Што е Кајмакот?

Кајмакот е интерактивен интернет сервис кој содржи врски до интересни интернет статии од македонски страници или македонски автори. Интересните статии испливуваат на површина со гласање на уредниците - урeдници сте вие посетителите.
Повеќе.

Свежи страници

Гласајте за штотуку објавените страници и направете ги популарни.

 

Пријави страница

Пријавете интересна страница за да ја споделите со останатите.

Кајмакот се пензионира на 10.04.2010. Ова што го гледаш е статичка верзија преземена на 10.04.2010. Од април 2007 до април 2010 на Кајмак.от се регистрираа 1.449 корисници и пријавија 5938 страници. Гласаа 58.519 пати и 2.517 страници станаа популарни. Од април 2007 корисниците коментариаа 14.889 пати и 11.641 пати гласаа за туѓите коментари на страниците.

Универзалниот јазик - II

пријавена од Бунка пред 1 година, 11 месеци. (my.opera.com)

Рамајана како и Махабхарата се напишани на класичен книжевен санскрит, или религиозен,филозовски епски санскрит. Облик на староиндискиот јазик е пишуван со писмото Брахми (Брами) и од него се развиле сите писма со кои денес се служат стотина јазици во Индија.

станала популарна пред 1 година, 11 месеци | проблем? |  кој гласал? |  категорија: Блогови

За да коментирате треба да се најавите или регистрирате.


  • +3 гласови

    Еве ги санскритските броеви од 1-9:
    1-Ека, 2-Двау, 3-Тријах, 4-Четварах, 5-Панча, 6-Шат, 7-Сапта, 8-ашта, 9-нава.

  • +1 глас

    Хех, слично на нашиот јазик.
    Се прашувам дали им е од нас, или ние сме го земале од нив?

  • +1 глас

    Нашиот јазик, старомакедонски или како сакаш, старословенски, доаѓа накај 9ти-10ти век н.е. Санскритот е најстар. Многу убав јазик и отсекогаш мистичен. Знам многу песнички на санскрит :) (сериозно)

  • +1 глас

    вахат итнеин телата арба чамс сита саба таманиа тиса ашара

  • +2 гласови

    Вордан,можеби од ``оние`` сме земале и ние и тие?

  • +2 гласови

    Искрено да ти кажам, очекував сега да излезе некој со нова теорија за „македонецот“ Александар Македонски: Една негова дивизија, на патот за Анатарктик, се одвоила и ги „помакедончила“ древните писатели на Махабхарата. Нивното прво дело всушност бил преводот на „Зајди, зајди“ на брахмански (отприлика „Захјди, захјди“).
    После научиле да прават ајвар, па да бројат, па да местат избори ... комплет!

  • +3 гласови

    Хаха! :) најдобар коментар

  • +2 гласови

    абе аман бе!
    од ворданоѓемизѕиски апликативнопровокатративни води под рогузини пуштања
    -абе дај ако има некој муабет-нек има муабет
    аман више од `трендо смут крт` муабет*. УПМ (упичкуматерин)