Кајмакот / Arwena - пријавениhttp://kajmakot.softver.org.mkkorisnik/profil/Arwena/Послeдни пријавени статии од ArwenamkУвид во оштетувањата на локалитетот Градиште, с. Граиште, Демир Хисар http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Uvid_vo_oshtetuvanjata_na_lokalitetot_Gradishte_s_Graishte_Demir_Hisar/Мој скромен обид во борбата против уништување на културното наследство на Република Македонија Wed, 09 Sep 2009 17:30:01 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Uvid_vo_oshtetuvanjata_na_lokalitetot_Gradishte_s_Graishte_Demir_Hisar/Конкурс за Blogopedia 2009 http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Konkurs_za_Blogopedia_2009/Во контекст на овогодинешниот Blogopen 2009 распишан е конкурс за текст од сајт или блог објавен после 05.09.2008 година. Sun, 16 Aug 2009 12:22:06 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Konkurs_za_Blogopedia_2009/Arwena - Археолошки дневник под лиценцата на Криејтив Комонс http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Arwena_-_Arheoloshki_dnevnik_pod_licencata_na_Kriejtiv_Komons/Им благодарам на сите луѓе кои изминативе години ме читаа, ми коментираа, ме подржуваа, посебно на оние кои березервно ми помагаа, ме советуваа и направија Археоблогот да добие една форма приемчива за секого. Ја добив првата битка во игрите без граници на војните без солзи. Show must go on … Thu, 23 Apr 2009 18:04:58 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Arwena_-_Arheoloshki_dnevnik_pod_licencata_na_Kriejtiv_Komons/Рибаро - Од CABARET до OZ - под лиценцата на Криејтив Комонс http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Ribaro_-_Od_CABARET_do_OZ_-_pod_licencata_na_Kriejtiv_Komons/Оваа книга е првото дело на Јане Ѓорѓиоски познат како Рибаро. Печатеното издание го објави издавачката куќа „Аквариус пет“ во едицијата „Блог записи“. Од мене само честитки! Thu, 16 Apr 2009 08:34:15 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Ribaro_-_Od_CABARET_do_OZ_-_pod_licencata_na_Kriejtiv_Komons/Духови, гробови и останати салтанаати http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Duhovi_grobovi_i_ostanati_saltanaati/Додека не се проверат сите опциии и не се отстрани било каква можност за сомнеж, научната јавност треба да биде лишена од вакви турбулентни емоционални медиумски опсервирања. Не ми е јасно зошто мораме преку техника на самодефиниција низ порекнување, да потврдуваме било каков идентитет. Tue, 14 Apr 2009 21:14:51 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Duhovi_grobovi_i_ostanati_saltanaati/Тековни проекти: По трагите на Via Egnatia http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Tekovni_proekti_Po_tragite_na_Via_Egnatia/Би сакала информацијата за овој проект малку поинтензивно да се дистрибуира преку интернетот и да стигне до сите заинтересиранои луѓе, независно дали се научници или љубители на старините. На сите што ќе учествуваат во било која од етапите однапред им посакувам успех, учење и многу забава. Thu, 12 Mar 2009 06:49:32 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Tekovni_proekti_Po_tragite_na_Via_Egnatia/Дигитален архив на македонскиот јазик http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Digitalen_arhiv_na_makedonskiot_jazik_1235307237/Победник во категоријата е-наука на Светскиот самит за информатичко општество - Македонија 2009. Чисто колку да се знае дека сепак во МАНУ има и луѓе кои нешто работат. Sun, 22 Feb 2009 12:53:57 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Digitalen_arhiv_na_makedonskiot_jazik_1235307237/Себеодрекување http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Sebeodrekuvanje/Kако и покрај се', да остaнеш свој... и пијан. :) Wed, 04 Feb 2009 14:47:26 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Sebeodrekuvanje/Официјален web - портал посветен на Никола Мартиноски http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Oficijalen_web_-_portal_posveten_na_Nikola_Martinoski/Конечно пуштен во оптек долго најавуваниот веб сајт за животот и делото на сликарот Никола Мартиноски. Wed, 04 Feb 2009 17:59:56 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Oficijalen_web_-_portal_posveten_na_Nikola_Martinoski/Филмските богатства од архивата на Европската кинематографија http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Filmskite_bogatstva_od_arhivata_na_Evropskata_kinematografija/Во колекцијата во моментов се наоѓаат и три документарици од Кинотеката на Македонија. Tue, 03 Feb 2009 18:13:36 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Filmskite_bogatstva_od_arhivata_na_Evropskata_kinematografija/Клаату барада никто http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Klaatu_barada_nikto/Мојата и "нивната" Македонија постојано се разминуваат. Мојата и "нивната" Македонија живеат во различни времиња. Sat, 27 Dec 2008 16:18:47 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Klaatu_barada_nikto/Aхам, баш сме тајмлес, мор ор лес http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Aham_bash_sme_tajmles_mor_or_les/Постот е варијанта на тема за спотот на Милчо Mанчевски и она кое што мене реално ми смета, независно од квалитетот на видео клипот. А тоа е фактот кој вели дека во Македонија не постои стабилна инфраструктура за инкаминг туризам. Wed, 24 Dec 2008 23:52:08 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Aham_bash_sme_tajmles_mor_or_les/Кралството на Античките Босанци http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Kralstvoto_na_Antichkite_Bosanci/Во неверојатната кампања за признавање на идентитетите, најновата нелустрирана и нецензурирана историја на Балканот зборува за Кралството на Античките Босанци и највиокиот технички градителски дострел на Леденото Доба - Пирамидата во Високо. :))) Sun, 21 Dec 2008 11:06:16 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Kralstvoto_na_Antichkite_Bosanci/Fear and Loathing in Nasha TV http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Fear_and_Loathing_in_Nasha_TV/Се мислев дали да ја ставам оваа статија за гласање, зошто не сум ја гледала дотичната емисија. Но ако коментарите го отсликуваат она што се случувало во неа, треба да се стават под знак прашање ваквите емисии во етерот и менталните контаминации на населението. И тоа на национални телевизии. Sun, 21 Dec 2008 12:05:15 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Fear_and_Loathing_in_Nasha_TV/Како убив артефакт http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Kako_ubiv_artefakt/или со други зборови поднасловот на овој мој пост е непубликувањето на наодите кои се болна точка на македонската археологија. Само што ретко кој има доблест за тоа да зборува јавно. Sat, 13 Dec 2008 22:35:19 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Kako_ubiv_artefakt/ТРАДИЦИОНАЛЕН БЕСПЛАТЕН РАЗГЛЕД НА СКОПЈЕ http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/TRADICIONALEN_BESPLATEN_RAZGLED_NA_SKOPJE/Ве канам на една бесплатна прошетка низ градот Скопје. Оваа тура секоја година традицонално се организира од Туристичкиот Сојуз на Скопје. Годинава јас ќе бидам официјален водич на еден од седумте автобуси. Sun, 09 Nov 2008 17:59:43 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/TRADICIONALEN_BESPLATEN_RAZGLED_NA_SKOPJE/Агата Кристи - download на 26 книги http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Agata_Kristi_-_download_na_26_knigi/За сите љубители и заинтересирани за романите на Агата Кристи ... На погорниот линк можете да даунлодувате 26 нејзини книги преведени на српски јазик. Sun, 17 Aug 2008 07:57:23 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Agata_Kristi_-_download_na_26_knigi/Врамете ја вашата дигитална фотографија http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/Vramete_ja_vashata_digitalna_fotografija/Една од поинвентивните страници на интернет, со чија помош вашата дигитална фотографија можете да ја врамите по повеќе варијанти. Меѓудругото, доколку имате акаунт, фотографијата може автоматски да се аплоудува на flickr.com. Ви посакувам пријатна забава. Sun, 10 Aug 2008 13:47:20 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/Vramete_ja_vashata_digitalna_fotografija/Статуа ли е статуа, камена та изграфитирана http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Statua_li_e_statua_kamena_ta_izgrafitirana/До каде ќе не одведе нашата слепост? Sat, 09 Aug 2008 17:23:31 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Statua_li_e_statua_kamena_ta_izgrafitirana/Идентитетот на Синтезис бесплатно на Скопското Кале http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Identitetot_na_Sintezis_besplatno_na_Skopskoto_Kale/На 30 јуни Синтезис ќе го промовираат својот најнов албум ,,Идентитет” со бесплатен концерт на Скопското Кале. Да биде задоволството двојно, доколку се организираат повеќе блогери и ми се најават, еден час пред настапот од мене ќе добијат бесплатна тура низ локалитетот. Thu, 12 Jun 2008 05:54:03 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Identitetot_na_Sintezis_besplatno_na_Skopskoto_Kale/