Инфо за liquidworm

Корисник од:
21 јуни 2008
Пријавени статии:
27
Популарни:
8
Однос на популарност:
29%

Кајмакот се пензионира на 10.04.2010. Ова што го гледаш е статичка верзија преземена на 10.04.2010. Од април 2007 до април 2010 на Кајмак.от се регистрираа 1.449 корисници и пријавија 5938 страници. Гласаа 58.519 пати и 2.517 страници станаа популарни. Од април 2007 корисниците коментариаа 14.889 пати и 11.641 пати гласаа за туѓите коментари на страниците.

Долу е листата на страници кои ги пријавил корисникот liquidworm (рсс канал).Еве ја и листата на статии за кои гласал корисникот.

Nessus pwnage

пријавена пред 1 година. (it.com.mk)

Во оваа статија ќе зборуваме за светски познатиот скенер за ранливости - Nessus. Се сомневам дека вие што се занимавате со компјутерска сигурност не сте запознаени со алаткава. Според произведувачот на алатката, компанијата Tenable Network Security, основана во 2002 година во Колумбија, Мериленд...

0 коментари | проблем? | категорија: Технологија

Компајлирање на Linux кернел

пријавена пред 1 година, 3 месеци. (it.com.mk)

Linux кернелот е делот кој се нарекува срцето на GNU/Linux оперативниот систем. Тоa беше онаа последна состојка за реализирање на сонот на Ричард Сталман (Richard Stallman), односно за создавање на оперативен систем кој ќе биде слободен софтвер.

4 коментари | станала популарна пред 1 година, 3 месеци | проблем? | категорија: Технологија

KVIrc v3.4.0 Virgo Remote Format String Exploit (PoC)

пријавена пред 1 година, 5 месеци. (it.com.mk)

Слабост кај IRC клиентот KVIrc (http://www.kvirc.net) од типот Format String со чија помош може да дојде до извршување на своеволен код или пак Denial of Service.

0 коментари | проблем? | категорија: Технологија

Recirht's t00t!

пријавена пред 1 година, 5 месеци. (it.com.mk)

Инспирација од филмот "Wanted" од рускиот режисер Тимур Бекмамбетов, и секако...Thricer.

0 коментари | проблем? | категорија: Блогови

Мобилните стануваат поатрактивни за напади

пријавена пред 1 година, 5 месеци. (it.com.mk)

Според последните сигурносни извештаи, ризиците од спам и вируси кои ги напаѓаат мобилните телефони, се повеќе се зголемуваат. Заштитата на крајниот корисник во поглед на антивирусен софтвер, сеуште не е доволно развиена на пазарот на мобилна телефонија, така да целата работа сеуште се префрла...

0 коментари | проблем? | категорија: Вести

The Matrix Reloaded - приказна или реалност

пријавена пред 1 година, 5 месеци. (it.com.mk)

Пред некој ден, имав можност повторно после неколку години да го гледам филмот The Matrix Reloaded (вториот дел од трилогијата). И дури сега приметив дека после две третини од филмот, во делот кај што Тринити ја исклучува струјата на целиот град, се користат светски познати алатки за скенирање...

4 коментари | станала популарна пред 1 година, 5 месеци | проблем? | категорија: Блогови

Како до IPv6 адреса?

пријавена пред 1 година, 6 месеци. (it.com.mk)

Секој компјутер кој е поврзан на интернет има своја сопствена ИП (Интернет Протокол) адреса. Моментално во највеќе се користи верзијата 4 на интернет протоколот т.е. IPv4. IPv4 верзијата се состои од 4 октави од по 8 бајти, значи една ИП адреса од верзијата 4 е голема 32 бајти. Во последно време...

2 коментари | станала популарна пред 1 година, 6 месеци | проблем? | категорија: Технологија

Елвис Присли е жив, не-сигурноста кај RFID чиповите

пријавена пред 1 година, 6 месеци. (it.com.mk)

Дечките од групата "The Hacker's Choice" (http://www.thc.org), поточно Jeroen van Beek (vonJeek) најде начин да ги дуплицира (клонира) и модифицира пасошите(Passport) коишто содржат во себе RFID (Radio-frequency identification) чип.

0 коментари | станала популарна пред 1 година, 6 месеци | проблем? | категорија: Технологија

Power Soccer онлајн фудбал

пријавена пред 1 година, 6 месеци. (it.com.mk)

Фудбалчево е навистина како измислено за сите фанови на овој жанр од сајбер гејмингот – фудбалот. Јас се заразив со него, а како што гледам истото ми го рекоа и сите кои што го играат Power Soccer кој изобилува со интересни опции и ветува многу забава.

0 коментари | проблем? | категорија: Блогови

Google попушта во име на приватноста

пријавена пред 1 година, 7 месеци. (it.com.mk)

Факт - доколку сурфате на интернет вашата ИП адреса и тоа што сте го барале ќе биде пратено и снимено. Кој ве прати? Одговорот е - сите. Од порно индустријата која ќе ви нуди секс услуги од вашиот град (од каде го користите компјутерот дознаваат преку вашата ИП адреса), преку трговската индустрија..

0 коментари | проблем? | категорија: Вести

Flock Social Web Browser 1.2.5 (loop) Remote Denial of Service Exploit

пријавена пред 1 година, 7 месеци. (it.com.mk)

Социјалниот веб прелистувач Flock, (Mozilla) е ранлив на Denial of Service (DoS) напад, при кој апликацијата замрзнува (не реагира) и станува недостапна за легитимните корисници. Со помош на специјален html код и JavaScript доаѓа до повторување (loop) на функција за импортирање на favorites...

0 коментари | проблем? | категорија: Технологија

Флешување БИОС

пријавена пред 1 година, 7 месеци. (it.com.mk)

Флешувањето на БИОС-от е една од, да се изразам така, "најпипавите" интервенции кои можат да се вршат врз матичната плоча. Постои одредена доза на ризик, а последиците од лошо изведеното флешување во голем број случаеви завршуваат фатално за матичната плоча.

2 коментари | станала популарна пред 1 година, 7 месеци | проблем? | категорија: Технологија

Етички став

пријавена пред 1 година, 7 месеци. (it.com.mk)

Ова e мојот етички став кон известувањето и репортажите на овој блог. Тоа е повеќе отколку што повеќето од вас сакаат да знаат, но во ера на недоверба во медиумите, недоверба во луѓето, и трол менталитет кој се влече со медиумот блог, изнесувам се на виделина.

8 коментари | проблем? | категорија: Блогови

Експлоатација на VUPlayer 2.49 + Демонстрација

пријавена пред 1 година, 7 месеци. (it.com.mk)

Во овој пост ќе зборувам за ранливост кај софтверот за слушање на музика, VUPlayer, верзија 2.49 за Microsoft Windows оперативниот систем. Исто така во прилог е и едно видео (демонстрација) како таа слабост се искористува со превземање целосна контрола врз апликацијата и извршување на...

0 коментари | проблем? | категорија: Технологија

Почетен неуспех на проектот “Знаменце“

пријавена пред 1 година, 7 месеци. (it.com.mk)

Откако софтверскиот дел за проектот наречен “Знаменце“ беше готов, почнав да работам на хардверскиот дел од проектот. За помалку од еден час сé беше подготвено, залемено и наместено. За да проверам дали сé функционира како што е планирано, најпрвин го тестирав хардверскиот дел самостојно, неповрзан.

0 коментари | проблем? | категорија: Блогови

Разоткриена најголемата интернет сигурносна дупка

пријавена пред 1 година, 7 месеци. (it.com.mk)

Двајца истражувачи од сигурносната индустрија демонстрираа нова техника како незабележливо да пресретнуваат интернет сообраќај на такво ниво за кое се мислеше дека не е достапно до никој надвор од агенциите за разузунување како што е NSA (National Security Agency).

3 коментари | станала популарна пред 1 година, 7 месеци | проблем? | категорија: Вести

Ранливост кај BlazeVideo BlazeDVD 5.0 Professional/Standard - BoF

пријавена пред 1 година, 8 месеци. (it.com.mk)

Како и во мојот претходен пост, се работи за истиот вид на напад, односно Buffer Overflow, но овојпат во софтвер пакетот BlazeVideo - BlazeDVD 5.0 Professional и Standard верзијата. Се работи за пренатрупување на меѓумеморијата (buffer) од страна на корисникот со помош на посебен приземјен податок..

4 коментари | проблем? | категорија: Технологија

Ранливост кај CyberLink PowerDVD - BoF

пријавена пред 1 година, 8 месеци. (it.com.mk)

Станува збор за ранлива функција во самиот производ т.н. Edit Playlist, која не извршува проверка на внесениот износ на податоци или boundary checking. Со самото дознавање на ваквата ранливост, корисникот може да го експлоатира самиот тек на програмата и да изврши своеволни инструкции или кодови...

2 коментари | проблем? | категорија: Технологија

„Како је лепо бити глуп!“

пријавена пред 1 година, 8 месеци. (it.com.mk)

На што ли мислел добриот стар Бора Чорба кога ја правеле песнава не знам... претпоставувам дека имал добар мотив. Потпевнувајќи ја и свирејќи во друштво, правејќи заебанции од неа и создавајќи опуштена атмосфера, не бев свесен дека еден ден овие зборови ќе добијат вистинско значење и тежина.

1 коментар | проблем? | категорија: Блогови

Cisco награди студенти од централна и источна Европа

пријавена пред 1 година, 8 месеци. (it.com.mk)

Денеска беа објавени петте победници на интернационалниот натпревар организиран од страна на Cisco за конфигурација на интернет мрежи, NetRiders. Натпреварот за прв пат се одржа онлајн на 9 јули и во него учествуваа претставници на над 24 земји. Наградата за победниците е спонзорирана академска тура

0 коментари | проблем? | категорија: Вести