Што е Кајмакот?

Кајмакот е интерактивен интернет сервис кој содржи врски до интересни интернет статии од македонски страници или македонски автори. Интересните статии испливуваат на површина со гласање на уредниците - урeдници сте вие посетителите.
Повеќе.

Свежи страници

Гласајте за штотуку објавените страници и направете ги популарни.

 

Пријави страница

Пријавете интересна страница за да ја споделите со останатите.

Кајмакот се пензионира на 10.04.2010. Ова што го гледаш е статичка верзија преземена на 10.04.2010. Од април 2007 до април 2010 на Кајмак.от се регистрираа 1.449 корисници и пријавија 5938 страници. Гласаа 58.519 пати и 2.517 страници станаа популарни. Од април 2007 корисниците коментариаа 14.889 пати и 11.641 пати гласаа за туѓите коментари на страниците.

Генетска споредба на балканските народи во однос на античките

пријавена од sead93 пред 1 година, 5 месеци. (mislam.blogspot.com)

Oткритијата кои iGENEA ги објави за Македонија и за соседните земји...текстот е достпен и на англиски.

станала популарна пред 1 година, 5 месеци | проблем? |  кој гласал? |  категорија: Наука

За да коментирате треба да се најавите или регистрирате.


 • +1 глас

  Самата статистика објавена на форумот е проблематизирана. Оние кои ќе се потрудат да ја прочитаат целата нишка на форумот, ќе можат да видат дека на крајот на краиштата... статистиката што е објавена е „срање“. Ако не ми верувате мене, читајте... Ако сакате скратено барајте ги постовите на форумот потпишани со:

  1) How about Some Logic (кој го објаснува изворот на статистиката за лаиците да можат да разберат)

  2) iGENEA

  3) Scientist (со чие мислење целосно се согласувам иако сум генетски недоволно едуциран)

  4) преписката со Get Real

  5) Како дополнување на тоа што GoodBytes го цитираше како апел, ја би го додал и:

  „Please, consider:
  A macedonian test doesn\'t exist! We analyse primitives tribes like celtic, germain, iberian, slavs, wandal, arab and also macedonian for examples.

  Differ between antic folk and actual country.“

 • +1 глас

  Патем, ако се просурфате ќе видите дека примерокот за истражувањата во Македонија бил мал. Јас најдов едно оксфордско истражување, цитирано како извор на википедија каде големината на примерокот е 79 испитаници. Ова не значи дека во секоја ситуација тоа е мал примерок, но веројатно во генетски истражувања тоа е така. На пример во некои земји, резултатите од статистиката добиена од мал примерок сериозно се разликувале од резултатите добиени со поголем примерок.

 • +1 глас

  кotle respect, многу поштуем аргуменитрани и осмислени коментари, без разлика дали се сложувам со нив. Во случајов поентиве се сосема наместо. Мислам дека бројкиве не се баш нешто библиски цврсти.

 • +1 глас

  За тие кои сакаат поверодостојни резултати, во иднина ќе има се' повеќе генетски истражувања, имајќи во предвид дека оваа технологија дури неодамна стана подостапна за научниците. Друга работа, институтот може за пари да направи генетска анализа на поединци, па секој може да си го провери своето семејно потекло - што е веќе конкретен научен факт. Некои луѓе на форумот кажуваат дека си направиле тестирање.

 • +1 глас

  релевантни истражувања се кога примерокот не се одбира сам :-), туку истражувачите го бираат според некаков принцип. оттука, ако методата за генетска анализа станува поефтина и подостапна до истражувачите, тоа ќе доведе до порелевантни истражувања. но таквите институти кои нудат на поединци можност за тестирање, нема да обезбедат релевантна база на податоци, барем не додека базата, според нации на пример, не стане премногу голема.

 • +1 глас

  И сега може да си провери секој, нормално ако имаш да одвоиш 100-тина $ кај др. Спенсер Genographic Project: https://www3.nationalgeographic.com/geno...
  iGENEA labs: http://www.igenea.com/index.php?c=30
  (120-650 евра)

  Па постирајте резултати :-)

  Баш

 • +1 глас

  Кажете ми уште еднаш, ве молам: зошто воопшто ми треба да имам мапа на гените? Зошто воопшто некому му треба? (освен да докаже татковство, хехе)
  Што е битно дали некој мој пра-пра-пра-пра-пра-предок бил потомок на Џингис кан, Александар Велики или Крал Артур?

 • +1 глас

  Не е битно, точно. Грција во суштина има два аргумента како инспирација за спорот со името: а) стравот од нашиот наводен иредентизам и б) нашето наводно словенско наследство заради кое немаме право на старогрчката историја.

  Истражувањата само ќе ја потврдат лагата во второто тврдење. А за иредентизмот, врвен критериум е моментната реалност, нели?

 • +2 гласови

  па да... испитувањето на генетското потекло заради политика е глупо, се додека генетиката не докаже (а докажа) дека арапите и евреите потекнуваат од иста линија, од постоечките 18 кои се забележуваат во човештвото. кога ќе им се смират страстите - закрвените народи ќе сфатат дека се фактички браќа. а и сите сме браќа - имаме една мајка и еден татко.

 • +1 глас

  Молам да ми презентираш емпириски доказ за твоето последно тврдење дека имаме исти родители. Фала многу! :)

 • +2 гласови

  Сомничав си затоа што не гледаш National Geographic на кабловска: „Human Journey“ објаснува дека сите потекнуваме од африкански Адам.

  Овде имаш текст: http://ngm.nationalgeographic.com/2006/0...
  ... а овде видео (вреди да се види): http://ngm.nationalgeographic.com/2006/0...

  Скрати малку на порното и гледај малку научни серии. :)

 • +2 гласови

  OMG?!?! МЕ СНИФАШ?!?!?!

  Јас ветувам дека ќе намалам на порњави, ако ти појдеш на јога курс... breath in... breath out... relax and think on positive things... breath in... breath out. ;)))

 • +1 глас

  и vordan ти напишал... но да... се претпоставува дека целото човештво потекнува од исти родители. за мајката се знае некое време, за таткото од скоро.

 • +1 глас

  Тргна на шала. Добро е!