Кајмакот / ivica - пријавениhttp://kajmakot.softver.org.mkkorisnik/profil/ivica/Послeдни пријавени статии од ivicamkЕнциклопедијата на МАНУ е плагијат на Википедија?! http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Enciklopedijata_na_MANU_e_plagijat_na_Vikipedija/За прекршувањето на лиценцата Википедија може да ја тужи МАНУ. Ако не знаете англиски, може да ви се најде локализираната верзија на претходната верзија на лиценцата, односно договорот за неекслузивно пренесување на авторските права: Наведи извор-Сподели под исти услови верзија 2.5 Македонија. Wed, 30 Sep 2009 08:40:08 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Enciklopedijata_na_MANU_e_plagijat_na_Vikipedija/q Translate мулти јазичен додаток за Вордпрес http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/q_Translate_multi_jazichen_dodatok_za_Vordpres/Q Translate ви нуди можност да направите повеќе јазичен блог со многу едноставна инсталација, многу едноставно додаавање на Македонскиот јазик (со неколку клика и самиот плагин го има нашето знаменце), објавувањето на мулти јазичната содржина е исто така едноставна Sun, 20 Sep 2009 23:08:27 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/q_Translate_multi_jazichen_dodatok_za_Vordpres/Ајде да се здружиме – Македонска независна блог заедница http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Ajde_da_se_zdruzhime_Makedonska_nezavisna_blog_zaednica/Системот се наоѓа на http://bloger.designova.info и е наменет да ги здружии сите блогери што работат на независна блог платформа, сакам да ве поканам сите вас да ми пишете e-mail (ivica.micev [at] gmail.com) и да се здружиме. За да постанете член треба да ми ги пратите следниве податоци: Wed, 16 Sep 2009 19:49:40 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Ajde_da_se_zdruzhime_Makedonska_nezavisna_blog_zaednica/IPCOP Вашиот полицаец во локалната мрежа а богами и прекрасен Firewall http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/IPCOP_Vashiot_policaec_vo_lokalnata_mrezha_a_bogami_i_prekrasen_Firewa/Еве една цела година се токмев да инсталирам нешто што целосно ќе може да го менаџирам, нешто што ќе го контролира интернет сообраќајот, ќе ми биде гејтвеј ќе има веб пристап и user friendly околина и покрај тоа ќе може да се поврзам преку SSH. Sun, 06 Sep 2009 16:11:33 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/IPCOP_Vashiot_policaec_vo_lokalnata_mrezha_a_bogami_i_prekrasen_Firewa/Оживување, нови погледи, а сепак Слобода на умот http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Ozhivuvanje_novi_pogledi_a_sepak_Sloboda_na_umot/Еве ме пак, со ново руво, со нов домејн, со нов сајт со свежи мисли, со нови категории, со нова верзија на Вордпрес. Мораше да се случи ова, мора да се менуваат работите за да бидат интересни. Sat, 29 Aug 2009 14:35:09 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Ozhivuvanje_novi_pogledi_a_sepak_Sloboda_na_umot/Внимавај што споделуваш! http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Vnimavaj_shto_spodeluvash/Друштвените мрежи како Фајсбук и Твитер на корисниците им наметнуваат загружувачки лажна свест за безбедност со што корисниците споделуваат приватни податоци кои можат да бидат предмет на искористување од сајбер криминалните. Концептот на social networking е врз осова на поврзување и споделување… Sun, 30 Aug 2009 06:39:06 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Vnimavaj_shto_spodeluvash/Што знаат Facebook квизовите за вас? http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Shto_znaat_Facebook_kvizovite_za_vas/„Давајќи му пристап на [име на квиз] ќе дозволи на апликацијата да повлече информации од вашиот профил, фотографии, информации од вашите пријатели и друга содржина која е потребна да работи“ Често не ги читаме овие пораки туку веднаш кликаме на „Аllow" за да добиеме пристап до квизот Thu, 10 Sep 2009 21:17:35 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Shto_znaat_Facebook_kvizovite_za_vas/Колку е едноставна информатичката технологија http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Kolku_e_ednostavna_informatichkata_tehnologija/Кога правниците, докторите, економистите не слушаат како ние се расправаме за серверот и DNS-ите, кога ги гледав нивните фаци со спуштени муцки ми беше чудно. Е сега не ми е. Thu, 10 Sep 2009 22:01:47 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Kolku_e_ednostavna_informatichkata_tehnologija/Како да ја научите вашата вордпрес тема да зборува повеќе јазици? http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Kako_da_ja_nauchite_vashata_vordpres_tema_da_zboruva_povekje_jazici/Мал хак на Вордпрес темите, лесно упатство како може да ја претворите вашата Вордпрес тема во подинамично нешто што чита .mo датотека. Секако, како да направите .po датотека од вашиот php код. Wed, 23 Sep 2009 19:39:36 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Kako_da_ja_nauchite_vashata_vordpres_tema_da_zboruva_povekje_jazici/Blogger (на гугл) е всушност убава блог платформа http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Blogger_na_gugl_e_vsushnost_ubava_blog_platforma/На почетоците уште кога не знаев што е тоа блог го открив blogger, тогаш ни од блогерај не знаеја што е тоа блог, ниту на нашите простори поимот блог беше What? (со чесни исклучоци), тогаш blogger беше доста прост и едноставен и со многу помали функции од сега, а богами и не беше user friendly... Sat, 26 Sep 2009 07:38:53 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Blogger_na_gugl_e_vsushnost_ubava_blog_platforma/Инсталација на уред со х86 драјвер на х64 систем http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Instalacija_na_ured_so_h86_drajver_na_h64_sistem/Еден мал предизвик што ми одзема многу време ме натера да барам многу и да се обидувам, и кога веќе се помирив со фактот дека ќе го инсталирам мојот нов принтер Canon LBP2900 на х64 Windows 7, се случи револуција. Wed, 30 Dec 2009 09:09:23 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Instalacija_na_ured_so_h86_drajver_na_h64_sistem/