Што е Кајмакот?

Кајмакот е интерактивен интернет сервис кој содржи врски до интересни интернет статии од македонски страници или македонски автори. Интересните статии испливуваат на површина со гласање на уредниците - урeдници сте вие посетителите.
Повеќе.

Свежи страници

Гласајте за штотуку објавените страници и направете ги популарни.

 

Пријави страница

Пријавете интересна страница за да ја споделите со останатите.

Кајмакот се пензионира на 10.04.2010. Ова што го гледаш е статичка верзија преземена на 10.04.2010. Од април 2007 до април 2010 на Кајмак.от се регистрираа 1.449 корисници и пријавија 5938 страници. Гласаа 58.519 пати и 2.517 страници станаа популарни. Од април 2007 корисниците коментариаа 14.889 пати и 11.641 пати гласаа за туѓите коментари на страниците.

Не сме биле само ние луди...

пријавена од zlochko пред 1 година. (www.a1.com.mk)

...сме имале слични на нас и во најблиското опкружување.

станала популарна пред 1 година | проблем? |  кој гласал? |  категорија: Политика

За да коментирате треба да се најавите или регистрирате.


 • -2 гласови

  кога сме веќе кај сличноста, .. кај тоа, како и други прават ко ние или ние како нив,еве друга идентична сличност ,станата реалност (при нас)

  http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?...

 • -1 глас

  Изгледа учат Бугарите од лудите Германци и Австријци :)
  http://en.wikipedia.org/wiki/Kirchensteu...

 • +2 гласови

  па во повеќето изгледа само „членовите на црквите“ плаќаат. во исланд само сите плаќаат, но имаат право на избор меѓу црквата и универзитетот.

  инаку се надевам ќе имаме линкови до истиве земји кога ќе збориме за инфраструктура, образование, јавен транспорт, независно судство и слични придобивки.

 • +1 глас

  Кога се чита треба да се прочита, нели :)

  Wikipedia, quote: "The church tax is only paid by members of the respective church. People who are not member of a church tax-collecting denomination do not have to pay it".

 • +4 гласови

  А Господ да плаќа данок на приход?

 • +3 гласови

  ...плаќа исто толку колку што тебе ти даваат фискална во црква.

 • +3 гласови

  Не ми е јасно: дали верскит заедници не плаќаат данок, или плаќаат паушално (без фискални сметки)?

 • +1 глас

  Кај нас не плаќаат. Во многу држави е така. А таму кај што плаќаат, таму сумите се само симболични. Во Бугарија очигледно црквите наплаќаат данок! :))

 • -1 глас

  jetLi еееехх ај да не претеруваме.. овдека другарчињата читаат само онолку колку ги интересира и дигаат ручна чим ’почнува да не одговара’

  инаку во врска со тоа германскиот црквен данок,тоа е посебно нешто, зошто стапува во сила после 2св.војна кога црквите и сите други култ објекти се разрушени,срушенени,полудемолирани,оштетени..

  данокот директно ти е земен од работодавачот со се другите социјални давачки и секако дека можеш да кажеш ЈАС за тоа нема да контрибуирам.
  Но, како што е нашиов народец(а и др. аусландери) се повеќето неписмени или страв им е да побараат такво нешто или никогаш нема да слушнат дека не е обавезен тој данок шират дезинформации вака од една страна а од друга пак имаш дечки кои читаат линкови ама не ги дочитуваат до крај и сл.:))

 • +1 глас

  боже луѓе што ви е? ми се нафрливте на мене како јас да ќе ви собирам пари за данок. само сакав да кажам дека црквите и во други земји собираат данок, нешто што верувам дека на многу не им е познато!
  @рокси, за у германија не знам, ама во австрија ако се декларираш како католик *мораш* да плаќаш данок. за у германија не знам а до душа не ме ни интересира.
  патем, за да нема забуни ја сум против такви даноци и ако се воведе (задолжителен) црковен данок кај нас, ќе бидам во првите борбени редови против тоа :)