Кајмакот / sead93 - гласаниhttp://kajmakot.softver.org.mk/korisnik/profil/sead93/Послeдни гласови за статии од sead93mkMakedonski Top Blogovi http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Makedonski_Top_Blogovi/Lista na makedonski blogovi. Sekoj moze da si go prijavi svojot blog, a rangiranjeto e spored brojot na vlezni klikovi kon stranava. Thu, 22 Oct 2009 14:21:20 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Makedonski_Top_Blogovi/Енциклопедијата на МАНУ е плагијат на Википедија?! http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Enciklopedijata_na_MANU_e_plagijat_na_Vikipedija/За прекршувањето на лиценцата Википедија може да ја тужи МАНУ. Ако не знаете англиски, може да ви се најде локализираната верзија на претходната верзија на лиценцата, односно договорот за неекслузивно пренесување на авторските права: Наведи извор-Сподели под исти услови верзија 2.5 Македонија. Wed, 30 Sep 2009 08:40:08 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Enciklopedijata_na_MANU_e_plagijat_na_Vikipedija/Франција: Речиси целиот јавен сектор користи софтвер со отворен код http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Francija_Rechisi_celiot_javen_sektor_koristi_softver_so_otvoren_kod/Речиси целата администрација (96 отсто) користи софтвер со отворен изворен код, според едно истражување на францускиот пазар на софтвер. Најкористени апликации се системите за управување со бази на податоци и системите за управување со содржини. Tue, 06 Oct 2009 13:40:07 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Francija_Rechisi_celiot_javen_sektor_koristi_softver_so_otvoren_kod/„Бесплатен“ е слаба маркетинг стратегија http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Besplaten_e_slaba_marketing_strategija/Кога ќе помислите на Mozilla Firefox, на која негова особина прво ви текнува? Tue, 13 Oct 2009 21:35:02 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Besplaten_e_slaba_marketing_strategija/Скопје го доби првиот хаклаб http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Skopje_go_dobi_prviot_haklab/КИКА е прва технолошка автономна зона што ќе се користи за промовирање и развој на еманципирачки технологии. Целта на основачите е да ја поттикнат креативната употреба на компјутерската технологија наспроти отуѓувањето и пасивното консумирање кои се најчеста асоцијацијa Sat, 17 Oct 2009 15:03:14 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Skopje_go_dobi_prviot_haklab/Швајцарија: Политичарите бараат поголема застапеност на слободен софт. http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Shvajcarija_Politicharite_baraat_pogolema_zastapenost_na_sloboden_soft/Школото не сакало никакво друго решение освен MS, а политичарите се спротивставиле на тоа, „Ова иритира, особено кога станува збор за набавките од страна на училиштата, бидејќи државните и меѓународните примери покажуваат дека Линукс е валидна алтернатива“. Кај се нашиве политичари вака? Tue, 15 Sep 2009 09:19:07 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Shvajcarija_Politicharite_baraat_pogolema_zastapenost_na_sloboden_soft/Фејсбук достигна 300 милиони корисници – и почна да заработува http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Fejsbuk_dostigna_300_milioni_korisnici_i_pochna_da_zarabotuva/По пет години и повеќе од 700 милиони долари инвестиции, Фејсбук сега генерира позитивен готовински тек, благодарение на неговите 300 милиони корисници ширум светот. Fri, 18 Sep 2009 11:53:23 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Fejsbuk_dostigna_300_milioni_korisnici_i_pochna_da_zarabotuva/Скопскиот аквадукт заробен во сајбер просторот http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Skopskiot_akvadukt_zaroben_vo_sajber_prostorot/Ако општина Бутел не се способни да одржуваат еден веб сајт, кажете ми ве молам како ќе бидат спремни да заштитат монументален архитектонски објект каков што е Скопскиот Аквадукт? Fri, 18 Sep 2009 12:35:26 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Skopskiot_akvadukt_zaroben_vo_sajber_prostorot/Што знаат Facebook квизовите за вас? http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Shto_znaat_Facebook_kvizovite_za_vas/„Давајќи му пристап на [име на квиз] ќе дозволи на апликацијата да повлече информации од вашиот профил, фотографии, информации од вашите пријатели и друга содржина која е потребна да работи“ Често не ги читаме овие пораки туку веднаш кликаме на „Аllow" за да добиеме пристап до квизот Thu, 10 Sep 2009 21:17:35 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Shto_znaat_Facebook_kvizovite_za_vas/Најчест облик на дискриминацијата е онаа по партиска основа http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Najchest_oblik_na_diskriminacijata_e_onaa_po_partiska_osnova/МЦМС го спроведе истражувањето наречено Барометар за еднакви можности. Дури 60% од граѓаните на РМ сметаат дека дискриминацијата по основа на партиска припадност е почеста сега, отколку пред пет години. Wed, 09 Sep 2009 12:09:26 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Najchest_oblik_na_diskriminacijata_e_onaa_po_partiska_osnova/Многу точно..! http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Mnogu_tochno/Политички маркетинг, популизам или едноставно лошо планирање..?? Thu, 10 Sep 2009 23:38:36 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Mnogu_tochno/Македонски сајтови со највисок Гугл-ранг http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Makedonski_sajtovi_so_najvisok_Gugl-rang/Македонски сајтови со највисок Гугл-ранг Sun, 06 Sep 2009 14:15:23 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Makedonski_sajtovi_so_najvisok_Gugl-rang/Осигурај и пали http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Osiguraj_i_pali/На 25 јануари 2001 година, во Кјуби била извадена осигурителна полиса на 24 милиони денари на шест месеци. Следниот ден во фабриката избувнува пожар кој зафатил три погони. Чуварот е тепан од полиција за да признае дека спиел кога избувнал пожарот. По три месеци, загинува во чудни околности. Fri, 04 Sep 2009 04:12:58 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Osiguraj_i_pali/Хактивизам - Новинарите на гардијан + локалните хакери http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Haktivizam_-_Novinarite_na_gardijan_lokalnite_hakeri/Комуникации одлично ја фатиле креативната енергија и позитивниот моментум кој се создава кога новинарите ќе се сретнат со хакерите и заедно ќе почнат да создаваат технолошки напредни решенија и мешапи кои на новинарите им ја олеснуваат работата и им овозможуваат да допрат до повеќе луѓе. Sun, 30 Aug 2009 09:49:27 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Haktivizam_-_Novinarite_na_gardijan_lokalnite_hakeri/САД биле против бугарската инвазија на Македонија http://kajmakot.softver.org.mk/politika/SAD_bile_protiv_bugarskata_invazija_na_Makedonija/Од тајните американски дипломатски преписи, уредно архивирани, дознаваме кој бил изговорот за бугарската окупација на Македонија. Wed, 02 Sep 2009 12:20:45 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/SAD_bile_protiv_bugarskata_invazija_na_Makedonija/Не, ова е Гугл транслејт на Македонски http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/Ne_ova_e_Gugl_translejt_na_Makedonski/Гугл транслејнт на Македонски (You look great.) Tue, 25 Aug 2009 19:13:59 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/Ne_ova_e_Gugl_translejt_na_Makedonski/Зошто Facebook Page, а не личен профил http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Zoshto_Facebook_Page_a_ne_lichen_profil/Повеќе од една година се обидувам да им укажам на луѓето кои сакаат да бидат присутни на Facebook со некој бренд, дека креирање на страница е вистинскиот начин да се направи тоа. Tue, 25 Aug 2009 06:06:06 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Zoshto_Facebook_Page_a_ne_lichen_profil/Google Translate: конечно и на македонски! http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Google_Translate_konechno_i_na_makedonski/Ете, после неколку месеци тестирање (меѓу другото, и на picasa приметив дека имаа обиди :)), Гугл ја објави алатката за преведување и на македонски! Ај честито :) Tue, 25 Aug 2009 08:53:40 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Google_Translate_konechno_i_na_makedonski/Енциклопедија на животот достигна 150.000 статии http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Enciklopedija_na_zhivotot_dostigna_150000_statii/Енциклопедија на животот, онлајн проект со цел за обединување на сите животински и растителни видови во едно место, во својата втора година на постоење, достигна значителна количина на статии. Tue, 25 Aug 2009 10:47:50 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Enciklopedija_na_zhivotot_dostigna_150000_statii/Google Translate на македонски http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Google_Translate_na_makedonski/Со големо задоволство ви претставуваме дека од денес Google Translate нуди превод и на македонски јазик. Tue, 25 Aug 2009 15:13:36 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Google_Translate_na_makedonski/