Што е Кајмакот?

Кајмакот е интерактивен интернет сервис кој содржи врски до интересни интернет статии од македонски страници или македонски автори. Интересните статии испливуваат на површина со гласање на уредниците - урeдници сте вие посетителите.
Повеќе.

Свежи страници

Гласајте за штотуку објавените страници и направете ги популарни.

 

Пријави страница

Пријавете интересна страница за да ја споделите со останатите.

Кајмакот се пензионира на 10.04.2010. Ова што го гледаш е статичка верзија преземена на 10.04.2010. Од април 2007 до април 2010 на Кајмак.от се регистрираа 1.449 корисници и пријавија 5938 страници. Гласаа 58.519 пати и 2.517 страници станаа популарни. Од април 2007 корисниците коментариаа 14.889 пати и 11.641 пати гласаа за туѓите коментари на страниците.

Made in Europe

пријавена од gdamjan пред 10 месеци, 2 седмици. (www.okno.mk)

Историчарот Гај Маршал со години ги проучувал возвишените претстави на Швајцарците за нивното средновековно минато. На еден конгрес ... наместо да го одржи своето предавање на локална тема, Маршал ги повикал учесниците на собирот да ги споредат националните истории на европските земји.

проблем? |  кој гласал? |  категорија: Култура

За да коментирате треба да се најавите или регистрирате.


  • +1 глас

    ...Тука, пред сè, спаѓаат митовите за потеклото на народите и основањето држави, бидејќи на сите им било важно да го сместат настанувањето на својата нација во што е можно подлабокото минато. Дали се работи за Хуни или Унгарци, Готи или Шпанци, Викинзи, Англосаксонци, Хелветијци или Гали - сите опширно го опевале племето од мрачните шуми од кои наводно настанала нивната национална држава...

  • +1 глас

    ...Следната задача била составување пантеон од херои, при што се земало сè што ќе паднело под рака: во Шведска - кралевите Густав Адолф или Карло ХII, во Чешка - реформаторот Хус, во Италија - поетот Данте, во Унгарија - свети Стефан, во Швајцарија - обичните селани Тел и Винкелрид. Една од средишните константи на големите национални наративи е и заколнатиот непријател. Гај Маршал забележал дека тој често е претставен како декадентен и феминизиран слабак...