Кајмакот / vojdan - пријавениhttp://kajmakot.softver.org.mkkorisnik/profil/vojdan/Послeдни пријавени статии од vojdanmkFirefox 3RC1 достапен за превземање http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Firefox_3RC1_dostapen_za_prevzemanje/Првиот кандидат од популарниот пребарувач Firefox 3, конечно е достапен за превземање. Firefox 3 е достапен на вкупно 45 јазици. Sat, 17 May 2008 22:06:02 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Firefox_3RC1_dostapen_za_prevzemanje/Windows XP SP3 достапен за превземање http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Windows_XP_SP3_dostapen_za_prevzemanje/Конечно финална верзија на Windows XP SP3.... Thu, 24 Apr 2008 18:59:45 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Windows_XP_SP3_dostapen_za_prevzemanje/Решена мистеријата за супермасивните црни дупки http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Reshena_misterijata_za_supermasivnite_crni_dupki/Докажувањето на теоријата за сумермасивните црни дупки претставуваше проблем се до сега. Alan Marscher од Универзитетот во Бостон уверува дека конечно имаат цврсти докази за овој феномен и доволно докази за докажување на досегашните претпоставки.... Fri, 25 Apr 2008 05:10:35 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Reshena_misterijata_za_supermasivnite_crni_dupki/Докази кои укажуваат за ледени периоди на Марс http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Dokazi_koi_ukazhuvaat_za_ledeni_periodi_na_Mars/Се повеќе информации за минтото на најмистериозната планета..Марс, можно ли е да имало живот во минатото? За сега едно е сигурно Марс претрпел огромни климатски промени. Thu, 24 Apr 2008 20:03:50 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Dokazi_koi_ukazhuvaat_za_ledeni_periodi_na_Mars/Microsoft со решение за поеднаставна размена на податоците http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Microsoft_so_reshenie_za_poednastavna_razmena_na_podatocite/За да ја олесни комунукацијата во безжичниот свет, Microsoft најави нов софтвер наречен Live Mesh за поеднаставна размена на податоците....... Sat, 26 Apr 2008 10:49:35 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Microsoft_so_reshenie_za_poednastavna_razmena_na_podatocite/Мобилните телефони штетни по дланките? http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Mobilnite_telefoni_shtetni_po_dlankite/Уште кога станаа популарни првите мобилни телефони на пазарот, истражувачите се обидуваат да најдат врска помеѓу радијацијата која ја емитуваат и состојбите на рак на мозокот. Mon, 28 Apr 2008 17:49:10 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Mobilnite_telefoni_shtetni_po_dlankite/Мемристорoт наскоро ќе биде реалност http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Memristorot_naskoro_kje_bide_realnost/Новиот фундаментален елемент на електрониката конечно е креиран, после првичните теорестски најави од 1971 година, кога Leon Chua со својот тим од Berkli универзитетот ги истражувал можностите кои еден ваков елемент би ги донел.... Sun, 04 May 2008 12:16:27 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Memristorot_naskoro_kje_bide_realnost/Детектиран Malware во плагин за Firefox http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Detektiran_Malware_vo_plagin_za_Firefox/Среќа то незнам виетнамски, сум се куртулил :) Fri, 09 May 2008 23:20:30 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Detektiran_Malware_vo_plagin_za_Firefox/Првиот човек на Nvidia жестоко го критикува Intel http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Prviot_chovek_na_Nvidia_zhestoko_go_kritikuva_Intel/Препукувањата меѓу Nvidia и Intel продолжува, може ли едната од овие компании да биде нокаутирана?....море нашле па зашле ја викам:) Mon, 12 May 2008 23:53:02 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Prviot_chovek_na_Nvidia_zhestoko_go_kritikuva_Intel/Руски инжинери дизајнираат уред со мозочна контрола http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Ruski_inzhineri_dizajniraat_ured_so_mozochna_kontrola/Руски истражувачи заедно со Јужниот Федерален Универзитет работат на мозочно-контролиран шлем кој ќе овозможи интеракција на луѓето со нивните компјутери користејќи ја моќта на мислите.... Sat, 17 May 2008 10:19:39 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Ruski_inzhineri_dizajniraat_ured_so_mozochna_kontrola/Највисока фреквенција на DDR-3 Corsair Dominator модул http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Najvisoka_frekvencija_na_DDR-3_Corsair_Dominator_modul/За сите хардкор оверлокери > погледнете ја фреквенцијата на модулов, страшно. Значи Dominator се стварно луди мемории. Wed, 21 May 2008 11:12:57 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Najvisoka_frekvencija_na_DDR-3_Corsair_Dominator_modul/Google сеуште крал на пребарувањето http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Google_seushte_kral_na_prebaruvanjeto/Google и овој месец е убедливо прв со 62% остварени пребарувања, ова ја покажува ограмната доминација на овој пребарувачки сервис. Следуваат Yahoo, Microsoft.... Thu, 22 May 2008 08:57:50 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Google_seushte_kral_na_prebaruvanjeto/"Jurassic Park" реалност во иднина? http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Jurassic_Park_realnost_vo_idnina/Клонирањето на изумрените животински видови е долго време сон на научниците. Уште повеќе, откако филмот Jurassic Park во 90-тите ја украде имагинацијата на јавноста..... Sun, 25 May 2008 15:44:32 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Jurassic_Park_realnost_vo_idnina/Nvidia ги исфрли мобилните GeForce 9XXX серии http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Nvidia_gi_isfrli_mobilnite_GeForce_9XXX_serii/Можеби не станува збор за којзнае колку помоќни интегрирани графички решенија но барем имаат поддшка за Hybrid SLI. Ова значи дека нема да се нервираме со слабите интегрирани графички чипови, туку на сцена стапуваат лаптопите со дополнителни дискретни графички картички... Thu, 05 Jun 2008 12:29:48 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Nvidia_gi_isfrli_mobilnite_GeForce_9XXX_serii/Јапонците си создадоа сопствен "робокоп" http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Japoncite_si_sozdadoa_sopstven_robokop/Внимание. Не се приближувајте... робокап чувар :) Fri, 30 Jan 2009 16:41:27 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Japoncite_si_sozdadoa_sopstven_robokop/AMD гo исфрли Catalyst 9.1 http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/AMD_go_isfrli_Catalyst_91/За сите фанови на AMD еве ги и најновите драјвери за речиси сите АTI/AMD графички картички Fri, 30 Jan 2009 16:53:37 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/AMD_go_isfrli_Catalyst_91/Google Drive наскоро http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Google_Drive_naskoro/GDrive ќе биде новиот сервис на Google кој ќе треба да овозможи онлајн складирање и пристап до податоци. Mon, 02 Feb 2009 12:25:46 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Google_Drive_naskoro/Windows 7 ќе има шест изданија http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Windows_7_kje_ima_shest_izdanija/Насловот кажува се .... Sat, 07 Feb 2009 23:23:32 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Windows_7_kje_ima_shest_izdanija/