Кајмакот / Motoko - пријавениhttp://kajmakot.softver.org.mkkorisnik/profil/Motoko/Послeдни пријавени статии од MotokomkMyAnimeList.net http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/MyAnimeListnet/Една од најдобрите интернет бази целосно креирана од фанови. Многу убав пример што може да се изгради заеднички. За сите љубители на аниме и манга. Tue, 07 Apr 2009 09:47:02 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/MyAnimeListnet/Нова сезона Јапанорама, со 5цм во секунда http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/Nova_sezona_Japanorama_so_5cm_vo_sekunda/Петок, 10 април 2009, Културен центар ЦК. Со бавното будење на црешите, полека се враќаме со проекциите на јапонски аниме и играни филмови. Wed, 08 Apr 2009 10:58:47 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/Nova_sezona_Japanorama_so_5cm_vo_sekunda/Јапанорма 9 - Помеѓу сонот и траумата http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Japanorma_9_-_Pomegju_sonot_i_traumata/Вторник, 4 ноември од 20:30 часот во Културен Центар Точка. „Паприка“ е анимиран филм за потсвеста, желбите и стравовите на човекот, претставен преку современа психотерапија, што му овозможува на терапевтот да му помогне на пациентот навлегувајќи во неговиот сон и водејќи го во надминување на своит Mon, 03 Nov 2008 09:54:14 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Japanorma_9_-_Pomegju_sonot_i_traumata/Rōkyoku 浪曲 http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Rkyoku/Подолу можете да видите една прекрасна анимација од доста познатиот јапонски аниматор Koji Yamamura наречена Atama-Yama (Планина Глава). Една од поинтересните работи во ова анимирано филмче, покрај оригиналната анимација е специфичната нарацијата, за која и сакам да ви зборувам. Sun, 11 May 2008 15:28:25 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Rkyoku/Девојчето кое скокна низ времето http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Devojcheto_koe_skokna_niz_vremeto/Незаборавно аниме кое ќе ви го стопли срцето во четврток, 08.05.2008, 21 часот во К.Ц.Точка Започнува сезоната на македонската Јапанорама. Wed, 07 May 2008 08:43:01 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Devojcheto_koe_skokna_niz_vremeto/Топ 5 причини како медиумите ја влошуваат општата живеачка http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Top_5_prichini_kako_mediumite_ja_vloshuvaat_opshtata_zhiveachka/Сè што пишува тука е вистина. Wed, 30 Apr 2008 15:01:33 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Top_5_prichini_kako_mediumite_ja_vloshuvaat_opshtata_zhiveachka/Македонци, како никогаш досега http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Makedonci_kako_nikogash_dosega/Најновата колумна на Коља: „...Сведоци сме дека во поново време никој повеќе не го зајакна македонскиот дух (или, ако сакате, македонскиот национализам) од грчката кон нас деструктивна политика... ...Мојата опција овде многупати сум ја изложувал: најновава закана треба да не' зајакне...“ Tue, 08 Apr 2008 11:05:10 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Makedonci_kako_nikogash_dosega/Избор за сподели кино http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/Izbor_za_spodeli_kino/Блогот на сподели кино на блогерај е пуштен. За изборот за следното сподели кино се бара помош од сите. Помогни и ти во изборот, кажи што сакаш да гледаш во среда. Mon, 18 Feb 2008 11:53:39 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/Izbor_za_spodeli_kino/Интеракција на сегашноста со иднината на Сподели Кино во среда http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Interakcija_na_segashnosta_so_idninata_na_Spodeli_Kino_vo_sreda/Среда 13.02.2008 во 20 часот Оваа недела дупла доза Сподели кино! Две 45 минутни документарки за сегашноста во интеракција со иднината: - Другиот дел од "No maps for these territories" - Епизодата „The city“ од СФ трилогијата „2057“ Mon, 11 Feb 2008 12:58:18 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Interakcija_na_segashnosta_so_idninata_na_Spodeli_Kino_vo_sreda/Патување низ немапирани територии со Вилијам Гибсон на Сподели Кино http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Patuvanje_niz_nemapirani_teritorii_so_Vilijam_Gibson_na_Spodeli_Kino/Магијата на медиумите и медиатираниот свет, експоненцијалното забрзување на информацијата, новите еманации на технологијата, пост хуманистичкото општество, консумацијата на дрогите, постојаната променливост и живеењето во моментот... неговите книги и творењето... визионерството... Mon, 04 Feb 2008 02:25:54 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Patuvanje_niz_nemapirani_teritorii_so_Vilijam_Gibson_na_Spodeli_Kino/Јапонско СподелиКино во понеделник! http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Japonsko_SpodeliKino_vo_ponedelnik/Поради немањето друг слободен термин Сподели Кино оваа недела во понеделник со невообичаен концепт и искористување на јапонската поп комерцијална култура за промовирање на слободната култура. Копија - пиратска again :) Fri, 21 Dec 2007 14:35:03 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Japonsko_SpodeliKino_vo_ponedelnik/Другарки и другари http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Drugarki_i_drugari/Вака почнува писмото на СДСМ за евидентирање на членството (после зашо ги викале комуњари :), а продолжува со нескриена намера за идно (ко ќе се на власт) фаворизирање на кадрите со кои располагаат (во членството се разбира). Tue, 18 Dec 2007 12:24:02 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Drugarki_i_drugari/Ученик казнат оти сметал дека Firefox е подобар браусер. http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Uchenik_kaznat_oti_smetal_deka_Firefox_e_podobar_brauser/Не е кај нас. Ама сепак поучна приказна. Mon, 17 Dec 2007 00:38:06 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Uchenik_kaznat_oti_smetal_deka_Firefox_e_podobar_brauser/Хип-Хоп Антитеза http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Hip-Hop_Antiteza/Кое заслужено пердашење на пикисипи :) ни ја не би можела подобро. Мојот прв контакт со таа емисија предизвика онаков детски срам кога гледаш како некој се брука на ТВ. Ref, glad you're back with a sparkle. Mon, 29 Oct 2007 13:31:25 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Hip-Hop_Antiteza/Медените срца се срца од мечиња http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Medenite_srca_se_srca_od_mechinja/Тажно. Учебниците во основно ни беа само полни со приказни. Едвај по некоја животинка ни се шета по шумиве па и тие завршуваат во стапица. И како да е малку тоа што времево не ги остава на раат да спијат. Fri, 05 Oct 2007 13:04:10 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Medenite_srca_se_srca_od_mechinja/on life http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/on_life/За тие што сеуште мислат дека социјалните односи on line се нереални. Многу добар текст со примери и супер анализа. Со три збора: everything is real. Fri, 07 Sep 2007 10:42:29 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/on_life/Е ова е златна плоча ;) http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/E_ova_e_zlatna_plocha/Реф линка до музикиците што им ги испративме на вонземјаните или на ангалите, за кого како. Најјаки се звуците од земјата со омилен дел плачење на бебе и врнење. Којзнае што би значело тоа дури и за антропоморфен вонземјанин кој поседува уши (мора да се нагласи: и ги користи за слушање) :)) Fri, 07 Sep 2007 14:28:58 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/E_ova_e_zlatna_plocha/Бонус трака http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/Bonus_traka/Супер спотче и музика. Мејд ин Маседониа ;) Thu, 06 Sep 2007 14:00:46 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/Bonus_traka/We all live in Babylon http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/We_all_live_in_Babylon/Ко ќе поразмислиш подлабоко, девојката не е ни да и се смееш, ни да ја сожалуваш. Таа си е совршен примерок на луѓето од иднината. Видео кое можеби ќе ве забезекни. Mon, 27 Aug 2007 01:52:19 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/We_all_live_in_Babylon/Новите девојки го прават ова http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Novite_devojki_go_pravat_ova/А новите момчиња знаат многу гадно да се заебат ;) Штета што Џек мисли дека он има нешто со ситуацијава, па дури и име и смислил - „авторезил“. Fri, 24 Aug 2007 08:15:30 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Novite_devojki_go_pravat_ova/