Кајмакот / zlochko - пријавениhttp://kajmakot.softver.org.mkkorisnik/profil/zlochko/Послeдни пријавени статии од zlochkomkMacedonia Timeless - клапа 2 http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Macedonia_Timeless_-_klapa_2/За разлика од спотот на Манчевски, сметам дека овој во изведба на Изи во центар ги има погодено наменските потреби на кампањата. Браво за делото, но и едно УА што сосила се правиме слепци па наоколу гледаме само цркви, а џамии не. Fri, 12 Jun 2009 16:30:49 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Macedonia_Timeless_-_klapa_2/In your face! http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/In_your_face/Берлин на референдум го отфрли барањето за еднаков третман на веронауката и наставниот предмет етика во училиштата во германската престолнина. Насловот на веста гласи: Референдум во Берлин – Етика може, веронаука не Mon, 27 Apr 2009 09:27:03 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/In_your_face/Добивам нагон (онаков безвернички) да кажам: Oh my good God ?!?!? http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Dobivam_nagon_onakov_bezvernichki_da_kazham_Oh_my_good_God/И тоа поради следната изјава на пратеникот на ВМРО Илија Димовски: „Нема да дозволиме да се чепка во правата на граѓаните, а Уставниот суд да се става над сите власти.“ Wed, 22 Apr 2009 13:29:41 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Dobivam_nagon_onakov_bezvernichki_da_kazham_Oh_my_good_God/Уставниот суд го укина верското образование http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Ustavniot_sud_go_ukina_verskoto_obrazovanie/А смеам ли да кажам - „фала богу“ ? :) Во секој случај, победи секуларноста и граѓанското општество. Но, не заборавајте... и уставот во оваа држава е често менлива категорија. Wed, 15 Apr 2009 12:11:08 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Ustavniot_sud_go_ukina_verskoto_obrazovanie/Зошто простите рибари станаа пирати [EN] http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Zoshto_prostite_ribari_stanaa_pirati_EN/И други поучни факти кои ја покажуваат другата страна на сомалискиот пиратски феномен. Анализа полна со нарушување на сувереноста на една држава, крадење природни богатства и фрлање на нуклеарен отпад во сомалиските води. Mon, 13 Apr 2009 09:20:35 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Zoshto_prostite_ribari_stanaa_pirati_EN/Исламската Верска Заедница бара изградба на џамија на плоштад http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Islamskata_Verska_Zaednica_bara_izgradba_na_dzhamija_na_ploshtad/И тука ќе си дозволам да цитирам еден од коментарите под веста, кој вели: „Баравте - гледајте!“ Fri, 10 Apr 2009 20:29:14 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Islamskata_Verska_Zaednica_bara_izgradba_na_dzhamija_na_ploshtad/Не сме биле само ние луди... http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Ne_sme_bile_samo_nie_ludi/...сме имале слични на нас и во најблиското опкружување. Mon, 06 Apr 2009 11:59:05 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Ne_sme_bile_samo_nie_ludi/Според мене најкорисниот Firefox додаток [MK & EN] http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Spored_mene_najkorisniot_Firefox_dodatok_MK_EN/Zotero [zoh-TAIR-oh] е бесплатна, лесна-за-користење Firefox надоградба која ќе ви помогне да собирате, управувате и да ги цитирате вашите истражувачки извори. Таа живее таму каде што и ја вршите вашата работа - во самиот веб прелистувач. Thu, 02 Apr 2009 06:42:13 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Spored_mene_najkorisniot_Firefox_dodatok_MK_EN/Убави вести од Moneybookers http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Ubavi_vesti_od_Moneybookers/Moneybookers склучиле договор со eBay да бидат додадени како платежен процесор, а тоа значи дека македонските граѓани кочено можат да го користат овој сервис за купопродажба на интернет! Thu, 02 Apr 2009 08:03:36 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Ubavi_vesti_od_Moneybookers/Истражувањето на HTV1 за Македонското Малцинство во Грција [video] http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Istrazhuvanjeto_na_HTV1_za_Makedonskoto_Malcinstvo_vo_Grcija_video/Реална репортажа за Егејска Македонија и нашите сонародници. Wed, 01 Apr 2009 09:17:17 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Istrazhuvanjeto_na_HTV1_za_Makedonskoto_Malcinstvo_vo_Grcija_video/„Доста веќе да се плашите...“ http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Dosta_vekje_da_se_plashite/Видеото на кое Павлос Воскопулос на 10.03.2009 на грчка телевизија прозборе на македонски. Fri, 20 Mar 2009 07:49:08 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Dosta_vekje_da_se_plashite/Знаеме ли што сакаме? http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Znaeme_li_shto_sakame/Време е кога јавноста се труди да ги „заузда“ политичките партии во фрлањето пари на предизборни кампањи и кога од нив бара транспарентност во трошењето. Пази да не! Еве Ви пример дека народот мн. повеќе го интересира да си истера сеир отколку да ја пофали туѓата штедливост. Thu, 12 Mar 2009 23:15:10 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Znaeme_li_shto_sakame/Слика на денот (Телеграф). http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Slika_na_denot_Telegraf/Вознемирувачка фотографија. Има лош квалитет, но поради специфичноста на уловениот момент, сигурен сум дека ќе можеме да ја видиме во топ 10 листата кон крајот на годинава. Thu, 12 Mar 2009 08:03:48 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Slika_na_denot_Telegraf/Пример за истражувачко новинарство http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Primer_za_istrazhuvachko_novinarstvo/:))) Не. Не е линков за да ја видите келнерката по име Бојана, туку да забележите сами до каде отиде новинарската професија во оваа држава. Што би рекла Радмила: „Господа од Нетпрес, Вие денес го допревте дното!“. Tue, 10 Mar 2009 18:56:01 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Primer_za_istrazhuvachko_novinarstvo/Дорис Пак: „Да се биде Македонец во Македонија значи нешто.“ http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Doris_Pak_Da_se_bide_Makedonec_vo_Makedonija_znachi_neshto/Замислете... европски бирократ сватил нешто што на голем дел од нашите соговорници тука сеуште не им е јасно. :) „Се чувствувам виновна, зашто сум Европјанка, а гледам дека однесувањето на Грција не е фер, и не е разбирливо.“ Дорис, зачлени се, ќе ти објаснат тука зошто Грците се во право. :))) Mon, 09 Mar 2009 10:49:19 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Doris_Pak_Da_se_bide_Makedonec_vo_Makedonija_znachi_neshto/ОН бара Грција да ги признае Македонците http://kajmakot.softver.org.mk/politika/ON_bara_Grcija_da_gi_priznae_Makedoncite/Од последната посета на Грција од Геј Мекдугал во името на ОН, произлезе остар и како никогаш до сега реален извештај за состојбата на малцинските права во оваа земја. Текстот кој следи е прераскажана верзија на документот. Fri, 06 Mar 2009 08:31:55 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/ON_bara_Grcija_da_gi_priznae_Makedoncite/Македонија до 2050 година ќе се претвори во пустина http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Makedonija_do_2050_godina_kje_se_pretvori_vo_pustina/Со оваа изјава, Ордан Чукалиев, деканот на факултетот за Земјоделие и Храна предупредува за намалените врнежи и нерационалното трошење на водата во индустријата, земјоделието и особено во град Скопје. Wed, 04 Mar 2009 10:39:17 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Makedonija_do_2050_godina_kje_se_pretvori_vo_pustina/Последната економска катастрофа во стрипчето Calvin & Hobbs http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/Poslednata_ekonomska_katastrofa_vo_stripcheto_Calvin_Hobbs/Објаснето и најголемите лаици да го сватат. :) Wed, 11 Feb 2009 16:37:26 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/Poslednata_ekonomska_katastrofa_vo_stripcheto_Calvin_Hobbs/„Бранители, Ви благодарам! А сега пасете овци!“ - Македонија http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Braniteli_Vi_blagodaram_A_sega_pasete_ovci_-_Makedonija/На овој начин јас, Вие и сите останати кои треба да бидат благодарни на луѓето кои ни го чуваа грбот додека ние пиевме кафе по кафулињата, сега им се заблагодаруваме. Уште ова да беше единствениот случај... Wed, 11 Feb 2009 10:31:18 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Braniteli_Vi_blagodaram_A_sega_pasete_ovci_-_Makedonija/ЕУ ни го смени јазикот http://kajmakot.softver.org.mk/politika/EU_ni_go_smeni_jazikot/„Брисел го избриша македонскиот јазик од надворешна употреба и отворено го спори кодот на државата“ Ајде сега бранители на теоријата „името нема никаква врска со јазикот и идентитетот“ - јавете се да ве чујам што ќе кажете во одбрана на европските ни пријатели. Море мамицата...!!! Thu, 29 Jan 2009 10:53:23 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/EU_ni_go_smeni_jazikot/