Што е Кајмакот?

Кајмакот е интерактивен интернет сервис кој содржи врски до интересни интернет статии од македонски страници или македонски автори. Интересните статии испливуваат на површина со гласање на уредниците - урeдници сте вие посетителите.
Повеќе.

Свежи во категорија

Гласајте за штотуку објавените страници од оваа категорија и направете ги популарни.

 

Пријави страница

Пријавете интересна страница за да ја споделите со останатите.Топ 10 седмицава

  сите топ листи...

  Кајмакот се пензионира на 10.04.2010. Ова што го гледаш е статичка верзија преземена на 10.04.2010. Од април 2007 до април 2010 на Кајмак.от се регистрираа 1.449 корисници и пријавија 5938 страници. Гласаа 58.519 пати и 2.517 страници станаа популарни. Од април 2007 корисниците коментариаа 14.889 пати и 11.641 пати гласаа за туѓите коментари на страниците.

  Ова е листа на статиите кои штотуку станале популарни благодарение на вашите гласови. Можете да гласате за статиите кои Ви се интересни. Се разбира гласајте и за свежите статии и помогнете да станат популарни.

  Мозочни болести кои даваат суперчовечки особини

  пријавена од strumjan популарна пред 5 месеци, 3 седмици. (mislam.blogspot.com)

  Една страница на Интернет: Brain Diseases I Wish I Had („Мозочни болести кои би сакал да ги имам“), резимирана со по еден краток коментар за секоја болест.

  0 коментари | проблем? | категорија: Наука

  Како работи TIME.mk ?

  пријавена од starchild популарна пред 6 месеци, 1 седмица. (www.time.mk)

  Сите детали за тоа како работи TIME.mk Оваа статија е дел од ICT Innovations Conference (http://ict-act.org/) одржана во Охрид, од 28 до 29 Септември 2009.

  0 коментари | проблем? | категорија: Наука

  Македонци работеа на Терминатор!

  пријавена од DImce популарна пред 10 месеци. (www.vecer.com.mk)

  Во новиот хит, Арнолд Шварценегер не го спасува светот, но од скопското студио "Фх3х" работеа 42 кадри, односно на три минути од "Терминатор 4: Спасување"

  2 коментари | проблем? | категорија: Наука

  Духови, гробови и останати салтанаати

  пријавена од Arwena популарна пред 11 месеци, 4 седмици. (arheo.com.mk)

  Додека не се проверат сите опциии и не се отстрани било каква можност за сомнеж, научната јавност треба да биде лишена од вакви турбулентни емоционални медиумски опсервирања. Не ми е јасно зошто мораме преку техника на самодефиниција низ порекнување, да потврдуваме било каков идентитет.

  6 коментари | проблем? | категорија: Наука

  Тековни проекти: По трагите на Via Egnatia

  пријавена од Arwena популарна пред 1 година. (arheo.com.mk)

  Би сакала информацијата за овој проект малку поинтензивно да се дистрибуира преку интернетот и да стигне до сите заинтересиранои луѓе, независно дали се научници или љубители на старините. На сите што ќе учествуваат во било која од етапите однапред им посакувам успех, учење и многу забава.

  1 коментар | проблем? | категорија: Наука

  Македонија до 2050 година ќе се претвори во пустина

  пријавена од zlochko популарна пред 1 година, 1 месец. (www.a1.com.mk)

  Со оваа изјава, Ордан Чукалиев, деканот на факултетот за Земјоделие и Храна предупредува за намалените врнежи и нерационалното трошење на водата во индустријата, земјоделието и особено во град Скопје.

  6 коментари | проблем? | категорија: Наука

  Дигитален архив на македонскиот јазик

  пријавена од Arwena популарна пред 1 година, 1 месец. (damj.manu.edu.mk)

  Победник во категоријата е-наука на Светскиот самит за информатичко општество - Македонија 2009. Чисто колку да се знае дека сепак во МАНУ има и луѓе кои нешто работат.

  2 коментари | проблем? | категорија: Наука

  Гените не може да ја потврдат „чистота“ на нациите

  пријавена од razvigor популарна пред 1 година, 2 месеци. (razvigor.blog.com.mk)

  Во врска со генетската генеологија, од еднаква важност е да се знае што може да се дознае и што не може да се дознае.

  0 коментари | проблем? | категорија: Наука

  Новата фунција на Александар и можностите на една “антиквизација”

  пријавена од woona популарна пред 1 година, 2 месеци. (vuna.info)

  сум се распишал

  9 коментари | проблем? | категорија: Наука

  Многу неморал и премалку објективност и кај научниците

  пријавена од Lavot популарна пред 1 година, 2 месеци. (dnevnik.com.mk)

  Половина век имавме историја, па и археологија, уште подефектна од комшиските, бидејќи претставува реинтерпретирање на нивните ставови

  31 коментари | проблем? | категорија: Наука

  Светот после Александар

  пријавена од Lavot популарна пред 1 година, 2 месеци. (www.taratur.com)

  Многумина од незнаење го нарекуваат убиец, крволочен освојувач кој газел се` пред себе, многумина пред грчкиот притисок не сакаат да имаме ништо со него, но знаете ли дека освен што го слави целиот свет, научниците го сметаат Александар за најголемиот истражувач на сите времиња?

  40 коментари | проблем? | категорија: Наука

  Македонска мистерија

  пријавена од sinbos популарна пред 1 година, 2 месеци. (www.worldpress.org)

  Јас прв пат слушам за ова место...Прочитајте,доста интересно!

  5 коментари | проблем? | категорија: Наука

  Рунтава семакедонска карта на светот

  пријавена од woona популарна пред 1 година, 2 месеци. (vuna.info)

  и треба доработка, застарена е (октомври 2008)

  0 коментари | проблем? | категорија: Наука

  Кралството на Античките Босанци

  пријавена од Arwena популарна пред 1 година, 3 месеци. (arheo.com.mk)

  Во неверојатната кампања за признавање на идентитетите, најновата нелустрирана и нецензурирана историја на Балканот зборува за Кралството на Античките Босанци и највиокиот технички градителски дострел на Леденото Доба - Пирамидата во Високо. :)))

  0 коментари | проблем? | категорија: Наука

  Како убив артефакт

  пријавена од Arwena популарна пред 1 година, 3 месеци. (arheo.com.mk)

  или со други зборови поднасловот на овој мој пост е непубликувањето на наодите кои се болна точка на македонската археологија. Само што ретко кој има доблест за тоа да зборува јавно.

  0 коментари | проблем? | категорија: Наука

  Исус Христос не се родил на 25. декември, туку на 17. јуни

  пријавена од gdamjan популарна пред 1 година, 4 месеци. (www.makfax.com.mk)

  Австралиските астрономи тврдат дека ја разрешиле мистеријата на раѓање на Исус Христос...

  16 коментари | проблем? | категорија: Наука

  Археолошки впечатоци од 20 симпозиум на МАНД

  пријавена од ribaro популарна пред 1 година, 4 месеци. (arheo.com.mk)

  „На овој симпозиум како на ниту еден досега, имаше совршено грозни презентации. На некои колеги не само што би им забранила да истражуваат, туку би им ја одземала титулата археолог за ,,век и веков”...

  1 коментар | проблем? | категорија: Наука

  Инфлацијата заврши... започна дефлација, а наскоро ќе има депресија!

  пријавена од zlochko популарна пред 1 година, 4 месеци. (www.elliottwave.com)

  ...или барем така тврдат одредени економски познавачи. Затоа на Обама му предвидуваа ватрено крштевање веќе после 3-4 месеци од инаогурацијата. И куриозитет: кога пазарот на кредити пропаѓа, банките се префрлаат на следната опција - позајмици за воена индустрија, те. нов глобален конфликт.

  0 коментари | проблем? | категорија: Наука

  Генетска споредба на балканските народи во однос на античките

  пријавена од sead93 популарна пред 1 година, 5 месеци. (mislam.blogspot.com)

  Oткритијата кои iGENEA ги објави за Македонија и за соседните земји...текстот е достпен и на англиски.

  15 коментари | проблем? | категорија: Наука

  Вероучение не е за нас

  пријавена од jpetrov популарна пред 1 година, 7 месеци. (mislam.blogspot.com)

  „воведувањето веронаука во јавното образование значи силување на базичните принципи врз кои стојат науката и образованието, особено на методите за доаѓање до научни вистини“

  4 коментари | проблем? | категорија: Наука