Кајмакот / goranandreev - пријавениhttp://kajmakot.softver.org.mkkorisnik/profil/goranandreev/Послeдни пријавени статии од goranandreevmkWindows Vista ве шпионира http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Windows_Vista_ve_shpionira/Фактот дека Microsoft Windows Vista испраќа одредени информации за корисникот не е никаква новина, но откако Softpedia детално го испита Vista кој што работи позади нашите грбови работата станува загрижувачка. Wed, 04 Jul 2007 07:56:55 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Windows_Vista_ve_shpionira/MySpace станува конкуренција на YouTube http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/MySpace_stanuva_konkurencija_na_YouTube/Популарниот сервис MySpace одлучи да ја искористи својата онлине заедница за изработка на најголем портал со видео содржина кој што ќе се вика MySpace TV. Wed, 04 Jul 2007 08:31:27 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/MySpace_stanuva_konkurencija_na_YouTube/Дизелско хибридно решение до 2010 година http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Dizelsko_hibridno_reshenie_do_2010_godina/Германскиот производител на автоделови Bosh објави дека до 2010 година планира да започне со испорака на дизелско хибридна технлологија до која што ќе се емисијата на штетниот CO2 до 100 грама од километар. Sun, 24 Jun 2007 18:51:18 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Dizelsko_hibridno_reshenie_do_2010_godina/Бесплатни смс пораки http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Besplatni_sms_poraki/Праќајте бесплатни смс пораки преку новиот сервис. Fri, 15 Jun 2007 11:32:05 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Besplatni_sms_poraki/IBM го претстави најбрзиот процесор на светот http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/IBM_go_pretstavi_najbrziot_procesor_na_svetot/Со такт од 4,7 Ghz, процесорот POWER6 двојно ја зголемува брзината во однос на процесорот од генерацијата POWER5, при што потрошувачката на енергија која што ја троши погонот за ладење во текот на работата останува непроменета. Mon, 11 Jun 2007 09:53:37 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/IBM_go_pretstavi_najbrziot_procesor_na_svetot/Американка родила близнаци во 60 – тата година http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/Amerikanka_rodila_bliznaci_vo_60_tata_godina/Шеесет годишната американка стана најстарата жена во САД која што роди близнаци, после вештачкото оплодување. Mon, 11 Jun 2007 09:45:52 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/Amerikanka_rodila_bliznaci_vo_60_tata_godina/Мобилен отпорен скоро на се http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Mobilen_otporen_skoro_na_se/Помалку познатата фирма Sonim го престави својот прв комуникациски телефон кој што е оптпорен на сите земски недостатоци. Вода, прашина, влага, пад од висина се само некои од спецификациите на овој мобилен уред. Mon, 11 Jun 2007 09:51:03 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Mobilen_otporen_skoro_na_se/Новиот Sony Vaio http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Noviot_Sony_Vaio/Sony го пушти во продажба својот нов персонален компјутер Vaio. Thu, 14 Jun 2007 09:00:18 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Noviot_Sony_Vaio/Најскапите мобилни телефони на светот http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Najskapite_mobilni_telefoni_na_svetot/Својата вискока цени овие уреди не ја должат на технологијата која што е вградена во нив туку на дизајнот, малите серии и употребата на скапи метали и скапоцени камења. Во продолжение следува листата на најскапи мобилни телефони на светот. Wed, 27 Jun 2007 11:00:36 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Najskapite_mobilni_telefoni_na_svetot/ПОМИРУВАЊЕТО ВО МАКЕДОНИЈА http://kajmakot.softver.org.mk/politika/POMIRUVANjETO_VO_MAKEDONIJA/Во време на нагласено изрaзени неслагања во врвовите на власта со нивните конкуренти, потребата од помирување е повторно и интензивно присутна како неопходна. Сепак, помирувањето не е потреба само на учесниците во врвната политка, имајќи во вид дека скоро и да нема слој во општесвото кој не Thu, 28 Jun 2007 10:22:41 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/POMIRUVANjETO_VO_MAKEDONIJA/ПАРОЛИТЕ НАШИ НА СЕГАШНОСТА И МИНАТОТО http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/PAROLITE_NAShI_NA_SEGAShNOSTA_I_MINATOTO/Силното присуство на пароли и рекламни потези превземни од владата, неодминливо ја активираа и подтикнаа пошироката јавност да изгреагира на најразлични начини и при рецепцијата и во прифатот на оваа инаку стандардна појава во капитализмот на која ќе мора да се навикнуваме. Sun, 08 Jul 2007 19:42:00 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/PAROLITE_NAShI_NA_SEGAShNOSTA_I_MINATOTO/Western Digital еколошки хард дискови http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Western_Digital_ekoloshki_hard_diskovi/Заштита на околината, намалување на потрошувачката на електрична енергија како и останати облици на еколошка свест стануваат се поголем тренд помеѓу произведителите на компјутери и компјутерска технологија. Tue, 24 Jul 2007 10:28:32 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Western_Digital_ekoloshki_hard_diskovi/Одобрен новиот стандард за Bluetooth http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Odobren_noviot_standard_za_Bluetooth/Организацијата Special Interest Group (SIG) која што е задолжена за стандардот Bluetooth, ја одобри новата верзија на Bluetooth 2.1+ EDR (Enhanced Data Rate). Fri, 10 Aug 2007 09:49:16 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Odobren_noviot_standard_za_Bluetooth/Google Earth има скриен симулатор на летање http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Google_Earth_ima_skrien_simulator_na_letanje/Највеќе што ме изненади е тоа што дознав дека Google Earth има скриен симулатор на летање. Thu, 06 Sep 2007 11:04:53 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Google_Earth_ima_skrien_simulator_na_letanje/Google престави алатка за изработка на презентации http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Google_prestavi_alatka_za_izrabotka_na_prezentacii/Google во својот пакет Google Docs додаде уште една алатка која што служи за изработка на презентации која едноставно се вика Google Presentations. Fri, 21 Sep 2007 10:00:31 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Google_prestavi_alatka_za_izrabotka_na_prezentacii/Google Shared Stuff - сподели со пријателите http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Google_Shared_Stuff_-_spodeli_so_prijatelite/Google ја престави својата нова услуга Google Shared Stuff, која што ви овозможува да снимите линк на некоја веб страница и да го споделите со пријателите. Fri, 21 Sep 2007 10:02:06 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Google_Shared_Stuff_-_spodeli_so_prijatelite/Најмалата камера на светот http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Najmalata_kamera_na_svetot/Micro Camcorder според нејзината големина е прилично мала дигитална камера, иако нема објавено податоци за димензиите на овој уред. Mon, 01 Oct 2007 08:23:39 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Najmalata_kamera_na_svetot/Катастофа и убавина видени од вселената http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Katastofa_i_ubavina_videni_od_vselenata/Цунамито кое што ја погоди Шри Ланка во 2004 година, глечерите кои што поради глобалното затоплување нагло се топат, ерупција на вулкани, разорни урагани и помрачување на Сонцето се само некои од убавите и застрашувачките појави на нашата планета Земја. Mon, 05 Nov 2007 14:17:03 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Katastofa_i_ubavina_videni_od_vselenata/Забрзување на интернет за 20 % во Windows XP Professional http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Zabrzuvanje_na_internet_za_20_vo_Windows_XP_Professional/Со овој твик можете да го забрзате интернетот во Windows XP Professional за цели 20 %. Fri, 09 Nov 2007 20:08:57 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Zabrzuvanje_na_internet_za_20_vo_Windows_XP_Professional/Домашно кино од 6 милиони долари http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/Domashno_kino_od_6_milioni_dolari/Кога станува збор за квалитетна репродукција на аудио и видео записи, вистинските аудиофили во овој домен се доста осетливи. Човекот со име Џереми Кипис состави домашно кино кое што вреди околу 6 милиони долари. Wed, 13 Feb 2008 09:49:55 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/Domashno_kino_od_6_milioni_dolari/