Што е Кајмакот?

Кајмакот е интерактивен интернет сервис кој содржи врски до интересни интернет статии од македонски страници или македонски автори. Интересните статии испливуваат на површина со гласање на уредниците - урeдници сте вие посетителите.
Повеќе.

Свежи во категорија

Гласајте за штотуку објавените страници од оваа категорија и направете ги популарни.

 

Пријави страница

Пријавете интересна страница за да ја споделите со останатите.



Топ 10 седмицава

  сите топ листи...

  Кајмакот се пензионира на 10.04.2010. Ова што го гледаш е статичка верзија преземена на 10.04.2010. Од април 2007 до април 2010 на Кајмак.от се регистрираа 1.449 корисници и пријавија 5938 страници. Гласаа 58.519 пати и 2.517 страници станаа популарни. Од април 2007 корисниците коментариаа 14.889 пати и 11.641 пати гласаа за туѓите коментари на страниците.

  Ова е листа на статиите кои штотуку станале популарни благодарение на вашите гласови. Можете да гласате за статиите кои Ви се интересни. Се разбира гласајте и за свежите статии и помогнете да станат популарни.

  Медицината во Ѕвездени Патеки

  пријавена од Scorponok популарна пред 1 година, 7 месеци. (maktrek.blogspot.com)

  Како може да се спореди медицината во Стар Трек со онаа од 60-тите и какви се споредбените подобрувања денес?

  0 коментари | проблем? | категорија: Наука

  Како функционира Холодекот?

  пријавена од Scorponok популарна пред 1 година, 7 месеци. (maktrek.blogspot.com)

  Објаснување за Холодекот во Ѕвездени Патеки.

  5 коментари | проблем? | категорија: Наука

  Археолошка логика

  пријавена од oksimoron популарна пред 1 година, 7 месеци. (arheo.com.mk)

  Логика батка! :)

  0 коментари | проблем? | категорија: Наука

  Како функционира Ворп погонот?

  пријавена од Scorponok популарна пред 1 година, 8 месеци. (maktrek.blogspot.com)

  Објаснување за Ворп погонот кој ги движи бродовите во Ѕвездени Патеки.

  9 коментари | проблем? | категорија: Наука

  ЗАБРАНЕТА АРХЕОЛОГИЈА

  пријавена од виолетова популарна пред 1 година, 8 месеци. (patotnadusite.blog.com.mk)

  Сто и четириесет години научниците прават напор да ја докажат Дарвиновата теорија. Недостигаат многу алки, не една. A научниците кои ги доведуваат во прашање прифатените догми, секогаш биле исфрлани од расправата, исмевани, дури останувале и без работа.

  16 коментари | проблем? | категорија: Наука

  Тентов, Бошевски и античка Македонија

  пријавена од dino популарна пред 1 година, 8 месеци. (grammata.blog.com.mk)

  Критика на акад. П. Илиевски на „откритието“ на Тентов, Бошевски и на нивното „читање“ на демотскиот дел на каменот од Розета. Иако стручен, текстот на акад. Илиевски е неверојатно лесно читлив и целосно го демистифицира „обидот“ на горе спомнативе.

  5 коментари | проблем? | категорија: Наука

  Збирка на старовремски книги и Криејтив комонс

  пријавена од razvigor популарна пред 1 година, 8 месеци. (razvigormk.blogspot.com)

  Дамјан праша: „...делата од XIX и правата половина на XX век некој ги лиценцирал под Криејтив комонс??? како е можно тоа? по секое правило овие дела мора да бидат public domain“. - Ваистина, авторските права за книгите се истечени, ама и самата збирка е ново авторско дело...

  1 коментар | проблем? | категорија: Наука

  Чиле: Ученик фрли вода во фацата на министерот за образование

  пријавена од ignatova популарна пред 1 година, 8 месеци. (mk.globalvoicesonline.org)

  Во Чиле, ученик на кој му е дојдено преку глава од репресијата и затворањето на учесниците во протестите за новиот закон за образование фрла вода во фацата на министерот за образование.

  3 коментари | проблем? | категорија: Наука

  Дигиталниот архив на македонскиот јазик со лиценца од Криејтив комонс

  пријавена од razvigor популарна пред 1 година, 8 месеци. (cc.org.mk)

  Неодамна објавениот сајт на Дигиталниот архив на македонскиот јазик на Истражувачкиот центар за ареална лингвистика на МАНУ, наменет за промоција на ретки е-книги, ги лиценцира објавените дела лиценцата Криејтив комонс Наведи извор 2.5 Македонија.

  1 коментар | проблем? | категорија: Наука

  Зошто МАНУ повторно молчи?!

  пријавена од GoodBytes популарна пред 1 година, 9 месеци. (kurir.com.mk)

  Интелектот кој не се става во функција, останува неупотреблив, а со тоа и безвреден. Но, ако се работи за институција за која сите ние одвојуваме, тогаш имаме секое право да го кренеме гласот и да побараме одговорност. Катанец за МАНУ.

  5 коментари | проблем? | категорија: Наука

  Го изгубив лозинката!

  пријавена од gemidjy популарна пред 1 година, 9 месеци. (reklama5.com.mk)

  Не сакам да му правам реклама на сајтот, ама ми беше многу смешно ова. :) (форма за ресетирање на лозинка).

  5 коментари | проблем? | категорија: Наука

  Дај бе еден череп, па џанам бил и кристален

  пријавена од Arwena популарна пред 1 година, 10 месеци. (arheo.com.mk)

  Во пресрет на четвртиот дел од серијалот за Индијана Џонс ...

  0 коментари | проблем? | категорија: Наука

  Myth: Busted!

  пријавена од jpetrov популарна пред 1 година, 11 месеци. (jovansblog.dobroutro.com)

  Потера по нови привиденија на велигденските јајца. Или како прекинав да се грижам и научив да го сакам Алберт Ајнштајн.

  0 коментари | проблем? | категорија: Наука

  Решена мистеријата за супермасивните црни дупки

  пријавена од vojdan популарна пред 1 година, 11 месеци. (tehnologija.com.mk)

  Докажувањето на теоријата за сумермасивните црни дупки претставуваше проблем се до сега. Alan Marscher од Универзитетот во Бостон уверува дека конечно имаат цврсти докази за овој феномен и доволно докази за докажување на досегашните претпоставки....

  0 коментари | проблем? | категорија: Наука

  Романтичен нац(ионал)ист

  пријавена од ribaro популарна пред 1 година, 11 месеци. (arheo.com.mk)

  „Денешните светски нации благо кажано, се турбо фолк ново компонирани...“

  0 коментари | проблем? | категорија: Наука

  Почина авторот на теоријата на хаосот

  пријавена од strajkoski популарна пред 1 година, 11 месеци. (www.a1.com.mk)

  Американскиот научник Едвард Лоренц, идеен творец на теоријата на хаосот и ефектот на пеперутката, почина во 91-та година од животот.

  0 коментари | проблем? | категорија: Наука

  Авантурите на Дино

  пријавена од dino популарна пред 1 година, 11 месеци. (www.dino.com.mk)

  Страна за најмладите, образование низ игра, за првпат образовен софтвер на македонски јазик, развиен во Македонија.

  9 коментари | проблем? | категорија: Наука

  Дајте ми два три-податока и јас ќе ви конструирам вистина

  пријавена од Arwena популарна пред 1 година, 12 месеци. (arheo.com.mk)

  Неколку факти можат да конструираат вистина. Но со блоговите и блогосверата дадена ви е моќ и имате можност да учествувате во создавањето на дел од историјата. Затоа не чекајте, блогирајте. Што ќе биде вистина, а што реалност, ќе покаже времето.

  0 коментари | проблем? | категорија: Наука

  ПЛАНЕТАТА КОЈА НЕДОСТАСУВА

  пријавена од виолетова популарна пред 2 години, 2 месеци. (patotnadusite.blog.com.mk)

  Сите математички формули кои ја објаснуваат оддалеченоста меѓу планетите сугерираат дека треба да постои планета меѓу Марс и Јупитер. Постои мислење дека астероидите во појасот измеѓу овие две планети се всушност остатоци од планетата која недостига.

  0 коментари | проблем? | категорија: Наука

  ТВ-серијата „Космос“ со Карл Саган - цела на интернет

  пријавена од GoodBytes популарна пред 2 години, 2 месеци. (razvigormk.blogspot.com)

  Една од најпопуларните документарни серии на светот, „Космос“ со Карл Саган, е достапна за гледање и симнување. Би било супер некоја наша национална телевизија да ја репризира серијава.

  4 коментари | проблем? | категорија: Наука