Кајмакот / GoodBytes - гласаниhttp://kajmakot.softver.org.mk/korisnik/profil/GoodBytes/Послeдни гласови за статии од GoodBytesmkПрифатете дека не постоите или ќе ве нема! http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Prifatete_deka_ne_postoite_ili_kje_ve_nema/Ако некој „северномакедонец“ се дрзне да ги слави историските личности и настани од Македонија, веднаш ќе следува укор од ЕУ, бидејќи ги навредува националните и идентитетски чувства на Грција, Бугарија... Како утеха ќе ни остане да ги славиме Индијана Џонс и Џемс Бонд Sat, 28 Nov 2009 15:38:04 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Prifatete_deka_ne_postoite_ili_kje_ve_nema/Пеколно бриселско сценарио за кршење на Македонците http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Pekolno_briselsko_scenario_za_krshenje_na_Makedoncite/Ако македонските „коминтерновски копилиња“ не може да ја голтнат целата уцена одеднаш, тогаш Брисел ќе им ја сервира на парче. Па најпрвин ќе треба Груевски до 7 декември да потпише за името, а за тоа ќе добиеме пусулче со датум за преговори. Mon, 23 Nov 2009 11:29:03 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Pekolno_briselsko_scenario_za_krshenje_na_Makedoncite/Антиквизацијата - кој прв почна! http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Antikvizacijata_-_koj_prv_pochna/Во периодот од 1794 до 1841 најмалку 14 истакнати грчки интелектуалци сметале и јавно пропагирале дека Античките Македонци не биле дел од хеленскиот свет и дека Македонците биле сметани за освојувачи на Античка Грција. Fri, 20 Nov 2009 11:31:43 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Antikvizacijata_-_koj_prv_pochna/Доста беше преговори! http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Dostabeshe_pregovori/На никого, ама баш на никого во целиот свет не му текнува на Грција да и каже: Луѓе, малку го претеравте, кочете. На никого не му паѓа на памет да се исшокира од шокантните ново-стари барања од грчка страна, туку целиот свет љубопитно се врти кон Македонија во исчекување на нејзиниот одговор. Mon, 16 Nov 2009 11:25:15 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Dostabeshe_pregovori/Грција нижи само успеси - на пат е ново вето http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Grcija_nizhi_samo_uspesi_-_na_pat_e_novo_veto/Со позициите на новата грчка влада, кои воопшто не се поинакви од тие на претходната, може само да го очекуваме истото она што неодамна го кажа нивната поранешна министерка за надворешни работи Бакојани - грчкото вето во Букурешт беше голем успех на нивната меѓународна политика. Tue, 10 Nov 2009 11:26:16 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Grcija_nizhi_samo_uspesi_-_na_pat_e_novo_veto/Срушениот ѕид од Берлин сé уште ја блокира Македонија http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Srusheniot_dzid_od_Berlin_s_ushte_ja_blokira_Makedonija/Ако резимираме, Европа за нас остана онаа старата, од 19 и 20 век, кога дискретно ја делеше Македонија, надевајќи се дека така дефинитивно ќе ја избрише од именикот на европските држави. Mon, 09 Nov 2009 11:35:06 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Srusheniot_dzid_od_Berlin_s_ushte_ja_blokira_Makedonija/Евро Балкан http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Evro_Balkan/Да кажеше некој потпретседател на партија на Македонците дека ќе ја ра­ди­ка­ли­зи­ра состојбата и оти Македонците ќе одат некаде без Ал­бан­ци­те, од Брисел и од Вашингтон ќе нe дигнеа на клоци. Sun, 08 Nov 2009 13:04:07 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Evro_Balkan/Брисел го бара Хаг, а го заборава Њујорк http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Brisel_go_bara_Hag_a_go_zaborava_Njujork/Дали со ваквото барање пред Македонија, Брисел и Атина ни кажуваат дека и преговорите под покровителство на ООН се мртви како и спогодбата? Ако, пак, ЕУ веќе не ги признава ни преговорите, ни Нимиц, ни мандатот на ООН, дали тоа значи дека таа ги презема преговорите? Thu, 29 Oct 2009 11:30:55 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Brisel_go_bara_Hag_a_go_zaborava_Njujork/Скопје го доби првиот хаклаб http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Skopje_go_dobi_prviot_haklab/КИКА е прва технолошка автономна зона што ќе се користи за промовирање и развој на еманципирачки технологии. Целта на основачите е да ја поттикнат креативната употреба на компјутерската технологија наспроти отуѓувањето и пасивното консумирање кои се најчеста асоцијацијa Sat, 17 Oct 2009 15:03:14 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Skopje_go_dobi_prviot_haklab/Стравот од девалвација ги олесни штедачите http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Stravot_od_devalvacija_gi_olesni_shtedachite/Уплашени од ненадејна девалвација, граѓаните и фирмите штедат во девизи и добиваат двојно пониски камати отколку што би добиле за штедни влогови во денари. Станува збор за повеќе милиони евра камати, кои наместо добивка за граѓаните и за фирмите, станаа лесен профит за македонските банки. Tue, 13 Oct 2009 13:52:49 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/biznis/Stravot_od_devalvacija_gi_olesni_shtedachite/„Бесплатен“ е слаба маркетинг стратегија http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Besplaten_e_slaba_marketing_strategija/Кога ќе помислите на Mozilla Firefox, на која негова особина прво ви текнува? Tue, 13 Oct 2009 21:35:02 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Besplaten_e_slaba_marketing_strategija/ЕУ: Политика за информатичко општество во наредните години http://kajmakot.softver.org.mk/politika/EU_Politika_za_informatichko_opshtestvo_vo_narednite_godini/Во рамките на сеопштата радост за позитивна препорака за преговори, да видиме кои се приоритетите што си ги имаат поставено постојните членки на ЕУ и заедницата како целина. Wed, 14 Oct 2009 20:24:33 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/EU_Politika_za_informatichko_opshtestvo_vo_narednite_godini/ПОЧИТ: http://kajmakot.softver.org.mk/sport/POChIT/Ф1 АЛМАНАХ НА ГРОБОТ НА СЕНА Thu, 15 Oct 2009 03:43:43 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/sport/POChIT/Мозочни болести кои даваат суперчовечки особини http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Mozochni_bolesti_koi_davaat_superchovechki_osobini/Една страница на Интернет: Brain Diseases I Wish I Had („Мозочни болести кои би сакал да ги имам“), резимирана со по еден краток коментар за секоја болест. Wed, 14 Oct 2009 17:30:00 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Mozochni_bolesti_koi_davaat_superchovechki_osobini/Книги што треба да се запалат како Енциклопедијата http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Knigi_shto_treba_da_se_zapalat_kako_Enciklopedijata/Список на книги што треба да ги снема од светлото на денот, а кои претставуваат голема пречка за развојот на нашите односи со братските ни народи на Грција, Бугарија, Србија и Албанија. Wed, 07 Oct 2009 10:25:40 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Knigi_shto_treba_da_se_zapalat_kako_Enciklopedijata/Франција: Речиси целиот јавен сектор користи софтвер со отворен код http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Francija_Rechisi_celiot_javen_sektor_koristi_softver_so_otvoren_kod/Речиси целата администрација (96 отсто) користи софтвер со отворен изворен код, според едно истражување на францускиот пазар на софтвер. Најкористени апликации се системите за управување со бази на податоци и системите за управување со содржини. Tue, 06 Oct 2009 13:40:07 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Francija_Rechisi_celiot_javen_sektor_koristi_softver_so_otvoren_kod/Енциклопедијата е само повод, причините се многу подлабоки http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Enciklopedijata_e_samo_povod_prichinite_se_mnogu_podlaboki/Апсурдно е да се бара оградување од научно дело (замислете: од претседателот и премиерот на државата!). Тоа е чисто мешање на политиката во науката. Mon, 05 Oct 2009 10:37:12 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Enciklopedijata_e_samo_povod_prichinite_se_mnogu_podlaboki/Енциклопедијата на МАНУ е плагијат на Википедија?! http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Enciklopedijata_na_MANU_e_plagijat_na_Vikipedija/За прекршувањето на лиценцата Википедија може да ја тужи МАНУ. Ако не знаете англиски, може да ви се најде локализираната верзија на претходната верзија на лиценцата, односно договорот за неекслузивно пренесување на авторските права: Наведи извор-Сподели под исти услови верзија 2.5 Македонија. Wed, 30 Sep 2009 08:40:08 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Enciklopedijata_na_MANU_e_plagijat_na_Vikipedija/И странци тврдеа дека ОНА е обучувана од Американци и од Британци http://kajmakot.softver.org.mk/politika/I_stranci_tvrdea_deka_ONA_e_obuchuvana_od_Amerikanci_i_od_Britanci/Не се „Википедија“ и македонските весници единствените што тврдат дека во конфликтот во 2001 година во Македонија и на Косово директно биле замешани и странски државјани, Американци, Британци, Германци, Хрвати на страната на УЧК и на ОНА како обучувачи и даватели на разни други услуги. Wed, 30 Sep 2009 10:19:22 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/I_stranci_tvrdea_deka_ONA_e_obuchuvana_od_Amerikanci_i_od_Britanci/Продавачите како една од најдискриминираните категории на работници. http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Prodavachite_kako_edna_od_najdiskriminiranite_kategorii_na_rabotnici/Лепаангелина сосема јасно и без филозофии ја отсликува состојбата на денешните продавачи, заборавени од правната држава и оставени на милоста на работодавачите. Посебно осврнете се на вториот дел од посот-ПРОДАВАЧИТЕ ДЕНЕС: Sun, 27 Sep 2009 00:26:46 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Prodavachite_kako_edna_od_najdiskriminiranite_kategorii_na_rabotnici/