Кајмакот се пензионира на 10.04.2010. Ова што го гледаш е статичка верзија преземена на 10.04.2010. Од април 2007 до април 2010 на Кајмак.от се регистрираа 1.449 корисници и пријавија 5938 страници. Гласаа 58.519 пати и 2.517 страници станаа популарни. Од април 2007 корисниците коментариаа 14.889 пати и 11.641 пати гласаа за туѓите коментари на страниците.

Долу е листата на статии за кои гласал корисникот bjasari, заедно со рсс каналот со статиите за кои гласал.

Излезе новиот Star Trek

пријавена од Scorponok пред 11 месеци. (maktrek.blogspot.com)

Филмот се прикажа вчера низ кината во САД и за само еден ден успеа да собере цели 33 (триесет и три) милиони долари...

10 коментари | станала популарна пред 11 месеци | проблем? | категорија: Забава

Работилница за дигитални приказни „Сите имаме минато“

пријавена од Irinka пред 1 година. (www.metamorphosis.org.mk)

Во втората половина на март, Метаморфозис спроведе работилница за дигитално раскажување приказни, на која учество земаа членови од НВО „Доверба“ и лица зависни од дрога. Видеата на тројцата учесници, со нивна согласност, се достапни онлајн.

0 коментари | станала популарна пред 1 година | проблем? | категорија: Технологија

Граѓански манифест за Европска Македонија

пријавена од gocem пред 1 година, 2 месеци. (jovansblog.dobroutro.com)

Почитувани сограѓанки и сограѓани, Вие што сакате да живеете во европска, а не во некаква си неолитска, библиска или античка Македонија, придружете ни се во борбата против окупаторите на нашата свест и совест!

58 коментари | станала популарна пред 1 година, 2 месеци | проблем? | категорија: Политика

Заокружување на дигиталното дело на Драги Михајловски

пријавена од Irinka пред 2 години. (cc.org.mk)

Во последниве два месеци, 14 дела од Драги Михајловски станаа бесплатно достапни за преземање од веб-порталот за авторски содржини. Денес како заокружување на процесот на дигитализација на неговите дела, се објави пакет од 11-те драми од Шекспир, како и познатиот роман „Мојот Скендербеј“.

0 коментари | станала популарна пред 2 години | проблем? | категорија: Култура

И слободните софтверџии се придружуваат во одбраната на идентитетот

пријавена од глиша пред 1 година, 2 месеци. (damjan.softver.org.mk)

Слободните софтверџии докажуваат дека нема фронт каде што не се брани идентитетот на македонското битие. (хакирање медиуми)

14 коментари | станала популарна пред 1 година, 2 месеци | проблем? | категорија: Политика

Француската влада забрани рекламирање мобилни телефони на деца

пријавена од razvigor пред 1 година, 2 месеци. (www.metamorphosis.org.mk)

Поради зголемени стравувања дека мобилните телефони може да предизвикаат рак и други заболувања, во Франција ќе се воведат нови закони против употребата на мобилни телефони од страна на децата.

2 коментари | станала популарна пред 1 година, 2 месеци | проблем? | категорија: Вести

Избран победникот на Криејтив комонс конкурсот

пријавена од Irinka пред 1 година, 5 месеци. (cc.org.mk)

Избрани се најдобрите фотографии кои учествуваа на конкурсот за најдобра фотографија направена со мобилен телефон, кој имаше за цел да поттикне споделување на што повеќе дигитални авторски дела под најнерестриктивната помеѓу Криејтив комонс лиценците – Наведи извор.

1 коментар | станала популарна пред 1 година, 5 месеци | проблем? | категорија: Технологија

Фијаско со е-гласањето во Финска: изгубени гласови

пријавена од razvigor пред 1 година, 5 месеци. (www.metamorphosis.org.mk)

На 26 октомври 2008 г., за првпат беше испробан целосно електронски систем на гласање во финските општински единици. Членот на ЕДРИ, Електронска граница - Финска ја критикуваше пилот програмата со години, неодамна објавувајќи извештај за нејзините недостатоци.

0 коментари | станала популарна пред 1 година, 5 месеци | проблем? | категорија: Политика

Отворено писмо до министерот за образование на РМ

пријавена од capricorn пред 1 година, 5 месеци. (www.metamorphosis.org.mk)

По повод Меѓународниот ден на отворен пристап, Фондацијата Метаморфозис упати отворено писмо со повик до Министерството за образование и наука и Владата на РМ да покренат иницијатива со која ќе започне системско, брзо и ефикасно решавање на недостатокот на образовни содржини достапни на интернет.

2 коментари | станала популарна пред 1 година, 5 месеци | проблем? | категорија: Вести

Јавно неодобрување за новите закони за превентивно прислушкување

пријавена од razvigor пред 1 година, 8 месеци. (www.metamorphosis.org.mk)

Неколку водечки НВО од областа на човековите права во Македонија објавија реакција до Собранието и Владата на РМ по повод измените на Законот за кривична постапка и предлог-измените на Законот за следење на комуникациите во однос на примената на посебни истражни мерки (= прислушкување)...

9 коментари | станала популарна пред 1 година, 8 месеци | проблем? | категорија: Политика