Кајмакот / kzograf - гласаниhttp://kajmakot.softver.org.mk/korisnik/profil/kzograf/Послeдни гласови за статии од kzografmkCaramelo™ http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/Caramelo/Поинаква кафетерија со пијалаци за носење. КАФЕ2GO. Sat, 03 Apr 2010 00:40:50 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/Caramelo/Пред се, ЧОВЕК! http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Pred_se_ChOVEK/Хуманоста во нашата држава се мери според тоа кој колава сума на пари оддвоил за одредена хуманитарна цел.Секоја чест за оние кои решаваат да одвојат дел од својот хонорар, ама хуманоста има и една друга страна.Но, светот не би бил црна дупка и капиталистичко дувло кога од се не би се правело пазaр! Thu, 25 Mar 2010 11:00:52 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Pred_se_ChOVEK/Ерата на политичкиот СМС http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Erata_na_politichkiot_SMS/СМС пораките во кампањата 2008-ма имаа една од клучните улоги во успешната кампања на Обама во земја каде што 90 отсто од населението има мобилен телефон, односно 280 милиони од 300 милиони граѓани, што е драстично повеќе од бројката персонални комјутери од Снежана Лупевска Mon, 29 Mar 2010 06:48:38 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Erata_na_politichkiot_SMS/Дуња од ормарот http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Dunja_od_ormarot/Следна нумера: Александар Саздовски од Дневник за некои конвенционални музички избори. Thu, 10 Dec 2009 09:07:47 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Dunja_od_ormarot/Од Ниш до Скопје на еспресо? http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Od_Nish_do_Skopje_na_espreso/Mалку crowdsourcing? Според приказнава, може ли некој да открие каде е тоа најдобро еспресо во Скопје? Tue, 27 Oct 2009 07:11:29 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Od_Nish_do_Skopje_na_espreso/Деветтата уметност кај нас најактивна до сега http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Devettata_umetnost_kaj_nas_najaktivna_do_sega/За сите скептици кои не веруваат дека кај нас постои стрип-сцена... Sat, 17 Oct 2009 20:35:32 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Devettata_umetnost_kaj_nas_najaktivna_do_sega/Скопје го доби првиот хаклаб http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Skopje_go_dobi_prviot_haklab/КИКА е прва технолошка автономна зона што ќе се користи за промовирање и развој на еманципирачки технологии. Целта на основачите е да ја поттикнат креативната употреба на компјутерската технологија наспроти отуѓувањето и пасивното консумирање кои се најчеста асоцијацијa Sat, 17 Oct 2009 15:03:14 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Skopje_go_dobi_prviot_haklab/„Бесплатен“ е слаба маркетинг стратегија http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Besplaten_e_slaba_marketing_strategija/Кога ќе помислите на Mozilla Firefox, на која негова особина прво ви текнува? Tue, 13 Oct 2009 21:35:02 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Besplaten_e_slaba_marketing_strategija/Архитортура и гробализација http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Arhitortura_i_grobalizacija/Извадоци од тајната преродба, добиени со помош на кртови, стаорци и лебарки. Се појавуваат впечатливи призраци на вистински ликови... Thu, 13 Aug 2009 20:59:34 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Arhitortura_i_grobalizacija/Хаксли или Орвел http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Haksli_ili_Orvel/Кој бил во право? ;-) Thu, 16 Jul 2009 10:45:50 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Haksli_ili_Orvel/0.мк http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/0mk/0.мк е македонски сервис за кратење на долги линкови. Браво! Wed, 15 Jul 2009 12:06:14 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/0mk/Букви во огледало http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Bukvi_vo_ogledalo/Понекогаш, тоа што го пишуваме, излегува со спротивното значење. Прашањето што треба да се постави е дали, буквите се наопачки или огледалото „исправува“. Sat, 11 Jul 2009 08:57:58 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Bukvi_vo_ogledalo/На кино во три [расказ на Момо Капор] http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Na_kino_vo_tri_raskaz_na_Momo_Kapor/Извадок: Во недела во три, улицата Косовска за мене е најубавиот и најтажниот предел на светот, заради еден млад човек и една млада жена, кои ги водат своите деца во кинотеката.Ако не се видат на влезот, тогаш со очи се бараат низ салата. Sat, 11 Jul 2009 10:39:24 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Na_kino_vo_tri_raskaz_na_Momo_Kapor/Бени од Чаир против Google http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Beni_od_Chair_protiv_Google/Беџет Муслија од Чаир, познат како Бени, ќе го тужи Google пред Европскиот суд за човекови права во Стразбург поради www.google.com.mk доменот. Mon, 06 Jul 2009 14:05:58 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Beni_od_Chair_protiv_Google/TIME.mk наполни една година http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/TIMEmk_napolni_edna_godina/Како креаторот на овој сервис, Игор Трајковски, ја виде првата година од неговото постоење. Wed, 01 Jul 2009 08:06:04 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/TIMEmk_napolni_edna_godina/Дали уметноста ужива во компромис? http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Dali_umetnosta_uzhiva_vo_kompromis/Не сакам да мислам на македонскиот автор, како човече кое со кожена ташничка, ставена преку рамо и со куп листови во неа, трча од издавач до издавач, од министерство до министерство, од кафеана до кафеана, самиот измачувајќи се во сопствениот од себе создаден стереотип. Mon, 29 Jun 2009 11:50:47 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Dali_umetnosta_uzhiva_vo_kompromis/Скопските дискотеки http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Skopskite_diskoteki/Не можам да се изначудам што се не се случува у Скопјево. Значи не сум тип кој нон стоп се движи по дискотеки, клубови, кафичи и слично, фала богу и немам толку слободно време во животот за да бидам дел од секојвикендашката скопска шема, али ај за промена си реков денес ќе излезам да видам шо има. Thu, 25 Jun 2009 11:20:48 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Skopskite_diskoteki/Блогспот статус http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Blogspot_status/Онака, баш пост Tue, 23 Jun 2009 06:28:57 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Blogspot_status/Реклами на Facebook. Може ли да променат нешто? http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Reklami_na_Facebook_Mozhe_li_da_promenat_neshto/Актуелна тема. Мноооогу актуелна тема. Всушност тема која може конечно да мрдне некои закоравени работи на полето Интернет огласување во Македонија. Mon, 01 Jun 2009 12:12:43 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Reklami_na_Facebook_Mozhe_li_da_promenat_neshto/Пирати во Европскиот парламент http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Pirati_vo_Evropskiot_parlament/Во Европскиот парламент ќе седне и најмалку еден ’пират’ од Шведска. Пиратската партија, која се залага за слободно симнување филмови, музика и сл од интернет освои над 200.000 гласови! Mon, 08 Jun 2009 12:27:29 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Pirati_vo_Evropskiot_parlament/