Што е Кајмакот?

Кајмакот е интерактивен интернет сервис кој содржи врски до интересни интернет статии од македонски страници или македонски автори. Интересните статии испливуваат на површина со гласање на уредниците - урeдници сте вие посетителите.
Повеќе.

Свежи страници

Гласајте за штотуку објавените страници и направете ги популарни.

 

Пријави страница

Пријавете интересна страница за да ја споделите со останатите.

Кајмакот се пензионира на 10.04.2010. Ова што го гледаш е статичка верзија преземена на 10.04.2010. Од април 2007 до април 2010 на Кајмак.от се регистрираа 1.449 корисници и пријавија 5938 страници. Гласаа 58.519 пати и 2.517 страници станаа популарни. Од април 2007 корисниците коментариаа 14.889 пати и 11.641 пати гласаа за туѓите коментари на страниците.

Јавни работи на македонските унверзитети

пријавена од gdamjan пред 1 година, 12 месеци. (www.softver.org.mk)

Веќе ми е прилично јасно дека во македонија не постои чувство за јавни работи (Res publica). Еве уште еден доказ на филолошкиот факултет.

станала популарна пред 1 година, 12 месеци | проблем? |  кој гласал? |  категорија: Култура

За да коментирате треба да се најавите или регистрирате.


  • +1 глас

    Ова е поширок проблем и не го засега само ФФ. Голем процент од научните трудови во МК не се јавно достапни, иако тоа е основа да бидеш референциран според што се мери квалитетот на определен труд и научник кој стои позади него.

  • +3 гласови

    Достапноста на научните трудови е проблем и на многу поголеми и постари универзитети од Скопскиот, Харвард дури сега размислува да ги направи достапни научните трудови до јавноста иако е приватно финансиран универзитет ;-).

    Овде суштината е дека јавно финансиран универзитет креира речник на компјутерски термини со нашите пари и и дозволува на приватна компанија да го заштити истиот според законот за авторски права, со тоа го прави недостапен за употреба од истата јавност која и го финансирала креаторот притоа овозможувајќи и профит на истата компанија на сметка на останатите софтверски пакети заради тоа што тие неможат да го користат тој речник.

    Од ова поголема кусогледост и алчност, здравје!