Кајмакот / GoodBytes - пријавениhttp://kajmakot.softver.org.mkkorisnik/profil/GoodBytes/Послeдни пријавени статии од GoodBytesmkОсигурај и пали http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Osiguraj_i_pali/На 25 јануари 2001 година, во Кјуби била извадена осигурителна полиса на 24 милиони денари на шест месеци. Следниот ден во фабриката избувнува пожар кој зафатил три погони. Чуварот е тепан од полиција за да признае дека спиел кога избувнал пожарот. По три месеци, загинува во чудни околности. Fri, 04 Sep 2009 04:12:58 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Osiguraj_i_pali/Момент на вистината – дресирање за катастрофи http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Moment_na_vistinata_dresiranje_za_katastrofi/На браникот на: Вистината, Правдата, Убавината, Добрината и Праведноста, овој текст кој го обработува ТВ-феноменот „Момент на вистината“ ги преиспитува постулатите на општествениот морал и култура на живеење, терајќи нè да се запрашаме дали е баш сè на продажба? Sat, 28 Feb 2009 01:52:41 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Moment_na_vistinata_dresiranje_za_katastrofi/Автопат на добрососедството http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Avtopat_na_dobrososedstvoto/Развигор има феноменална идеја за поентирање со џиу-џицу/џудо/аикидо зафат во случајот со поплаките на Грција дека сме иредентистички провокатори бидејќи сме го именувале автопатот со име „Александар Македонски“. Дипломатијата е покажување заби: некогаш за 'ржење, но некогаш и за смешкање! Mon, 02 Feb 2009 21:42:17 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Avtopat_na_dobrososedstvoto/Наш парадокс: голема невработеност, фирмите молат за работници http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Nash_paradoks_golema_nevrabotenost_firmite_molat_za_rabotnici/Текстот допира една зачудувачка реалност, дека во толкава немаштија и невработеност, сепак има многу македонски фирми кои не можат да се екипираат со работна сила. Уште почудно, не се работи само за побарувачка на високо образувани работници, туку се бараат и: градежници, земјоделци, возачи...! Thu, 11 Dec 2008 22:06:52 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Nash_paradoks_golema_nevrabotenost_firmite_molat_za_rabotnici/Урбана мафија снимена и објавена на YouTube http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Urbana_mafija_snimena_i_objavena_na_YouTube/Сеад на блогот Комуникации ги пренесува видео клиповите објавени на YouTube кои тајно ги снимиле изиграните сопственици на земјиштето во општината Центар. Во „игра“ се градоначалници и министри, инспектори и други јавни службеници. Случајот смрди на корупција и урбана мафија и вреди да се разгласи. Wed, 17 Sep 2008 23:13:57 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Urbana_mafija_snimena_i_objavena_na_YouTube/Политичката комуникација во демократски општества http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Politichkata_komunikacija_vo_demokratski_opshtestva/На Запад, калкулирачкото манипулирање со Јавното мислење заради остварување на политички и идеолошки цели е далеку поефикасен систем отколку што е тоа наметната пропаганда во тоталитарните системи. Најголемиот успех на ваквата пропаганда е што всушност самата не ја забележуваме дека е пропаганда. Fri, 25 Jul 2008 12:39:16 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Politichkata_komunikacija_vo_demokratski_opshtestva/Програма на Охридско лето 2008 http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Programa_na_Ohridsko_leto_2008/Датум, час, локација, содржина, изведувачи, фотографија, цена на билетот и резервација на билети, сето тоа го има на официјалниот сајт. Mon, 14 Jul 2008 11:20:14 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Programa_na_Ohridsko_leto_2008/Од дневникот на една плавуша http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/Od_dnevnikot_na_edna_plavusha/Една русокоса полага за возачка и... Само без обвинувања за шовинизам и стереотипи, текстот е пријавен затоа што е СМЕШЕН. Thu, 10 Jul 2008 14:30:00 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/Od_dnevnikot_na_edna_plavusha/Зошто МАНУ повторно молчи?! http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Zoshto_MANU_povtorno_molchi/Интелектот кој не се става во функција, останува неупотреблив, а со тоа и безвреден. Но, ако се работи за институција за која сите ние одвојуваме, тогаш имаме секое право да го кренеме гласот и да побараме одговорност. Катанец за МАНУ. Wed, 02 Jul 2008 09:58:18 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Zoshto_MANU_povtorno_molchi/Ден на дрвото http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Den_na_drvoto/Официјална страница на еколошката акција Ден на дрвото. Sat, 08 Mar 2008 16:12:51 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Den_na_drvoto/ТВ-серијата „Космос“ со Карл Саган - цела на интернет http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/TV-serijata_Kosmos_so_Karl_Sagan_-_cela_na_internet/Една од најпопуларните документарни серии на светот, „Космос“ со Карл Саган, е достапна за гледање и симнување. Би било супер некоја наша национална телевизија да ја репризира серијава. Thu, 07 Feb 2008 10:25:49 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/TV-serijata_Kosmos_so_Karl_Sagan_-_cela_na_internet/Правична застапеност на албански начин http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Pravichna_zastapenost_na_albanski_nachin/Погоди колку државни службеници со етничко албанско потекло се примени на конкурс со кој се примаат 200 помлади соработници? Wed, 28 Nov 2007 16:02:14 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Pravichna_zastapenost_na_albanski_nachin/Ваучери - Riversoft верзија http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Vaucheri_-_Riversoft_verzija/Риверсофт дефинитивно не продава компјутери со ваучери легално... Поделбата на ваучери и морално и интелектуално го осакати овој и онака неписмен народ. Sat, 17 Nov 2007 11:10:52 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Vaucheri_-_Riversoft_verzija/Продавам компјутер купен со ваучер http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Prodavam_kompjuter_kupen_so_vaucher/И по весниците веќе почнаа да се објавуваат огласи за продажба или откуп на ваучери. „Продавам компјутер купен со ваучер, цена 110 евра“. „Откупувам вредносни купони за компјутери“. Во „Време“ има уште еден показател колку глупаво се фрлаат нашите пари во ветар. Wed, 07 Nov 2007 10:16:10 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Prodavam_kompjuter_kupen_so_vaucher/Аргумент: „инвестиции“ http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Argument_investicii/Грците често ќе се пофалат како тие се пријателски расположени кон нас, иако ние сме нивни душмани (не знам само заради што?). Како „доказ“ за нивниот позитивен сентимент, наведуваат дека грчките фирми се најголем инвеститор во МК. Мојата статија се обидува да го разобличи тоа и да зададе контрагол. Fri, 03 Aug 2007 10:08:04 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Argument_investicii/Отворено писмо до МАСИТ: Играчки плачки http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Otvoreno_pismo_do_MASIT_Igrachki_plachki/МАСИТ од Владата бара да ги поништи тендерите за набавка на 100.000 компјутери и лиценците за вајмакс технологија. Во принцип, работата се сведува на мрчење бидејќи не добиле дел од колачот. Mon, 16 Jul 2007 17:11:34 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Otvoreno_pismo_do_MASIT_Igrachki_plachki/Зошто мажите не гледаат сапуници? http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/Zoshto_mazhite_ne_gledaat_sapunici/Што е тоа што ги прави сапуниците толку неприфатливи за мажите? Дали е тоа заради доминацијата на плачење, солзи, расправање, озборување, неконтролирани емоции, женски сплетки и слично? Дали е заради тоа што сапуниците премногу се сродни со љубовните романчиња кои се читаа во екс-ју времињата? Mon, 16 Jul 2007 16:58:16 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/Zoshto_mazhite_ne_gledaat_sapunici/Слободниот софтвер – пиратерија?! http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Slobodniot_softver_piraterija/Во „Зебра лајф“ одел инсерт со Слободен софтвер Македонија додека се зборувало за пиратерија. Слободните се побунуваат, Зебрата се извинува. Wed, 13 Jun 2007 23:11:25 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Slobodniot_softver_piraterija/Часовникот на Буш се стопи во Албанија http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/Chasovnikot_na_Bush_se_stopi_vo_Albanija/Написи од медиуми во врска со кражбата на часовникот на Буш и видео клип кој го покажува моментот на кражбата и докажува дека официјалниот демант на неговата администрација е лага (како и обично). Wed, 13 Jun 2007 11:33:25 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/Chasovnikot_na_Bush_se_stopi_vo_Albanija/Microsoft Surface - интерфејс како од Minority Report http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Microsoft_Surface_-_interfejs_kako_od_Minority_Report/Microsoft Surface Computer е интерфејс за корисничка интеракција кој наликува на компјутерскиот интерфејс од филмот Minority Report. Wed, 30 May 2007 16:19:04 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Microsoft_Surface_-_interfejs_kako_od_Minority_Report/