Кајмакот / alifaan - гласаниhttp://kajmakot.softver.org.mk/korisnik/profil/alifaan/Послeдни гласови за статии од alifaanmkЛогирајте се на Windows или Linux без познавање или менување на лозинк http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Logirajte_se_na_Windows_ili_Linux_bez_poznavanje_ili_menuvanje_na_lozi/Не гледајте на злоупотреба, искористе го за добри намери. Wed, 29 Apr 2009 22:24:32 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Logirajte_se_na_Windows_ili_Linux_bez_poznavanje_ili_menuvanje_na_lozi/Рени Глисон на TED [Видео] http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Reni_Glison_na_TED_Video/...the experience we're having right now is less interesting than what we'll tweet about it later. (трае само 3 минути.) Sat, 11 Apr 2009 07:43:37 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Reni_Glison_na_TED_Video/Убави вести од Moneybookers http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Ubavi_vesti_od_Moneybookers/Moneybookers склучиле договор со eBay да бидат додадени како платежен процесор, а тоа значи дека македонските граѓани кочено можат да го користат овој сервис за купопродажба на интернет! Thu, 02 Apr 2009 08:03:36 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Ubavi_vesti_od_Moneybookers/Македонија барем на една листа е втора!!! http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Makedonija_barem_na_edna_lista_e_vtora/Firefox 58%. Thu, 02 Apr 2009 15:32:31 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Makedonija_barem_na_edna_lista_e_vtora/Суперкомпјутер во Македонија! http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Superkompjuter_vo_Makedonija/Екстерни тестови во средните училишта и е-здравствена картичка се дел од проектите на државата кои ќе одат преку најмоќниот компјутерски систем во Македонија и поширокиот регион, т.н. супер компјутер, што денеска во Државниот завод за статистика свечено беше промовиран од Иво Ивановски. Fri, 27 Mar 2009 12:41:29 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Superkompjuter_vo_Makedonija/Скриена Македноја-фотосесија на "Требениште" http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Skriena_Makednoja-fotosesija_na_Trebenishte/Неописливо... Fri, 20 Mar 2009 16:22:07 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Skriena_Makednoja-fotosesija_na_Trebenishte/5г. Лугола интервју за www.it.com.mk http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/5g_Lugola_intervju_za_wwwitcommk/Пријатно изненадување од it.com.mk. Ова би дошло како благодарност до it.com.mk што изразија желба да видат/прочитаат и презентираат на нивните посетители што впрочем работиме и како би ја сумирале нашата работа изминатите 5г. Tue, 17 Mar 2009 08:26:05 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/5g_Lugola_intervju_za_wwwitcommk/Викендов во Гевгелија: Источно Европски Мотокрос Шампионат. http://kajmakot.softver.org.mk/sport/Vikendov_vo_Gevgelija_Istochno_Evropski_Motokros_Shampionat/Викендов на патеката Милци во Гевгелија ќе се одржи трката од Источно Европскиот Мотокрос Шампионат за 2009. Fri, 13 Mar 2009 13:46:43 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/sport/Vikendov_vo_Gevgelija_Istochno_Evropski_Motokros_Shampionat/Како да заштедите 50 милиони евра http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Kako_da_zashtedite_50_milioni_evra/Француската национална полиција заштедила околу 50 милиони евра со употреба на слободниот канцелариски пакет ОпенОфис и мигрирала голем дел од работните станици на Убунту Линукс. Се планира до крајот на 2015 година сите работни станици да се мигрираат на Линукс. Thu, 12 Mar 2009 21:03:26 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Kako_da_zashtedite_50_milioni_evra/Вечер фатен во кражба, пак… http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Vecher_faten_vo_krazhba_pak/Смешно е што авторите на блоговите кај нас имаат поголема одговорност и степен на аргументираност од оние кои треба да се професионалци во јавниот комуникациски систем и кои живеат од тоа. Fri, 13 Mar 2009 10:16:28 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Vecher_faten_vo_krazhba_pak/5г. Лугола, група на корисници на GNU/Linux од Битола http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/5g_Lugola_grupa_na_korisnici_na_GNULinux_od_Bitola/Линуксаши и Линуксашки, Вие кои користите и Вие кои размислувате допрва да користите GNU/Linux, почитувани екселенции, младински задруги, подружни единици и кооперации: Fri, 13 Mar 2009 11:27:05 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/5g_Lugola_grupa_na_korisnici_na_GNULinux_od_Bitola/Слика на денот (Телеграф). http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Slika_na_denot_Telegraf/Вознемирувачка фотографија. Има лош квалитет, но поради специфичноста на уловениот момент, сигурен сум дека ќе можеме да ја видиме во топ 10 листата кон крајот на годинава. Thu, 12 Mar 2009 08:03:48 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Slika_na_denot_Telegraf/Тековни проекти: По трагите на Via Egnatia http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Tekovni_proekti_Po_tragite_na_Via_Egnatia/Би сакала информацијата за овој проект малку поинтензивно да се дистрибуира преку интернетот и да стигне до сите заинтересиранои луѓе, независно дали се научници или љубители на старините. На сите што ќе учествуваат во било која од етапите однапред им посакувам успех, учење и многу забава. Thu, 12 Mar 2009 06:49:32 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Tekovni_proekti_Po_tragite_na_Via_Egnatia/Интервју за вработување http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Intervju_za_vrabotuvanje/Занимливо и инструктивно сведочење на Надежна која повеќе пати се има осврнување на овие теми од општеството. Секако дека познато ви е ова како ’добарден’, меѓутоа интересна е дебатата со големиот апологет за феудално и робовласничко општество Лавот-гравот. Wed, 11 Mar 2009 18:59:54 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Intervju_za_vrabotuvanje/Конкурс за веб-програмер/ка за апликација за Фејсбук http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Konkurs_za_veb-programerka_za_aplikacija_za_Fejsbuk/Објавувам конкурс за ангажирање веб-програмер/ка кој/а ќе треба да ми изработи апликација за Фејсбук, за потребите на магистерско истражување за улогата на социјалните мрежи на полето на интернет маркетинг. Wed, 11 Mar 2009 09:35:36 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Konkurs_za_veb-programerka_za_aplikacija_za_Fejsbuk/Поезија во U http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/Poezija_vo_U/Как да кам... Fri, 06 Mar 2009 13:17:15 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/Poezija_vo_U/Укради го овој филм (Trial) http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Ukradi_go_ovoj_film_Trial/Решивме да го реактивираме Сподели кино за прикажување на третото издание на Steal This Film - STF Trial. Се работи за третото (или транзитно) продолжение на Steal This Film, овој пат измиксано видео од првите два дела со додатни снимки поврзани со случајот против The Pirate Bay. Thu, 05 Mar 2009 08:47:41 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Ukradi_go_ovoj_film_Trial/Macedonia online: По стапките на Естонија? Не баш… http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Macedonia_online_Po_stapkite_na_Estonija_Ne_bash/Most traditional outlets don’t have an online-only team. When they do, they’re made up of so-called editors who simply publish offline content to the website and mix it with newswire stories. Thu, 05 Mar 2009 09:43:45 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Macedonia_online_Po_stapkite_na_Estonija_Ne_bash/Вест со решение за економската криза! http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/Vest_so_reshenie_za_ekonomskata_kriza/Едно време им се смеевме на Америте со нивните тривијални совети или предупредувања (e.g. „не седи врз запалена скара“), така? Е па истото ни дојде на врата: прво, немој да јадеш по ресторани, второ, навреме плаќај си ги сметките, и трето, не се откажувај од купување недвижнини, туку земи си кредит. Wed, 04 Mar 2009 00:15:54 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/Vest_so_reshenie_za_ekonomskata_kriza/Wifi мрежи во Скопје (дел од Скопје) http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Wifi_mrezhi_vo_Skopje_del_od_Skopje/Мапирање на wifi мрежи со слободни алатки (kismet, gpsd, python) и Google maps. Mon, 02 Mar 2009 23:15:34 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Wifi_mrezhi_vo_Skopje_del_od_Skopje/