Кајмакот / razvigor - пријавениhttp://kajmakot.softver.org.mkkorisnik/profil/razvigor/Послeдни пријавени статии од razvigormkФранција: Речиси целиот јавен сектор користи софтвер со отворен код http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Francija_Rechisi_celiot_javen_sektor_koristi_softver_so_otvoren_kod/Речиси целата администрација (96 отсто) користи софтвер со отворен изворен код, според едно истражување на францускиот пазар на софтвер. Најкористени апликации се системите за управување со бази на податоци и системите за управување со содржини. Tue, 06 Oct 2009 13:40:07 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Francija_Rechisi_celiot_javen_sektor_koristi_softver_so_otvoren_kod/Put it On: Глобален онлајн натпревар за креатори на филмови http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Put_it_On_Globalen_onlajn_natprevar_za_kreatori_na_filmovi/Наградата на филмскиот натпреварот на Put it On е стипендија на Њујоршката филмска академија и парична награда од 5000 долари како прва награда во категориите за најдобар долгометражен, најдобар краток филм и најдобро актерско достигнување. Рок: 26 ноември 2009. Fri, 18 Sep 2009 20:02:20 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Put_it_On_Globalen_onlajn_natprevar_za_kreatori_na_filmovi/Фејсбук достигна 300 милиони корисници – и почна да заработува http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Fejsbuk_dostigna_300_milioni_korisnici_i_pochna_da_zarabotuva/По пет години и повеќе од 700 милиони долари инвестиции, Фејсбук сега генерира позитивен готовински тек, благодарение на неговите 300 милиони корисници ширум светот. Fri, 18 Sep 2009 11:53:23 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Fejsbuk_dostigna_300_milioni_korisnici_i_pochna_da_zarabotuva/Скопскиот аквадукт заробен во сајбер просторот http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Skopskiot_akvadukt_zaroben_vo_sajber_prostorot/Ако општина Бутел не се способни да одржуваат еден веб сајт, кажете ми ве молам како ќе бидат спремни да заштитат монументален архитектонски објект каков што е Скопскиот Аквадукт? Fri, 18 Sep 2009 12:35:26 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Skopskiot_akvadukt_zaroben_vo_sajber_prostorot/Ред Хет ја тужи Швајцарија поради монополската зделка со Мајкрософт http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Red_Het_ja_tuzhi_Shvajcarija_poradi_monopolskata_zdelka_so_Majkrosoft/Ред Хет, заедно со 17 други дистрибутери на Линукс протестираше против договорот што Швајцарската влада го склучи со Мајкрософт без да распише тендер за јавна набавка. Thu, 28 May 2009 17:14:03 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Red_Het_ja_tuzhi_Shvajcarija_poradi_monopolskata_zdelka_so_Majkrosoft/Анкета за корисниците на Фејсбук од Македонија http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Anketa_za_korisnicite_na_Fejsbuk_od_Makedonija/Ако го користите Фејсбук и имате 3 минути време, ве молам повелете да одговорите на прашањето: „Што правите со огласите од македонските фирми кои се појавуваат најдесно од страна?“ Fri, 22 May 2009 11:00:16 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Anketa_za_korisnicite_na_Fejsbuk_od_Makedonija/Со еден ваш пост помогнете Global Voices Advocacy да добие 3000 долари http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/So_eden_vash_post_pomognete_Global_Voices_Advocacy_da_dobie_3000_dolar/Парите од наградата Глобал војсис Адвокаси ќе ги вложи во подигање на свеста за нападите на слободата на говор на интернет и на споделување алатки и тактики за активистите и блогерите кои се соочуваат со цензура во различни делови од светот. Thu, 14 May 2009 08:50:47 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/So_eden_vash_post_pomognete_Global_Voices_Advocacy_da_dobie_3000_dolar/Автоцензура во македонската блогосфера? http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Avtocenzura_vo_makedonskata_blogosfera/Од повеќе извори имам слушано дека бројот на написи и бројот на посетители на македонските блогови опаѓа, што е чудно ако се земе предвид дека бројот на луѓе со пристап до интернет во Македонија расте... Tue, 12 May 2009 12:10:14 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Avtocenzura_vo_makedonskata_blogosfera/Лиценците Криејтив комонс во Република Чешка http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Licencite_Kriejtiv_komons_vo_Republika_Cheshka/Локализираната верзија на лиценците Криејтив комонс беше промовирана на 15 април во Чешката Република, која стана педесет и втората јуриздикција на светско ниво којашто понуди локализирани Криејтив комонс лиценци. Tue, 28 Apr 2009 13:21:34 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Licencite_Kriejtiv_komons_vo_Republika_Cheshka/Духот на Александар не знае македонски?! http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Duhot_na_Aleksandar_ne_znae_makedonski/Канал 5 во недела вечер објави една бизарна „ексклузивна“ „вест“ за тоа како некојси бизнисмени му платиле на еден човек да отиде во Флорида кај некој „јасновидец“ на кој наводно му се прикажал духот на Александар Македонски. Mon, 13 Apr 2009 00:28:08 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Duhot_na_Aleksandar_ne_znae_makedonski/Денот на Ада Лавлејс http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Denot_na_Ada_Lavlejs/Денот на Ада Лавлејс е меѓународен ден чија цел е со блогирање да се обрне внимание на жените кои придонесуваат во областа на технологијата. Tue, 24 Mar 2009 13:43:08 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Denot_na_Ada_Lavlejs/Избори 2009 во тек е анализа на користењето на интернет во кампањите http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Izbori_2009_vo_tek_e_analiza_na_koristenjeto_na_internet_vo_kampanjite/Кои од многуте веб-сајтови, блогови и слично на кандидатите за политички функции се „вистински“ (официјални) и под реална контрола на кандидатите? И зошто партиите не ставаат линкови? Клучни прашања во процесот на анализа на користењето на интернет во рамки на предизборната кампања. Mon, 16 Mar 2009 13:11:04 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Izbori_2009_vo_tek_e_analiza_na_koristenjeto_na_internet_vo_kampanjite/Конкурс за веб-програмер/ка за апликација за Фејсбук http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Konkurs_za_veb-programerka_za_aplikacija_za_Fejsbuk/Објавувам конкурс за ангажирање веб-програмер/ка кој/а ќе треба да ми изработи апликација за Фејсбук, за потребите на магистерско истражување за улогата на социјалните мрежи на полето на интернет маркетинг. Wed, 11 Mar 2009 09:35:36 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Konkurs_za_veb-programerka_za_aplikacija_za_Fejsbuk/Патокази кои го скрнават античкото наследство за подсмев пред светот http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Patokazi_koi_go_skrnavat_antichkoto_nasledstvo_za_podsmev_pred_svetot/...На таблата стои: Национална Арена Филип II Македонски Nationality Arena Filip II Macedonian Општиот впечаток е „сакам кажам не знам речам“, сосем непримерен на важноста на преименувањето на стадионот... Tue, 24 Feb 2009 14:13:13 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Patokazi_koi_go_skrnavat_antichkoto_nasledstvo_za_podsmev_pred_svetot/Протест против сечењето на дрвјата на Илинденска http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Protest_protiv_sechenjeto_na_drvjata_na_Ilindenska/Би повикува на протест против сечењето на дрвјата на скопскиот булевар Илинден, кај аптеката Оскар и карши Пионерскиот дом Карпош, во недела 22.02.2009 г. во 13 часот. Sat, 21 Feb 2009 22:11:48 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Protest_protiv_sechenjeto_na_drvjata_na_Ilindenska/Тажен ден за демократијата во Струга http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Tazhen_den_za_demokratijata_vo_Struga/Жарко пишува: „Група организирани насилници го попречија правото на слобода на изразување на Граѓаните за Европска Македонија во Струга.“ Thu, 19 Feb 2009 21:20:57 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Tazhen_den_za_demokratijata_vo_Struga/МПЦ бара народни лекови за кожни болести http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/MPC_bara_narodni_lekovi_za_kozhni_bolesti/На надворешниот ѕид на Соборниот храм Св. Климент Охридски во Скопје е поставена плоча со слика од Богородица со мал Исус и повик до граѓаните да ги известат манастирите за искуства со лекување со народни лекови... Tue, 17 Feb 2009 13:09:29 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/MPC_bara_narodni_lekovi_za_kozhni_bolesti/Фејсбук ги има правата над вашите содржини, засекогаш! http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Fejsbuk_gi_ima_pravata_nad_vashite_sodrzhini_zasekogash/Условите на користење на Facebook се изменети. Сега се што ќе закачите и објавите може да биде искористено од страна на компанијата не само додека сте член, туку и по вашето откажување на корисничкиот профил. Mon, 16 Feb 2009 16:01:58 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Fejsbuk_gi_ima_pravata_nad_vashite_sodrzhini_zasekogash/Ерозија на слободата: видео-набљудување http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Erozija_na_slobodata_video-nabljuduvanje/Пример за ерозија на човековите права и слободи од Британија, особено за создавањето на атмосфера во која веќе нема ни што да прашаш - други си решиле с’е и за тебе. Wed, 11 Feb 2009 10:21:38 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Erozija_na_slobodata_video-nabljuduvanje/САД: удар противниците на женските права http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/SAD_udar_protivnicite_na_zhenskite_prava/Американскиот претседател Барак Обама ја укина забраната за финансирање на интернационалните програми за планирање на семејство. Потегот е поздравен од групите за права на жените и јавно здравство... Mon, 09 Feb 2009 11:43:36 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/SAD_udar_protivnicite_na_zhenskite_prava/