Кајмакот / Irinka - пријавениhttp://kajmakot.softver.org.mkkorisnik/profil/Irinka/Послeдни пријавени статии од IrinkamkРаботилница за дигитални приказни „Сите имаме минато“ http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Rabotilnica_za_digitalni_prikazni_Site_imame_minato/Во втората половина на март, Метаморфозис спроведе работилница за дигитално раскажување приказни, на која учество земаа членови од НВО „Доверба“ и лица зависни од дрога. Видеата на тројцата учесници, со нивна согласност, се достапни онлајн. Fri, 03 Apr 2009 08:28:06 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Rabotilnica_za_digitalni_prikazni_Site_imame_minato/Брз, ефикасен и кул начин за преземање Јутјуб видеа http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Brz_efikasen_i_kul_nachin_za_prezemanje_Jutjub_videa/Еве еден начин за преземање на видеата што ги гледате онлајн на вашите компјутери, кој веројатно ќе сакате да го практикувате - нема инсталација на софтвер, нема посета на други веб-сајтови. Доволно е да ставите „pwn“ пред „youtube“ во адресата на секое видео што сакате да го преземете од Јутјуб. Thu, 05 Feb 2009 09:30:02 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Brz_efikasen_i_kul_nachin_za_prezemanje_Jutjub_videa/Лорем ипсум - текст како замена за оној што моментално ви недостига http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Lorem_ipsum_-_tekst_kako_zamena_za_onoj_shto_momentalno_vi_nedostiga/Лорем ипусм е едноставен модел на текст кој може да ви се најде доколку се занимавате со развој на софтверски апликации или веб решенија. Служи за пополнување на местата на кои треба да има текст во крајните производи, каков во моментот немате. Mon, 26 Jan 2009 16:13:23 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Lorem_ipsum_-_tekst_kako_zamena_za_onoj_shto_momentalno_vi_nedostiga/Избран победникот на Криејтив комонс конкурсот http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Izbran_pobednikot_na_Kriejtiv_komons_konkursot/Избрани се најдобрите фотографии кои учествуваа на конкурсот за најдобра фотографија направена со мобилен телефон, кој имаше за цел да поттикне споделување на што повеќе дигитални авторски дела под најнерестриктивната помеѓу Криејтив комонс лиценците – Наведи извор. Thu, 06 Nov 2008 08:39:40 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Izbran_pobednikot_na_Kriejtiv_komons_konkursot/Едиси - наједноставниот веб-едитор http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Edisi_-_najednostavniot_veb-editor/Едиси претставува бесплатен веб-едитор кој ќе ви понуди убав, модерен дизајн со можности за уредување и исполнување со содржина, како и уникатна веб-адреса преку која ќе може да му се пристапува на веб-сајтот што ќе го создадете. Wed, 17 Sep 2008 09:34:02 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Edisi_-_najednostavniot_veb-editor/Македонски филмски ентузијасти се промовираат под Криејтив комонс http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Makedonski_filmski_entuzijasti_se_promoviraat_pod_Kriejtiv_komons/Неодамна, групата млади ентузијасти кои работат под името „МАСТЕР Интерактив“, а се занимаваат со изработка на краткометражни филмови, ја лиценцираа својата работа под Криејтив комонс. Mon, 25 Aug 2008 12:34:58 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Makedonski_filmski_entuzijasti_se_promoviraat_pod_Kriejtiv_komons/Конкурс за најдобра фотографија или видео клип од мобилен телефон http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Konkurs_za_najdobra_fotografija_ili_video_klip_od_mobilen_telefon/Тема: „лето“ Криејтив комонс Македонија објавува конкурс за најдобра фотографија или најдобар видео клип направени со помош на вградена камера од мобилен телефон. Темата е „лето“ по повод стапувањето на ова годишно време, а конкурсот ќе трае до 23 септември, односно до крајот на летото. Thu, 03 Jul 2008 12:32:27 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Konkurs_za_najdobra_fotografija_ili_video_klip_od_mobilen_telefon/Едукациите за безбедно користење на интернет се во тек http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Edukaciite_za_bezbedno_koristenje_na_internet_se_vo_tek/Над 4300 деца, родители и наставници од Македонија се опфатени со активностите за безбедно користење на интернет од страна на децата, кои се одвиваат во 28 основни и средни училишта, во рамките на проектот Заштита и безбедност на децата и нивните права на интернет кој го спроведува „Метаморфозис“. Fri, 06 Jun 2008 10:31:29 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Edukaciite_za_bezbedno_koristenje_na_internet_se_vo_tek/Заокружување на дигиталното дело на Драги Михајловски http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Zaokruzhuvanje_na_digitalnoto_delo_na_Dragi_Mihajlovski/Во последниве два месеци, 14 дела од Драги Михајловски станаа бесплатно достапни за преземање од веб-порталот за авторски содржини. Денес како заокружување на процесот на дигитализација на неговите дела, се објави пакет од 11-те драми од Шекспир, како и познатиот роман „Мојот Скендербеј“. Mon, 31 Mar 2008 14:10:05 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Zaokruzhuvanje_na_digitalnoto_delo_na_Dragi_Mihajlovski/Леонова ја спакува својата поезија – излегоа нејзините „Елементи“ http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Leonova_ja_spakuva_svojata_poezija_izlegoa_nejzinite_Elementi/Минатата недела, порталот за авторски содржини го збогати делото на Маргарита Иванова (Леонова), која на својот блог, повеќе од година и пол, објавуваше поезија. Конечно, го спакува најдоброто во едно дело. Книгата се вика „Елементи“, издадена е во пдф формат и заштитена со Криејтив комонс лиценца. Mon, 24 Mar 2008 15:03:31 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Leonova_ja_spakuva_svojata_poezija_izlegoa_nejzinite_Elementi/Завршува циклусот на објавување драми од Шекспир во електронска форма http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Zavrshuva_ciklusot_na_objavuvanje_drami_od_Shekspir_vo_elektronska_for/Оваа недела на порталот за авторски содржини беа објавени последните две драми од Вилијам Шекспир зад кои како преведувач стои Драги Михајловски и кои во овој циклус на објавување за првпат станаа достапни во електронска форма, на македонски јазик. Thu, 20 Mar 2008 14:44:29 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Zavrshuva_ciklusot_na_objavuvanje_drami_od_Shekspir_vo_elektronska_for/Рецензија на веб-сајтот „Безбедно на интернет“ во „Време“ http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Recenzija_na_veb-sajtot_Bezbedno_na_internet_vo_Vreme/Во денешното издание на дневниот весник „Време“ беше објавена рецензија за веб-сајтот „Безбедно на интернет“. Сајтот е од едукативен карактер и им помага на децата, нивните родители и наставници во спознавањето на можните опасности на интернет и начните за заштита од нив. Fri, 23 May 2008 10:26:09 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Recenzija_na_veb-sajtot_Bezbedno_na_internet_vo_Vreme/Бидете фанки онлајн! http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Bidete_fanki_onlajn/„Бифанки“ е исклучително интересен веб-сајт кој особено ќе ви се најде во моментите на здодевност. Ова е еден од оние сајтови кои ќе ви овозможи да си играте на уникатен начин, притоа ќе ви дозволи да отидете со креативноста до незнајни граници. Fri, 25 Jul 2008 08:54:22 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Bidete_fanki_onlajn/Монтирајте видеа онлајн http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Montirajte_videa_onlajn/„One True Media“ е веб-сајт кој овозможува едноставно креирање на видео и негово инстантно споделување со светот. Целата постапка се одвива онлајн и во неколку чекори. Fri, 22 Aug 2008 09:03:27 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Montirajte_videa_onlajn/