Кајмакот / Delicon - пријавениhttp://kajmakot.softver.org.mkkorisnik/profil/Delicon/Послeдни пријавени статии од DeliconmkДали сајт како Twitter на македонски ќе функционира во МК? http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Dali_sajt_kako_Twitter_na_makedonski_kje_funkcionira_vo_MK/Што мислите, дали сајт како Twitter на македонски ќе функционира во Македонија? Гласајте на анкетата и ме интересираат вашите мислења. Mon, 23 Feb 2009 12:37:33 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Dali_sajt_kako_Twitter_na_makedonski_kje_funkcionira_vo_MK/CSS3 проѕирност http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/CSS3_prodzirnost/Една од најупотребуваните особини на CSS3 е Opacity, која најверојатно веб дизајнерите најмногу ја чекаа. Opacity ви дозволува да ја менувате проѕирноста на елементите. Mon, 23 Feb 2009 10:49:50 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/CSS3_prodzirnost/5 чекори до подобар CSS http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/5_chekori_do_podobar_CSS/Во зависност од вашето искуство, кодирањето на CSS понекогаш може да излезе од контрола. Со следењето на овие 5 едноставни чекори може доста да си го олесните вашиот живот :). Wed, 18 Feb 2009 09:34:54 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/5_chekori_do_podobar_CSS/Ajax контакт формулар со jQuery и PHP http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Ajax_kontakt_formular_so_jQuery_i_PHP/Ова е едноставен пример на креирање на Ajax контакт формулар со jQuery и PHP. Fri, 23 Jan 2009 12:36:31 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Ajax_kontakt_formular_so_jQuery_i_PHP/Запознавање со jQuery http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Zapoznavanje_so_jQuery/Според jQuery.com, jQuery е брза и мала JavaScript библиотека со која многу лесно се креираат веб ефекти со само неколку линии код. jQuery е дизајниран да го смени начинот на пишување на JavaScript код... Wed, 14 Jan 2009 16:43:08 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Zapoznavanje_so_jQuery/John Digweed на Скопски Саем http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/John_Digweed_na_Skopski_Saem/Во четврток 23 Октомви на Скопски Саем ќе имаме прилика да уживаме во одличниот сет на John Digweed. Сетовите на Digweed се атмосферични и ритмични приказни кои не се опишуваат, туку мора да се доживеат. Thu, 09 Oct 2008 16:33:27 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/John_Digweed_na_Skopski_Saem/35% од младите ја губат невиноста на 16 години http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/35_od_mladite_ja_gubat_nevinosta_na_16_godini/Во ова време, изгледа секој млад е опседнат со губењето на својата невиност пред да ја достигнат својата зрелост... Fri, 10 Oct 2008 07:41:31 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/35_od_mladite_ja_gubat_nevinosta_na_16_godini/Saw V (Пила 5) трајлер http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/Saw_V_Pila_5_trajler/Saw V (Пила 5) е петтото продолжение на хорор серијалот Пила. Премиерата нa овој филм е закажана за... Mon, 20 Oct 2008 14:04:28 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/Saw_V_Pila_5_trajler/Nokia N97 http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Nokia_N97/Nokia го престави својот нов мобилен телефон со кој на пазарот ќе може достојно да се натпреварува со конкурентите, iPhone, Google G1 и BlackBerry Storm... Thu, 04 Dec 2008 16:09:10 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Nokia_N97/Песната од рекламата на T-Mobile http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/Pesnata_od_reklamata_na_T-Mobile/Ова е божиќната песна што се врти на рекламите на T-Mobile моментално. Песната е доста барана, па затоа решив да ја споделам со останатите. :) Sun, 21 Dec 2008 21:13:29 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/Pesnata_od_reklamata_na_T-Mobile/Галерија со jQuery http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Galerija_so_jQuery/Креирањето на галерија со jQuery е навистина едноставно, а тоа може да го видете од следниот пример... Thu, 15 Jan 2009 14:00:38 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Galerija_so_jQuery/PNG-8 транспарентност во секој прелистувач http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/PNG-8_transparentnost_vo_sekoj_prelistuvach/Повеќето веб дизајнери користат PNG-24 за да постигнат транспарентност во своите проекти. Овие фајлови постигнуваат добра транспарентност но затоа пак тежат повеќе. Користењето на PNG-8 или GIF за транспаренција не функционира баш добро. Всушност, има начин како да го искористите PNG-8 подобро... Thu, 05 Feb 2009 11:05:39 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/PNG-8_transparentnost_vo_sekoj_prelistuvach/Како да го забрзате пишувањето на код? http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Kako_da_go_zabrzate_pishuvanjeto_na_kod/Колку време може да добиете доколку на некоја кратенка и доделите неколку реда код? Со апликација за проширување на текст можете едноставно да напишете ’startjs’, па да претиснете tab и вашата кратенка ќе биде заменета со кодот што сте и го доделиле на неа. Mon, 09 Mar 2009 13:23:44 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Kako_da_go_zabrzate_pishuvanjeto_na_kod/Контакт формулар кој не сака Spam ботови http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Kontakt_formular_koj_ne_saka_Spam_botovi/Пред неколку недели се размислував како може да се заштити контакт формулар од Spam ботови, но за разлика од останатите, овој да биде едноставен за пополнување и без Captcha. За да направам ваков формулар решив да не барам на интернет туку да направам свој. Wed, 18 Mar 2009 14:20:08 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Kontakt_formular_koj_ne_saka_Spam_botovi/Pioneer MT-01 музички систем кој работи на струја :) http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Pioneer_MT-01_muzichki_sistem_koj_raboti_na_struja/Станува збор за музички систем кој за да се поврза со неговите шест звучника ја користи вашата домашна електрична мрежа... Fri, 27 Mar 2009 21:12:57 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Pioneer_MT-01_muzichki_sistem_koj_raboti_na_struja/Заменете ги непостоечките слики со ваши http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Zamenete_gi_nepostoechkite_sliki_so_vashi/Непостоечките слики на вашата веб страна можат да направат вашиот бизнис да изгледа аматерски. Понекогаш некоја слика е избришана или оштетена без ваше знаење... Wed, 08 Apr 2009 14:27:53 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Zamenete_gi_nepostoechkite_sliki_so_vashi/Кој едитор го користите за пишување на код? http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Koj_editor_go_koristite_za_pishuvanje_na_kod/Кој едитор ви е омилен и најчесто го користите за пишување на код? Fri, 10 Apr 2009 14:18:12 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Koj_editor_go_koristite_za_pishuvanje_na_kod/Пронајдена гробницата на Александар Македонски http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Pronajdena_grobnicata_na_Aleksandar_Makedonski/При реконструкција на граничниот премин Висје, помеѓу Македонија и Грција, работниците од градежната фирма Билд, ја разрешија една од најголемите мистерии на античкото време... Tue, 14 Apr 2009 12:44:22 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Pronajdena_grobnicata_na_Aleksandar_Makedonski/Контакт формулар кој не сака Spam ботови 2 http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Kontakt_formular_koj_ne_saka_Spam_botovi_2/Пред околу еден месец пишував како може да се заштити контакт формулар од Spam ботови но не го објавив објаснувањето како е направен формуларот. Како што ветив, следува кодот од овој формулар... Thu, 16 Apr 2009 13:18:45 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Kontakt_formular_koj_ne_saka_Spam_botovi_2/Промена на големина на текст со jQuery http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Promena_na_golemina_na_tekst_so_jQuery/Една од многуте добри работи кои ги може jQuery е тоа што многу лесно може да ги променува CSS вредностите на даден елемент. Денес ќе направиме едноставна скрипта која ќе им овозможи на корисниците лесно да ја променуваат големината на текстот на некој елемент но притоа текстот да биде анимиран. Mon, 04 May 2009 14:36:52 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Promena_na_golemina_na_tekst_so_jQuery/