Кајмакот / Irinka - гласаниhttp://kajmakot.softver.org.mk/korisnik/profil/Irinka/Послeдни гласови за статии од IrinkamkФранција: Речиси целиот јавен сектор користи софтвер со отворен код http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Francija_Rechisi_celiot_javen_sektor_koristi_softver_so_otvoren_kod/Речиси целата администрација (96 отсто) користи софтвер со отворен изворен код, според едно истражување на францускиот пазар на софтвер. Најкористени апликации се системите за управување со бази на податоци и системите за управување со содржини. Tue, 06 Oct 2009 13:40:07 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Francija_Rechisi_celiot_javen_sektor_koristi_softver_so_otvoren_kod/Put it On: Глобален онлајн натпревар за креатори на филмови http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Put_it_On_Globalen_onlajn_natprevar_za_kreatori_na_filmovi/Наградата на филмскиот натпреварот на Put it On е стипендија на Њујоршката филмска академија и парична награда од 5000 долари како прва награда во категориите за најдобар долгометражен, најдобар краток филм и најдобро актерско достигнување. Рок: 26 ноември 2009. Fri, 18 Sep 2009 20:02:20 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Put_it_On_Globalen_onlajn_natprevar_za_kreatori_na_filmovi/Електронска продавница на уникатни производи http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Elektronska_prodavnica_na_unikatni_proizvodi/Барате неповторливи работи? Сакате рачно изработени, неповторливи работи, оригинална облека, накит и додатоци ? Дали е тоа што ги барате? Сакате да им направите оригинален подарок на Вашите блиски? Fri, 18 Sep 2009 09:33:01 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Elektronska_prodavnica_na_unikatni_proizvodi/Фејсбук достигна 300 милиони корисници – и почна да заработува http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Fejsbuk_dostigna_300_milioni_korisnici_i_pochna_da_zarabotuva/По пет години и повеќе од 700 милиони долари инвестиции, Фејсбук сега генерира позитивен готовински тек, благодарение на неговите 300 милиони корисници ширум светот. Fri, 18 Sep 2009 11:53:23 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Fejsbuk_dostigna_300_milioni_korisnici_i_pochna_da_zarabotuva/Анкета за корисниците на Фејсбук од Македонија http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Anketa_za_korisnicite_na_Fejsbuk_od_Makedonija/Ако го користите Фејсбук и имате 3 минути време, ве молам повелете да одговорите на прашањето: „Што правите со огласите од македонските фирми кои се појавуваат најдесно од страна?“ Fri, 22 May 2009 11:00:16 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Anketa_za_korisnicite_na_Fejsbuk_od_Makedonija/Автоцензура во македонската блогосфера? http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Avtocenzura_vo_makedonskata_blogosfera/Од повеќе извори имам слушано дека бројот на написи и бројот на посетители на македонските блогови опаѓа, што е чудно ако се земе предвид дека бројот на луѓе со пристап до интернет во Македонија расте... Tue, 12 May 2009 12:10:14 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Avtocenzura_vo_makedonskata_blogosfera/Лиценците Криејтив комонс во Република Чешка http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Licencite_Kriejtiv_komons_vo_Republika_Cheshka/Локализираната верзија на лиценците Криејтив комонс беше промовирана на 15 април во Чешката Република, која стана педесет и втората јуриздикција на светско ниво којашто понуди локализирани Криејтив комонс лиценци. Tue, 28 Apr 2009 13:21:34 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Licencite_Kriejtiv_komons_vo_Republika_Cheshka/Европски награди за е-власт - 2009 http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Evropski_nagradi_za_e-vlast_-_2009/Случаите на добри пракси со кои се конкурира за Европските награди за е-власт – 2009, отсега може да се поднесуваат и преку интернет. Thu, 16 Apr 2009 08:47:50 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Evropski_nagradi_za_e-vlast_-_2009/Кејти Пери - Топол и ладен http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Kejti_Peri_-_Topol_i_laden/Кус осврт на симпатичниот видео-спот на Кејти Пери од филмофилска гледна точка. Sun, 12 Apr 2009 08:36:08 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Kejti_Peri_-_Topol_i_laden/Хрвати ќе патуваат во вселената http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Hrvati_kje_patuvaat_vo_vselenata/Хрватската туристичката агенција Уликс, која ја застапува американската компанија Вирџин галактик потврди дека има петмина заинтересирани Хрвати за комерцијален лет во вселената. Fri, 03 Apr 2009 09:05:45 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Hrvati_kje_patuvaat_vo_vselenata/Патики со систем за навигација http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/Patiki_so_sistem_za_navigacija/Системот за навигација одамна стана дел од стандардната опрема во поскапите автомобили, а од сега ќе можат да го користат и пешаците - во продажба се пуштени патики по цена од 120 долари со вграден ГПС. Fri, 03 Apr 2009 08:51:29 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/zabava/Patiki_so_sistem_za_navigacija/Работилница за дигитални приказни „Сите имаме минато“ http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Rabotilnica_za_digitalni_prikazni_Site_imame_minato/Во втората половина на март, Метаморфозис спроведе работилница за дигитално раскажување приказни, на која учество земаа членови од НВО „Доверба“ и лица зависни од дрога. Видеата на тројцата учесници, со нивна согласност, се достапни онлајн. Fri, 03 Apr 2009 08:28:06 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Rabotilnica_za_digitalni_prikazni_Site_imame_minato/Јаху казнет во Белгија поради неоткривање лични податоци http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Jahu_kaznet_vo_Belgija_poradi_neotkrivanje_lichni_podatoci/На 2 март, 2009 г., Јаху беше казнет од белгиски суд поради тоа што одби на Белгиските власти да им предаде лични податоци на лица за кои се води истрага за компјутерски криминал. Wed, 18 Mar 2009 13:08:42 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Jahu_kaznet_vo_Belgija_poradi_neotkrivanje_lichni_podatoci/Избори 2009 во тек е анализа на користењето на интернет во кампањите http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Izbori_2009_vo_tek_e_analiza_na_koristenjeto_na_internet_vo_kampanjite/Кои од многуте веб-сајтови, блогови и слично на кандидатите за политички функции се „вистински“ (официјални) и под реална контрола на кандидатите? И зошто партиите не ставаат линкови? Клучни прашања во процесот на анализа на користењето на интернет во рамки на предизборната кампања. Mon, 16 Mar 2009 13:11:04 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Izbori_2009_vo_tek_e_analiza_na_koristenjeto_na_internet_vo_kampanjite/Проекција 'Замисли си!' http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Proekcija_Zamisli_si/Во понеделник, 23.02.2009 со почеток во 19:30 часот во Кинотека на Република Македонија ќе се одржи проекцијата 'Замисли си', проект кој им дава слобода на младите луѓе да го искажат својот глас и да ја раскажат својата приказна на начин на кој навистина ќе бидат чуени и разбрани. Mon, 16 Feb 2009 10:17:15 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Proekcija_Zamisli_si/Научи некој што го сакаш да блогира http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Nauchi_nekoj_shto_go_sakash_da_blogira/... и немора да биде во чест за Св. Валентиново, нека биде атер за Св. Трифун, или атер за Јода и сл. Thu, 12 Feb 2009 11:48:29 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Nauchi_nekoj_shto_go_sakash_da_blogira/Официјален web - портал посветен на Никола Мартиноски http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Oficijalen_web_-_portal_posveten_na_Nikola_Martinoski/Конечно пуштен во оптек долго најавуваниот веб сајт за животот и делото на сликарот Никола Мартиноски. Wed, 04 Feb 2009 17:59:56 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Oficijalen_web_-_portal_posveten_na_Nikola_Martinoski/МЦМС ги бодреше нашите ракометари во Задар http://kajmakot.softver.org.mk/sport/MCMS_gi_bodreshe_nashite_rakometari_vo_Zadar/Неколку фотографии за време на натпреварите и неколку видео клипа од местото „Арсенал“ и од најдобрата навивачка публика.. евер.. Thu, 05 Feb 2009 20:38:04 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/sport/MCMS_gi_bodreshe_nashite_rakometari_vo_Zadar/Google Earth 5.0 знае и да гњури http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Google_Earth_50_znae_i_da_gnjuri/3D апликацијата Google Earth ја пушти својата петта верзија за преземање, со тоа што додаде историски слики, мапи на океанското дно и уште подобри опции за пат околу светот од вашиот десктоп. Tue, 03 Feb 2009 11:48:37 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Google_Earth_50_znae_i_da_gnjuri/Предлогот на ЕУ ги загрозува доверливите комуникации http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Predlogot_na_EU_gi_zagrozuva_doverlivite_komunikacii/Групите за граѓански права La Quadrature du Net, European Digital Rights (EDRi), AK Vorrat и Netzpolitik.org го повикуваат Европскиот парламент да се откаже од плановите за „доброволно задржување на подат Wed, 04 Feb 2009 14:15:00 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Predlogot_na_EU_gi_zagrozuva_doverlivite_komunikacii/