Кајмакот / kzograf - пријавениhttp://kajmakot.softver.org.mkkorisnik/profil/kzograf/Послeдни пријавени статии од kzografmkГолемата тајна на македонската култура http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Golemata_tajna_na_makedonskata_kultura/"По стоти пат: јалови се парите кои не се насочени системски, кон развој на целокупниот сектор, кон воспоставување правила на игра, повисоки стандарди и нови покултивирани читатели." Tue, 20 Jan 2009 07:59:04 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Golemata_tajna_na_makedonskata_kultura/Чешит манџии http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Cheshit_mandzhii/„Манџии колку што сакаш, ама едвај чекам манџиите да седнат и да сработат нешто добро“. Fri, 02 Jan 2009 13:19:11 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Cheshit_mandzhii/Вински паб во Скопје http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Vinski_pab_vo_Skopje/Во чаршија е, супер идеја е. Wed, 03 Dec 2008 19:37:40 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Vinski_pab_vo_Skopje/Македонија балканска силиконска долина? http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Makedonija_balkanska_silikonska_dolina/Доброобразован кадар и високо познавање во информатичката технологија, пониски цени на трудот во споредба со европските пазари и предност во давањето услуги на „пократки“ релации. Ова се адутите со кои ќе настапат македонските информатички компании пред американските гиганти во ИТ. Sat, 08 Nov 2008 17:21:57 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Makedonija_balkanska_silikonska_dolina/Мисловна вежба: Отворена библиотека http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Mislovna_vezhba_Otvorena_biblioteka/Eдна некомплетна, over-the-top и сосем невозможна фантазија, мисловна вежба – како да се вратат луѓето во билбиотека, земајќи го предвид социјалниот фактор на процесот на откривање, нашиот проклет стандард на ограничен буџет за културни „издатоци“ и се разбира – интернетите. :-) Wed, 29 Oct 2008 07:59:01 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Mislovna_vezhba_Otvorena_biblioteka/Приказна за виното http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Prikazna_za_vinoto/Го сакаме, се гордееме, а тапкаме во место со онлајн промоција (продажба е оддалечен сон). Fri, 24 Oct 2008 06:27:52 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Prikazna_za_vinoto/Интервју со Никола Љушев, Вип http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Intervju_so_Nikola_Ljushev_Vip/Околу корпоративното владеење, оддржување на односи со клиенти, промовирање и имиџ, инволвираноста на ВИП во разновидни маркетинг кампањи... Mon, 13 Oct 2008 13:19:10 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Intervju_so_Nikola_Ljushev_Vip/Рамбо во фабрика за дискови http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/Rambo_vo_fabrika_za_diskovi/Како некогашните „другари раководители“, ја посетува фабриката каде што се печатат неговите дискови. Wed, 08 Oct 2008 06:42:52 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/Rambo_vo_fabrika_za_diskovi/Наскоро ќe лансираме „Вајмакс“ http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Naskoro_kje_lansirame_Vajmaks/Покриеноста со 3Г-мрежата е над 50 отсто, вели техничкиот директор на „Космофон“, Адам Космас. Кроки интервју во „Дневник“. Mon, 29 Sep 2008 17:30:05 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Naskoro_kje_lansirame_Vajmaks/Гугл увид за .Мк http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Gugl_uvid_za_Mk/Kако-што бараме, во однос на нас и во однос на другите, според Google Search Insights. Wed, 24 Sep 2008 09:38:01 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Gugl_uvid_za_Mk/(Ќе) се бара: е-бизнис суперстар! http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Kje_se_bara_e-biznis_superstar/Како треба да се подготви теренот, за да се родат е-бизнис ѕвезди. А ни требаат. Wed, 10 Sep 2008 06:20:10 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Kje_se_bara_e-biznis_superstar/Шест месеци подоцна: од дрвцата нема ни трага http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Shest_meseci_podocna_od_drvcata_nema_ni_traga/Сите креваат рамена кога е во прашање грижата за засадените дрвца. Главен виновник ќе испадне небото затоа што не беше дарежливо со дожд. Fri, 05 Sep 2008 09:54:35 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Shest_meseci_podocna_od_drvcata_nema_ni_traga/Плата, ривајзд http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Plata_rivajzd/Бруто, нето, интегрирана, само-да-ја-има - плата. Томе Неновски објаснува за очекувањата на системот на бруто плати. Mon, 01 Sep 2008 18:33:05 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Plata_rivajzd/Како 10 македонски M-48ки стигаат до Iron Man (виа Штип) http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Kako_10_makedonski_M-48ki_stigaat_do_Iron_Man_via_Shtip/Следејќи ја сторијата на Wired за испирацијата за ликот на Тони Старк во филмот Iron Man, налетав на блогот screenrant, каде што има фотографии од пустинските сцени кои биле дизајнирани за филмот. И таму - македонски, кирилица! Листа за конзервација. Wed, 07 May 2008 21:00:02 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Kako_10_makedonski_M-48ki_stigaat_do_Iron_Man_via_Shtip/Интервју со Александар Стојановски, основач на Jooce.com http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Intervju_so_Aleksandar_Stojanovski_osnovach_na_Joocecom/Интервју со Александар Стојановски, основач на Jooce.com за веб сервиси, претприемништво, аутсорсинг, како една земја зема контрола над својата дигитална иднина и разно разни други работи. Mon, 24 Mar 2008 07:43:43 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Intervju_so_Aleksandar_Stojanovski_osnovach_na_Joocecom/BBC news: Bear convicted for theft of honey http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/BBC_news_Bear_convicted_for_theft_of_honey/The taste of honey was just too tempting for a bear in Macedonia, which repeatedly raided a beekeeper's hives. Now it has a criminal record after a court found it guilty of theft and criminal damage. Fri, 14 Mar 2008 10:30:31 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/BBC_news_Bear_convicted_for_theft_of_honey/Петиција за поврзување и споделување http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Peticija_za_povrzuvanje_i_spodeluvanje/Петиција за Кајмакок.от, Digg, Twitter, last.fm, YouTube, del.icio.us, snap.com поддршка на домашен Блогерај. Let's widgetize! Sun, 02 Mar 2008 22:42:20 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Peticija_za_povrzuvanje_i_spodeluvanje/Пештерата Пешна кај Македонски Брод @ NY Times http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Peshterata_Peshna_kaj_Makedonski_Brod_NY_Times/Убавините на Македонија на насловната страница на Why We Travel, викенд подлисток на New York Times. Фографирано од македонски фотограф [Марко Георгиев]. Едноставно прекрасно. Зошто не сме биле досега? :) Mon, 14 Jan 2008 21:24:26 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Peshterata_Peshna_kaj_Makedonski_Brod_NY_Times/Биди ѕвезда на Nine Inch Nails Ghosts Film Festival http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Bidi_dzvezda_na_Nine_Inch_Nails_Ghosts_Film_Festival/Nine Inch Nails одат чекор понапред во врската обожавател - артист. Креирај спот, интро, анимација или нешто сосем апстрактно со една или повеќе песни од албумот Ghosts. Tue, 18 Mar 2008 10:35:11 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Bidi_dzvezda_na_Nine_Inch_Nails_Ghosts_Film_Festival/Секој го сака тоа централно http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Sekoj_go_saka_toa_centralno/"Помина периодот кога во мк континуирано се спомнување децентрализација, дојде време за интернет, а таму пак сите бараат централизација." [...] Sat, 05 Apr 2008 20:25:07 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Sekoj_go_saka_toa_centralno/