Кајмакот се пензионира на 10.04.2010. Ова што го гледаш е статичка верзија преземена на 10.04.2010. Од април 2007 до април 2010 на Кајмак.от се регистрираа 1.449 корисници и пријавија 5938 страници. Гласаа 58.519 пати и 2.517 страници станаа популарни. Од април 2007 корисниците коментариаа 14.889 пати и 11.641 пати гласаа за туѓите коментари на страниците.

Долу е листата на статии за кои гласал корисникот Flebur, заедно со рсс каналот со статиите за кои гласал.

Франција: Речиси целиот јавен сектор користи софтвер со отворен код

пријавена од razvigor пред 6 месеци. (metamorphosis.org.mk)

Речиси целата администрација (96 отсто) користи софтвер со отворен изворен код, според едно истражување на францускиот пазар на софтвер. Најкористени апликации се системите за управување со бази на податоци и системите за управување со содржини.

0 коментари | станала популарна пред 6 месеци | проблем? | категорија: Вести

Швајцарија: Политичарите бараат поголема застапеност на слободен софт.

пријавена од moondowner пред 6 месеци, 3 седмици. (metamorphosis.org.mk)

Школото не сакало никакво друго решение освен MS, а политичарите се спротивставиле на тоа, „Ова иритира, особено кога станува збор за набавките од страна на училиштата, бидејќи државните и меѓународните примери покажуваат дека Линукс е валидна алтернатива“. Кај се нашиве политичари вака?

0 коментари | станала популарна пред 6 месеци, 3 седмици | проблем? | категорија: Технологија

Увид во оштетувањата на локалитетот Градиште, с. Граиште, Демир Хисар

пријавена од Arwena пред 7 месеци. (arheo.com.mk)

Мој скромен обид во борбата против уништување на културното наследство на Република Македонија

1 коментар | станала популарна пред 6 месеци, 4 седмици | проблем? | категорија: Култура

Рибаро - Од CABARET до OZ - под лиценцата на Криејтив Комонс

пријавена од Arwena пред 11 месеци, 4 седмици. (cc.org.mk)

Оваа книга е првото дело на Јане Ѓорѓиоски познат како Рибаро. Печатеното издание го објави издавачката куќа „Аквариус пет“ во едицијата „Блог записи“. Од мене само честитки!

0 коментари | станала популарна пред 11 месеци, 4 седмици | проблем? | категорија: Култура

Спорот за името во South Park?

пријавена од jofe пред 11 месеци, 3 седмици. (sead93.crnaovca.mk)

Користејќи ги предностите на новиве медиуми, се одважив и им пишав на авторите на „South Park“. Навистина, без зезање, онака најотворено, пишав фино-лепо, па што биде нека биде. Отако френдовски ги испоздравив и им посакав убав спринг брејк, ги информирав за нашиве маки со Грците.

3 коментари | станала популарна пред 11 месеци, 3 седмици | проблем? | категорија: Блогови

Arwena - Археолошки дневник под лиценцата на Криејтив Комонс

пријавена од Arwena пред 11 месеци, 3 седмици. (arheo.com.mk)

Им благодарам на сите луѓе кои изминативе години ме читаа, ми коментираа, ме подржуваа, посебно на оние кои березервно ми помагаа, ме советуваа и направија Археоблогот да добие една форма приемчива за секого. Ја добив првата битка во игрите без граници на војните без солзи. Show must go on …

1 коментар | станала популарна пред 11 месеци, 3 седмици | проблем? | категорија: Култура

САЕМ НА КНИГИ ЗА ИЧ ПАРИ

пријавена од nadezna пред 1 година. (nadezna.blog.com.mk)

Мој пост, но сепак, корисен и за поширокиот аудиториум... :)

2 коментари | станала популарна пред 1 година | проблем? | категорија: Блогови

Македонија - земја на сиромашни и богати

пријавена од Makfax пред 1 година. (www.makfax.com.mk)

Најбогатите 20 насто од населението во државата сочинуваат 42 насто од вкупниот расположлив приход, додека најсиромашните 20 проценти имаат само 5 насто од приходот

1 коментар | проблем? | категорија: Вести

Бизаро Македонија

пријавена од gocem пред 1 година. (sead93.crnaovca.mk)

Македонија е земја во која: никој ништо не прави заедно, луѓето се поделени, сите живеат под мотото „сите за еден“ т.е. за себе, земјата е неинтегрирана/поделена и необезбедена, во земјата никој не го држи зборот за она што го кажал и ветил...

0 коментари | проблем? | категорија: Политика

The Economist за легализирањето на нелегалните дроги [Англиски]

пријавена од новица пред 1 година. (www.economist.com)

Legalisation would not only drive away the gangsters; it would transform drugs from a law-and-order problem into a public-health problem, which is how they ought to be treated. Governments would tax and regulate the drug trade, and use the funds raised to educate the public about the risks.

0 коментари | станала популарна пред 1 година | проблем? | категорија: Вести

За ноите Квислизи

пријавена од nadezna пред 1 година. (anti-istorija.blog.com.mk)

Дарвел уште еднаш ме фасцинираше со своите анти-историски рзмислувања

6 коментари | проблем? | категорија: Блогови

Книгите низ Скопје

пријавена од ribaro пред 1 година. (katika.blog.com.mk)

Дали сте го забележале трендот во декорирањето на јавни објекти од типот на кафетерии,ресторани, клубчиња и јас веќе не знам што, со книги горе, долу,лево,десно, абе сегде.

0 коментари | станала популарна пред 1 година | проблем? | категорија: Култура

Како да заштедите 50 милиони евра

пријавена од bobibobi пред 1 година. (arstechnica.com)

Француската национална полиција заштедила околу 50 милиони евра со употреба на слободниот канцелариски пакет ОпенОфис и мигрирала голем дел од работните станици на Убунту Линукс. Се планира до крајот на 2015 година сите работни станици да се мигрираат на Линукс.

0 коментари | станала популарна пред 1 година | проблем? | категорија: Технологија

Харемски режими

пријавена од ribaro пред 1 година. (www.dnevnik.com.mk)

„Тие се проблемите со кои ќе се борат политичарите, моделите од кои се ужаснуваат мајките, страшила од приказните за деца, наши невидливи сограѓанки, замолчени суштества кои не се ниту жени, а уште помалку мажи, или помалку жени, а речиси никогаш човечки суштества.“

1 коментар | станала популарна пред 1 година | проблем? | категорија: Сешто

5г. Лугола, група на корисници на GNU/Linux од Битола

пријавена од gemidjy пред 1 година. (lugola.net)

Линуксаши и Линуксашки, Вие кои користите и Вие кои размислувате допрва да користите GNU/Linux, почитувани екселенции, младински задруги, подружни единици и кооперации:

5 коментари | станала популарна пред 1 година | проблем? | категорија: Технологија