Кајмакот / Flebur - гласаниhttp://kajmakot.softver.org.mk/korisnik/profil/Flebur/Послeдни гласови за статии од FleburmkФранција: Речиси целиот јавен сектор користи софтвер со отворен код http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Francija_Rechisi_celiot_javen_sektor_koristi_softver_so_otvoren_kod/Речиси целата администрација (96 отсто) користи софтвер со отворен изворен код, според едно истражување на францускиот пазар на софтвер. Најкористени апликации се системите за управување со бази на податоци и системите за управување со содржини. Tue, 06 Oct 2009 13:40:07 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Francija_Rechisi_celiot_javen_sektor_koristi_softver_so_otvoren_kod/Швајцарија: Политичарите бараат поголема застапеност на слободен софт. http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Shvajcarija_Politicharite_baraat_pogolema_zastapenost_na_sloboden_soft/Школото не сакало никакво друго решение освен MS, а политичарите се спротивставиле на тоа, „Ова иритира, особено кога станува збор за набавките од страна на училиштата, бидејќи државните и меѓународните примери покажуваат дека Линукс е валидна алтернатива“. Кај се нашиве политичари вака? Tue, 15 Sep 2009 09:19:07 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Shvajcarija_Politicharite_baraat_pogolema_zastapenost_na_sloboden_soft/Увид во оштетувањата на локалитетот Градиште, с. Граиште, Демир Хисар http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Uvid_vo_oshtetuvanjata_na_lokalitetot_Gradishte_s_Graishte_Demir_Hisar/Мој скромен обид во борбата против уништување на културното наследство на Република Македонија Wed, 09 Sep 2009 17:30:01 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Uvid_vo_oshtetuvanjata_na_lokalitetot_Gradishte_s_Graishte_Demir_Hisar/Рибаро - Од CABARET до OZ - под лиценцата на Криејтив Комонс http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Ribaro_-_Od_CABARET_do_OZ_-_pod_licencata_na_Kriejtiv_Komons/Оваа книга е првото дело на Јане Ѓорѓиоски познат како Рибаро. Печатеното издание го објави издавачката куќа „Аквариус пет“ во едицијата „Блог записи“. Од мене само честитки! Thu, 16 Apr 2009 08:34:15 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Ribaro_-_Od_CABARET_do_OZ_-_pod_licencata_na_Kriejtiv_Komons/Спорот за името во South Park? http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Sporot_za_imeto_vo_South_Park/Користејќи ги предностите на новиве медиуми, се одважив и им пишав на авторите на „South Park“. Навистина, без зезање, онака најотворено, пишав фино-лепо, па што биде нека биде. Отако френдовски ги испоздравив и им посакав убав спринг брејк, ги информирав за нашиве маки со Грците. Mon, 20 Apr 2009 15:14:30 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Sporot_za_imeto_vo_South_Park/Arwena - Археолошки дневник под лиценцата на Криејтив Комонс http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Arwena_-_Arheoloshki_dnevnik_pod_licencata_na_Kriejtiv_Komons/Им благодарам на сите луѓе кои изминативе години ме читаа, ми коментираа, ме подржуваа, посебно на оние кои березервно ми помагаа, ме советуваа и направија Археоблогот да добие една форма приемчива за секого. Ја добив првата битка во игрите без граници на војните без солзи. Show must go on … Thu, 23 Apr 2009 18:04:58 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Arwena_-_Arheoloshki_dnevnik_pod_licencata_na_Kriejtiv_Komons/САЕМ НА КНИГИ ЗА ИЧ ПАРИ http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/SAEM_NA_KNIGI_ZA_ICh_PARI/Мој пост, но сепак, корисен и за поширокиот аудиториум... :) Wed, 08 Apr 2009 21:59:51 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/SAEM_NA_KNIGI_ZA_ICh_PARI/Македонија - земја на сиромашни и богати http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Makedonija_-_zemja_na_siromashni_i_bogati/Најбогатите 20 насто од населението во државата сочинуваат 42 насто од вкупниот расположлив приход, додека најсиромашните 20 проценти имаат само 5 насто од приходот Thu, 09 Apr 2009 11:40:25 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Makedonija_-_zemja_na_siromashni_i_bogati/Бизаро Македонија http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Bizaro_Makedonija/Македонија е земја во која: никој ништо не прави заедно, луѓето се поделени, сите живеат под мотото „сите за еден“ т.е. за себе, земјата е неинтегрирана/поделена и необезбедена, во земјата никој не го држи зборот за она што го кажал и ветил... Thu, 19 Mar 2009 12:13:17 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Bizaro_Makedonija/The Economist за легализирањето на нелегалните дроги [Англиски] http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/The_Economist_za_legaliziranjeto_na_nelegalnite_drogi_Angliski/Legalisation would not only drive away the gangsters; it would transform drugs from a law-and-order problem into a public-health problem, which is how they ought to be treated. Governments would tax and regulate the drug trade, and use the funds raised to educate the public about the risks. Fri, 13 Mar 2009 14:46:17 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/The_Economist_za_legaliziranjeto_na_nelegalnite_drogi_Angliski/За ноите Квислизи http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Za_noite_Kvislizi/Дарвел уште еднаш ме фасцинираше со своите анти-историски рзмислувања Fri, 13 Mar 2009 19:25:09 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Za_noite_Kvislizi/Книгите низ Скопје http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Knigite_niz_Skopje/Дали сте го забележале трендот во декорирањето на јавни објекти од типот на кафетерии,ресторани, клубчиња и јас веќе не знам што, со книги горе, долу,лево,десно, абе сегде. Sat, 14 Mar 2009 15:59:56 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/kultura/Knigite_niz_Skopje/Како да заштедите 50 милиони евра http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Kako_da_zashtedite_50_milioni_evra/Француската национална полиција заштедила околу 50 милиони евра со употреба на слободниот канцелариски пакет ОпенОфис и мигрирала голем дел од работните станици на Убунту Линукс. Се планира до крајот на 2015 година сите работни станици да се мигрираат на Линукс. Thu, 12 Mar 2009 21:03:26 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/Kako_da_zashtedite_50_milioni_evra/Харемски режими http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Haremski_rezhimi/„Тие се проблемите со кои ќе се борат политичарите, моделите од кои се ужаснуваат мајките, страшила од приказните за деца, наши невидливи сограѓанки, замолчени суштества кои не се ниту жени, а уште помалку мажи, или помалку жени, а речиси никогаш човечки суштества.“ Fri, 13 Mar 2009 11:27:28 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/seshto/Haremski_rezhimi/5г. Лугола, група на корисници на GNU/Linux од Битола http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/5g_Lugola_grupa_na_korisnici_na_GNULinux_od_Bitola/Линуксаши и Линуксашки, Вие кои користите и Вие кои размислувате допрва да користите GNU/Linux, почитувани екселенции, младински задруги, подружни единици и кооперации: Fri, 13 Mar 2009 11:27:05 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/tehnologija/5g_Lugola_grupa_na_korisnici_na_GNULinux_od_Bitola/Интервју за вработување http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Intervju_za_vrabotuvanje/Занимливо и инструктивно сведочење на Надежна која повеќе пати се има осврнување на овие теми од општеството. Секако дека познато ви е ова како ’добарден’, меѓутоа интересна е дебатата со големиот апологет за феудално и робовласничко општество Лавот-гравот. Wed, 11 Mar 2009 18:59:54 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/blogovi/Intervju_za_vrabotuvanje/Изборна калакурница http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Izborna_kalakurnica/Предизборна анализа. Mon, 09 Mar 2009 17:18:24 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Izborna_kalakurnica/Македонски јазик на една од најгледаните емисии на грчката телевизија http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Makedonski_jazik_na_edna_od_najgledanite_emisii_na_grchkata_televizija/Да можев да ја најдам снимката, убаво ќе беше... Thu, 12 Mar 2009 12:42:41 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/vesti/Makedonski_jazik_na_edna_od_najgledanite_emisii_na_grchkata_televizija/Тековни проекти: По трагите на Via Egnatia http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Tekovni_proekti_Po_tragite_na_Via_Egnatia/Би сакала информацијата за овој проект малку поинтензивно да се дистрибуира преку интернетот и да стигне до сите заинтересиранои луѓе, независно дали се научници или љубители на старините. На сите што ќе учествуваат во било која од етапите однапред им посакувам успех, учење и многу забава. Thu, 12 Mar 2009 06:49:32 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/nauka/Tekovni_proekti_Po_tragite_na_Via_Egnatia/Грција да се откаже од оспорување на македонското малцинство http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Grcija_da_se_otkazhe_od_osporuvanje_na_makedonskoto_malcinstvo/Да се фокусира на заштита на правата на самоопределување, слободата на изразување и на здружување на овие заедници. Thu, 05 Mar 2009 13:41:11 -0000http://kajmakot.softver.org.mk/politika/Grcija_da_se_otkazhe_od_osporuvanje_na_makedonskoto_malcinstvo/