Кајмакот / moondowner - пријавениhttp://kajmakot.softver.org.mkkorisnik/profil/moondowner/Послeдни пријавени статии од moondownermkШвајцарија: Политичарите бараат поголема застапеност на слободен софт. http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Shvajcarija_Politicharite_baraat_pogolema_zastapenost_na_sloboden_soft/Школото не сакало никакво друго решение освен MS, а политичарите се спротивставиле на тоа, „Ова иритира, особено кога станува збор за набавките од страна на училиштата, бидејќи државните и меѓународните примери покажуваат дека Линукс е валидна алтернатива“. Кај се нашиве политичари вака? Tue, 15 Sep 2009 09:19:07 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Shvajcarija_Politicharite_baraat_pogolema_zastapenost_na_sloboden_soft/Норвешка: Владата ги усвојува отворените стандарди http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Norveshka_Vladata_gi_usvojuva_otvorenite_standardi/Уште една државна администрација на правилен пат. Tue, 28 Jul 2009 11:35:26 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Norveshka_Vladata_gi_usvojuva_otvorenite_standardi/мал Линукс придонес http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/mal_Linuks_pridones/[latest blog entry] Си имаме нов асистент, ни даде домашно, во network simulator, и ај ти снајди се да го инсталираш [...] па мојот мал придонес е Лајв DVD (2GB) од Ubuntu (Linux Mint поточно, [...] Sun, 23 Nov 2008 15:41:54 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/mal_Linuks_pridones/Google Chrome и Chromium http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Google_Chrome_i_Chromium/Лично искуство со инсталацијата на овој бровсер (и неговата OpenSource верзија), како и мислења и информации околу него. Tue, 02 Sep 2008 21:37:33 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Google_Chrome_i_Chromium/Програмер или Кодер? http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Programer_ili_Koder/Во кое се пронаоѓаш? И дали мислиш дека има разлика помеѓу овие два поими? Mon, 28 Jul 2008 15:17:11 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Programer_ili_Koder/МАКЕДОНСКА РАДИОДИФУЗИЈА САКА ДА РЕНТА ПУНКТОВИ СО ЦЕНИ 1000%ЗГОЛЕМЕНИ http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/MAKEDONSKA_RADIODIFUZIJA_SAKA_DA_RENTA_PUNKTOVI_SO_CENI_1000ZGOLEMENI/На 6 август приватните радиодифузери ќе имаат состанок со Министерот за транспорт Миле Јанакиевски.Причина за средбата е новиот ценовник на ЈП Македонска радиодифузија или МРД, според кој цената на закупот на антенските столбови астрономски се зголемува.Одговорните во МРД не се задоволиле со ... Sun, 03 Aug 2008 13:01:32 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/MAKEDONSKA_RADIODIFUZIJA_SAKA_DA_RENTA_PUNKTOVI_SO_CENI_1000ZGOLEMENI/Folder View во KDE 4 http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Folder_View_vo_KDE_4/Критика и мислење за една од новите функции на KDE4 десктоп околината наречена Folder View пропратена со објаснување, како работи и како може да се искористи. Sun, 03 Aug 2008 18:05:12 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Folder_View_vo_KDE_4/Synapse – IM клиент со голем потенцијал http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Synapse_IM_klient_so_golem_potencijal/Иако има многу IM клиенти, внесување на нови идеи и освежување на работната околина е секогаш добредојдено. На прв впечаток, тоа се и првите работи кои се забележуваат кај овој клиент. Си има и многу маани, но со оглед дека е во развој значи дека ќе се подобри. ... Thu, 18 Jun 2009 18:53:12 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Synapse_IM_klient_so_golem_potencijal/