Што е Кајмакот?

Кајмакот е интерактивен интернет сервис кој содржи врски до интересни интернет статии од македонски страници или македонски автори. Интересните статии испливуваат на површина со гласање на уредниците - урeдници сте вие посетителите.
Повеќе.

Свежи страници

Гласајте за штотуку објавените страници и направете ги популарни.

 

Пријави страница

Пријавете интересна страница за да ја споделите со останатите.

Кајмакот се пензионира на 10.04.2010. Ова што го гледаш е статичка верзија преземена на 10.04.2010. Од април 2007 до април 2010 на Кајмак.от се регистрираа 1.449 корисници и пријавија 5938 страници. Гласаа 58.519 пати и 2.517 страници станаа популарни. Од април 2007 корисниците коментариаа 14.889 пати и 11.641 пати гласаа за туѓите коментари на страниците.

Боите на Македонија

пријавена од Arwena пред 2 години. (sataniel.blog.com.mk)

Некој француски филантроп по име Албер Кан пред еден век дошол во Македонија и токму тука ги направил некои од првите слики во боја што воопшто се појавиле во историјата на фотографијата.

станала популарна пред 2 години | проблем? |  кој гласал? |  категорија: Култура

За да коментирате треба да се најавите или регистрирате.


 • +1 глас

  Има и книга со дел од овие фотографии - мислам дека се оние кои се сликани само во Македонија.

  Тие слики ми оставија впечаток за две работи:

  1. Местото на жената во општеството на почетокот на 20ти век во Македонија - има и забулени христијанки.

  2. Луѓе од неколку различни етнички заедници живеат и работат на исто место.

 • +1 глас

  Тоа со жената воопшто не треба да те чуди. Мојата баба, иако работеше како просветен работник - учителка, згора на тоа православна србинка, до крајот на својот живот (почина пред 20 години) носеше шамија.
  А и другата баба (почината пред некои 6 години) по потекло од прилеп - исто така се до смртта беше со шамија околу главата.

 • +1 глас

  Прекрасно нешто!!!