Кајмакот / razvigor - гласаниhttp://kajmakot.softver.org.mk/korisnik/profil/razvigor/Послeдни гласови за статии од razvigormkЗа прв пат во историјата, четири жени ќе летаат во вселената! http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Za_prv_pat_vo_istorijata_chetiri_zheni_kje_letaat_vo_vselenata/На 5. април ќе биде поставен нов рекорд, највеќе жени во вселената во едно време! Sat, 03 Apr 2010 14:51:26 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Za_prv_pat_vo_istorijata_chetiri_zheni_kje_letaat_vo_vselenata/Автономното вселенско летало X еден чекор поблиску до вселената! http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Avtonomnoto_vselensko_letalo_X_eden_chekor_poblisku_do_vselenata/Автономното вселенско летало Thu, 01 Apr 2010 20:06:30 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Avtonomnoto_vselensko_letalo_X_eden_chekor_poblisku_do_vselenata/Кумановски Астрономски Клуб - Кокино http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Kumanovski_Astronomski_Klub_-_Kokino/Вести од областа на астрономијата, и информации за активностите и проектите на клубот. Mon, 29 Mar 2010 15:16:23 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Kumanovski_Astronomski_Klub_-_Kokino/Откриена егзопланета во населлива зона! http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Otkriena_egzoplaneta_vo_naselliva_zona/Научниците од институтот за астрофизика на Канарските Острови во Тенерифе, Шпанија, деновиве беа возбудени бидејќи беа првите што открија планета не само што сличи (по историјата и составот) на гасовитите џинови од нашиот комшилук, но и во моментот поминува испред своето сонце! Mon, 29 Mar 2010 15:28:48 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Otkriena_egzoplaneta_vo_naselliva_zona/Ризик од срцев удар !? http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Rizik_od_srcev_udar/Срцевиот удар е подеднакво застапен и кај мажите и кај жените, но кои се лицата кои имаат поголеми предиспозиции за срцев удар... Sun, 20 Dec 2009 17:32:35 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Rizik_od_srcev_udar/"Avatar" на James Cameron во кино Рамстор!!! http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Avatar_na_James_Cameron_vo_kino_Ramstor/Од утре во киното Рамстор премиерно започнуваат проекциите на филмот „Аватар“ режиран од Џејмс Камерон (креатор на ремек-делата "Titanic", "Aliens", "Terminator"...) кој неодамна го доби епитетот најскап филм во историјата на американската кинематографија, успевајќи да го победи дури и претходното в Thu, 17 Dec 2009 22:59:32 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Avatar_na_James_Cameron_vo_kino_Ramstor/Бугарска хистерија против антиквизацијата на Македонија во 1871 година http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Bugarska_histerija_protiv_antikvizacijata_na_Makedonija_vo_1871_godina/Веројатно многумина ќе се изненадат, но денешната т.н. расправа за антиквизација на Македонија, има малку постари корени. Една таква расправа се водела и пред точно 138 години. Thu, 10 Dec 2009 11:27:51 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Bugarska_histerija_protiv_antikvizacijata_na_Makedonija_vo_1871_godina/Дуња од ормарот http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Dunja_od_ormarot/Следна нумера: Александар Саздовски од Дневник за некои конвенционални музички избори. Thu, 10 Dec 2009 09:07:47 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Dunja_od_ormarot/mySociety: Повик за прибирање предлог-проекти http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/mySociety_Povik_za_pribiranje_predlog-proekti/mySociety започна соработка со Институтот отворено општество за да им помогне на луѓето од Централна и Источна Европа да создаваат веб-сајтови за транспарентност и демократија прилагодени на потребите и состојбите во нивните земји. Wed, 21 Oct 2009 13:44:36 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/mySociety_Povik_za_pribiranje_predlog-proekti/Пресвртен момент за студентското движење http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Presvrten_moment_za_studentskoto_dvizhenje/Најлошо нешто што може да направат членовите на Слободен индекс е да молчат и да чекаат да се смири прашината, да гледаат како одеците на она што го направиле одекнуваат во одвратните меѓусебни обвинувања на ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ. Wed, 21 Oct 2009 00:11:34 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Presvrten_moment_za_studentskoto_dvizhenje/Скопје го доби првиот хаклаб http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Skopje_go_dobi_prviot_haklab/КИКА е прва технолошка автономна зона што ќе се користи за промовирање и развој на еманципирачки технологии. Целта на основачите е да ја поттикнат креативната употреба на компјутерската технологија наспроти отуѓувањето и пасивното консумирање кои се најчеста асоцијацијa Sat, 17 Oct 2009 15:03:14 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Skopje_go_dobi_prviot_haklab/ЕУ: Политика за информатичко општество во наредните години http://kajmakot.softver.org.mk/politika/EU_Politika_za_informatichko_opshtestvo_vo_narednite_godini/Во рамките на сеопштата радост за позитивна препорака за преговори, да видиме кои се приоритетите што си ги имаат поставено постојните членки на ЕУ и заедницата како целина. Wed, 14 Oct 2009 20:24:33 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/EU_Politika_za_informatichko_opshtestvo_vo_narednite_godini/Франција: Речиси целиот јавен сектор користи софтвер со отворен код http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Francija_Rechisi_celiot_javen_sektor_koristi_softver_so_otvoren_kod/Речиси целата администрација (96 отсто) користи софтвер со отворен изворен код, според едно истражување на францускиот пазар на софтвер. Најкористени апликации се системите за управување со бази на податоци и системите за управување со содржини. Tue, 06 Oct 2009 13:40:07 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Francija_Rechisi_celiot_javen_sektor_koristi_softver_so_otvoren_kod/Како работи TIME.mk ? http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Kako_raboti_TIMEmk/Сите детали за тоа како работи TIME.mk Оваа статија е дел од ICT Innovations Conference (http://ict-act.org/) одржана во Охрид, од 28 до 29 Септември 2009. Tue, 29 Sep 2009 17:58:46 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Kako_raboti_TIMEmk/Енциклопедијата на МАНУ е плагијат на Википедија?! http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Enciklopedijata_na_MANU_e_plagijat_na_Vikipedija/За прекршувањето на лиценцата Википедија може да ја тужи МАНУ. Ако не знаете англиски, може да ви се најде локализираната верзија на претходната верзија на лиценцата, односно договорот за неекслузивно пренесување на авторските права: Наведи извор-Сподели под исти услови верзија 2.5 Македонија. Wed, 30 Sep 2009 08:40:08 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Enciklopedijata_na_MANU_e_plagijat_na_Vikipedija/eMarketing http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/eMarketing/Дознајте како да ја искористите моќта на Интернет марекетинг техниките без да потрошите повеќе одколку што што сакате. Наоружајте се со упорност, трпеливост и време и бидете спремни со напорна работа да ја зголемите видливоста на својот бизнис. И секако навраќајте на www.emarketing.komunikacii.net Tue, 22 Sep 2009 20:18:10 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/eMarketing/Учебници за основно во PDF формат http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Uchebnici_za_osnovno_vo_PDF_format/Владата на својот сајт објави учебници за основно, во PDF формат. Panta Rei ја нуди прочистената колекција за преземање преку торент. Има и објаснување зошто... Sun, 20 Sep 2009 00:23:46 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Uchebnici_za_osnovno_vo_PDF_format/Put it On: Глобален онлајн натпревар за креатори на филмови http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Put_it_On_Globalen_onlajn_natprevar_za_kreatori_na_filmovi/Наградата на филмскиот натпреварот на Put it On е стипендија на Њујоршката филмска академија и парична награда од 5000 долари како прва награда во категориите за најдобар долгометражен, најдобар краток филм и најдобро актерско достигнување. Рок: 26 ноември 2009. Fri, 18 Sep 2009 20:02:20 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Put_it_On_Globalen_onlajn_natprevar_za_kreatori_na_filmovi/Скопскиот аквадукт заробен во сајбер просторот http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Skopskiot_akvadukt_zaroben_vo_sajber_prostorot/Ако општина Бутел не се способни да одржуваат еден веб сајт, кажете ми ве молам како ќе бидат спремни да заштитат монументален архитектонски објект каков што е Скопскиот Аквадукт? Fri, 18 Sep 2009 12:35:26 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Skopskiot_akvadukt_zaroben_vo_sajber_prostorot/Многу точно..! http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Mnogu_tochno/Политички маркетинг, популизам или едноставно лошо планирање..?? Thu, 10 Sep 2009 23:38:36 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Mnogu_tochno/