталирам нешто што целосно ќе може да го менаџирам, нешто што ќе го контролира интернет сообраќајот, ќе ми биде гејтвеј ќе има веб пристап и user friendly околина и покрај тоа ќе може да се поврзам преку SSH. Sun, 06 Sep 2009 16:11:33 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/IPCOP_Vashiot_policaec_vo_lokalnata_mrezha_a_bogami_i_prekrasen_Firewa/Македонски сајтови со највисок Гугл-ранг http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Makedonski_sajtovi_so_najvisok_Gugl-rang/Македонски сајтови со највисок Гугл-ранг Sun, 06 Sep 2009 14:15:23 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Makedonski_sajtovi_so_najvisok_Gugl-rang/Осигурај и пали http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Osiguraj_i_pali/На 25 јануари 2001 година, во Кјуби била извадена осигурителна полиса на 24 милиони денари на шест месеци. Следниот ден во фабриката избувнува пожар кој зафатил три погони. Чуварот е тепан од полиција за да признае дека спиел кога избувнал пожарот. По три месеци, загинува во чудни околности. Fri, 04 Sep 2009 04:12:58 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Osiguraj_i_pali/